Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή με περισσότερους από 600 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Συγκεκριμένα, 350 νεκροί υπάρχουν επί ισραηλινού εδάφους, ενώ 313 απώλειες έχουν καταγραφεί στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ακούμε πυροβολισμούς, μπήκαν σε σπίτια, βίασαν γυναίκες»
Τις συγκλονιστικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι του Ισραήλ περιέγραψε νωρίτερα ο Mάκης Λεβής, ο μοναδικός Έλληνας που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Ο ίδιος βρίσκεται μέσα σε καταφύγιο και έχει τα δύο παιδιά του μαζί.
«Στη Γάζα, οι άνθρωποι δεν έχουν πολλές επιλογές. Ή θα πάνε σε κτίριο που θα βομβαρδίσουν ως ασπίδα πολέμου χωρίς τη θέλησή τους ή θα τους σκοτώσουν επί τόπου. Τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν σε 22 οικισμούς. Χτες υπήρχε περιστατικό όπου προσπαθήσαν να μπουν σε καταφύγιο 6 τρομοκράτες. Μπήκαν όμως, σε σπίτια, βίασαν γυναίκες και τις πήραν μαζί με τα παιδιά. Υπήρχε ένα φεστιβάλ εδώ και ξαφνικά μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν» είπε. Όπως τόνισε, εκείνος βρίσκεται σε καταφύγιο, σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο δηλαδή, του σπιτιού, το οποίο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε εάν χτυπηθεί από ρουκέτα να μην πέσει. «Εγώ είμαι 4 βήματα από το ειδικό δωμάτιο γιατί δεν θέλω να μιλήσω μπροστά στα παιδιά. Δεν μπορούμε να φύγουμε, μόνο ο στρατός επιχειρεί, ακούμε πυροβολισμούς που σημαίνει πως ακόμα είναι εδώ οι τρομοκράτες. Τα παιδιά μου θέλουν να φύγουν, καταλαβαίνουν πως δεχόμαστε επίθεση και κινδυνεύουν. Βγαίνουνε να πάνε τουαλέτα μόνο. Προσπαθώ να τους κρατάω ήρεμους. Δεν υπάρχει η σκέψη για να φύγουμε ακόμα γιατί οι τρομοκράτες πυροβολούν στον δρόμο. Περιμένουμε να δημιουργηθεί ένα ”παράθυρο” για να μπορέσουν να φύγουν οι γυναίκες και τα παιδιά» σημείωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν το σπίτι του επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Χαμάς. Το Ισραήλ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, με δεκάδες ανθρώπους να αγνοούνται και να πιστεύεται ότι είναι όμηροι μέσα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Ένα κέντρο αγνοουμένων έχει δημιουργηθεί κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.
Και οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν εχθές, μετά την πρωτοφανή επίθεση εις βάρος του Ισραήλ, που έχει σοκάρει και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
The IDF struck the building of the head of “Hamas intelligence” pic.twitter.com/1E818Qhfu5
— NEXTA (@nexta_tv) October 8, 2023
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian, o στρατός του Ισραήλ εμφανίζεται να ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις επιχειρήσεις του για την απελευθέρωση των ομήρων και την εξουδετέρωση των μαχητών της Χαμάς που βρίσκονται ακόμη σε ισραηλινό έδαφος. Τη νύχτα που πέρασε οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακατέλαβαν κτίρια που είχαν καταλάβει μαχητές της Χαμάς και διεξήγαγαν έρευνες πόρτα-πόρτα σε σπίτια για να βρουν τρομοκράτες που κρύβονταν.
#Israel continues to strike the #Gaza Strip
At the same time, Hamas spokesman Abu Obeida said that “the number of hostages we have is many times more than Netanyahu says.”
Meanwhile, Hezbollah, a Lebanese terrorist group allied to Iran, Syria and Hamas, said it was ready to… pic.twitter.com/CmV9GrBrYp
— NEXTA (@nexta_tv) October 7, 2023
Tο ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε επίσης πυρά το πρωί στο νότιο Λίβανο αφού η Χεζμπολάχ έθεσε στο στόχαστρό της τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα. Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό. Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.
Τουλάχιστον 256 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας στις ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.Μεταξύ των νεκρών είναι 20 ανήλικοι, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ 1.788 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.
Συγκεντρώσεις Παλαιστίνιων σε Τουρκία και Καναδά
Στους δρόμους οι Παλαιστίνιοι που κατοικούν σε χώρες του εξωτερικού.
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε για σήμερα Κυριακή μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στον Λευκό Οίκο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη και δεδομένη». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, «να συνεχίσει και να εντείνει τα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη». Από την πλευρά το ο Αμπάς δήλωσε στον Μπλίνκεν ότι η «αδικία» κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε μια «εκρηκτική» κατάσταση. Η ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών από την πλευρά τους «καταδίκασαν σθεναρά» τις επιθέσεις. Το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, χαιρέτισε τις επιθέσεις της Χαμάς, λέγοντας ότι αυτές αποδεικνύουν την αυξημένη αυτοπεποίθηση των Παλαιστινίων έναντι του εβραϊκού κράτους. Η σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, σε πόλεμο με το Ισραήλ και σύμμαχος της Χαμάς, επέδειξε επιφυλακτική στάση, αναφέροντας με ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης». Διπλωματική κινητικότητα γίνεται από την Αίγυπτο και την Ιορδανία που παραδοσιακά μεσολαβούν για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Σε αμήχανη θέση φαίνεται να είναι οι αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς και η Σαουδική Αραβία η οποία προσανατολίζεται στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το εβραϊκό κράτος.
Διαβάστε ακόμα:
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Μαίνονται οι μάχες σε τουλάχιστον 8 σημεία στο Ισραήλ
Χαμάς: Πήραμε όπλα από την Ουκρανία!
Ισραήλ: Σύρραξη και με το Λίβανο!
Αγωνία για τους 150 Έλληνες προσκυνητές στους Άγιους Τόπους
Γάζα: Η εφιαλτική στιγμή που το Ισραήλ ισοπεδώνει «Πύργο» με 110 διαμερίσματα