Ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσει κανείς την επιτυχία ενός δημάρχου είναι το έργο που αφήνει πίσω του. Στο Περιστέρι, ο κόσμος γνωρίζει τι θέλει από τον δήμαρχό του και αναγνωρίζει τι έχει προσφέρει στην πόλη ο Ανδρέας Παχατουρίδης. Εδώ και έξι αναμετρήσεις τον ψηφίζουν σταθερά. Για πάνω από 20 χρόνια πια…
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Από την πρώτη φορά που εξελέγη δήμαρχος ο Ανδρέας Παχατουρίδης, το 2002, μέχρι χθες, που ανανεώθηκε η λαϊκή εντολή για να συνεχίσει για μία ακόμα θητεία, έχει καταφέρει πολλά. Μα, πάνω απ’ όλα, να ξέρει τους πολίτες με το μικρό τους όνομα, όπως και τις ανάγκες τους.
Το πολυδαίδαλο έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλωστε, μόνο εύκολο δεν είναι. Ο Παχατουρίδης, όμως, δεν απογοητεύει αυτούς που τον επιλέγουν για να λύσει τα προβλήματα ενός εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας.
Από χθες είναι ο μοναδικός εν ενεργεία δήμαρχος που κατάφερε να νικήσει σε έξι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Για τη στατιστική, ο Γιώργος Ιωακειμίδης είχε εκλεγεί επτά φορές στο αξίωμα του δημάρχου, αρχικά στον Δήμο Ρέντη και από το 2010 στον ενιαίο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Τούτη τη φορά, όμως, ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.
Το ιστορικό ρεκόρ κατέχει ο Βασίλης Παπαδιονυσίου (1931-2017), οκτώ φορές δήμαρχος στο Γαλάτσι, με συνολική θητεία 32 ετών. Αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή το 2002, όταν ηττήθηκε από τον Θεόδωρο Τούντα στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών με 44% – 56%.
Ο Παχατουρίδης εξελέγη δήμαρχος του Περιστερίου για πρώτη φορά το 2002. Στον α’ γύρο είχε πάρει ποσοστό 42,9%, με τον -υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ- Χαράλαμπο Λαλένη να λαμβάνει 38,1%. Στον β’ γύρο είχε επικρατήσει με 50,3% έναντι 49,7% του αντιπάλου του.
Εκτοτε τα ποσοστά του εκτινάχθηκαν. Το 2006 βγήκε με 47% από την πρώτη Κυριακή. Το 2010 ήταν πρώτος στον α’ γύρο με 49,7%, ενώ στον β’ έλαβε το θριαμβευτικό 65,6%. Το 2014 εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με 62%. Το 2019, ξανά από τον α’ γύρο, με το ακόμα υψηλότερο 74,2%.
Η πρώτη φορά που έβαλε υποψηφιότητα στον Δήμο Περιστερίου ήταν το μακρινό 1998, όταν, επί εποχής παντοδυναμίας ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε απέναντι από τον «πράσινο» εκλεκτό Θόδωρο Δημητρακόπουλο. Στον α’ γύρο ο αντίπαλός του έλαβε 36% και ο Παχατουρίδης 29%. Στον β’ υπήρξε θρίλερ, με τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ να επικρατεί τελικά με 50,5% και τον μετέπειτα «ισόβιο» δήμαρχο να συγκεντρώνει 49,5%.
«Ονειροπόλος και οραματιστής»
Τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε εκ νέου υποψηφιότητα, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη. «Ονειροπόλος και οραματιστής, πολύ φιλόδοξος για την πόλη της ζωής μου, δηλώνω σήμερα την παρουσία μου στην εκλογική ζυγαριά του Οκτώβρη» είπε από το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Ο απολογισμός των πεπραγμένων του είναι μεγάλος αυτά τα 21 χρόνια. Οπως η ανέγερση του Μεγάρου Πολιτισμού στην Ξυλοτεχνία, το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην Τσαλαβούτα, οι νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι αναπλάσεις οδικών αρτηριών, πάρκων, πλατειών, παιδικών χαρών και οι δενδροφυτεύσεις σε όλη την πόλη, η ανάπτυξη της ανακύκλωσης στα νοικοκυριά, οι πρωτοποριακές κοινωνικές δράσεις και δομές υγείας («Καθήκον κατ’ οίκον», «Σε έχω έννοια», «Από την πρώτη μέρα δίπλα τους», Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικά Ιατρεία & Φαρμακεία κ.ά.).
Το 2014, στα μαύρα μνημονιακά χρόνια των μεγάλων δυσκολιών, έγινε «νονός» για 500 παιδιά. Με πρωτοβουλία του Παχατουρίδη ο δήμος μοίρασε για το Πάσχα δώρα (ρούχα, παπούτσια, λαμπάδες, τσουρέκια, σοκολατένια αβγά) σε 500 παιδιά άπορων, μονογονεϊκών, χαμηλόμισθων και ανασφάλιστων οικογενειών του Περιστερίου. Ο δήμαρχος είχε αρκεστεί να δηλώσει: «Δεν θα αφήσουμε κανένα Περιστεριωτάκι χωρίς χαμόγελο τώρα που οι συγκεκριμένες οικογένειες βιώνουν δύσκολες ημέρες. Η πόλη μας γιορτάζει το Πάσχα με ενότητα και ανθρωπιά». Ανάλογες κινήσεις ανθρωπιάς έγιναν κι άλλες φορές.
Λίγες μέρες πριν από τις χθεσινές εκλογές δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Το 2002, το Περιστέρι ήταν ένα υποτονικό προάστιο της δυτικής Αθήνας, αμυδρά φωτισμένο και έξω από τη σφαίρα των μεγάλων, των προβεβλημένων και των ζωτικών αστικών κέντρων. Σήμερα, το 2023, η πόλη του Περιστερίου έχει αναρριχηθεί σε μια κορυφαία στάθμη, με πανελλαδική εμβέλεια και αναγνώριση. Το 2028, στόχος μας είναι, και προσωπικό μου στοίχημα, το Περιστέρι να γίνει πόλη της Ευρώπης».
Η ιστορία της οικογένειάς του στην Ελλάδα ξεκινά το 1922, όταν τα πρώτα καραβάνια των προσφύγων ξεκινούσαν από τον Πόντο. Η οικογένεια έμελλε να ριζώσει στα προσφυγικά της Ευαγγελίστριας. «Αυτός ο προσφυγικός συνοικισμός Ευαγγελίστριας το 1934 έγινε Δήμος Περιστερίου» έχει δηλώσει ο Ανδρέας Παχατουρίδης: «Θεωρώ πως ό,τι χαρακτήρα έχουμε δημιουργήσει, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτόν το χαρακτήρα και από αυτές τις αρχές το χρωστάμε κυρίως στην Πόντια γιαγιά. Βγήκαμε από φτωχές οικογένειες, αλλά πλούσιες σε αγάπη και συναισθήματα».
Για την πολιτική έχει πει: «Αποφάσισα να εκτεθώ, όμως δημιουργώντας έναν συνδυασμό ψυχής και όχι κομματικής τακτικής, έχοντας πάνω από όλα την ιδεολογία της πόλης. Είπαμε να συνενώσουμε τον κόσμο μακριά από τα πράσινα, τα κόκκινα, τα μπλε. Τα προβλήματα της πόλης δεν έχουν χρώματα». Αν μη τι άλλο, ο Παχατουρίδης δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και οι πολίτες αναγνωρίζουν πάντα την προσπάθειά του.
Βιογραφικό
Δήμαρχος Περιστερίου
Γεννήθηκε το 1952 στο Περιστέρι από προσφυγική οικογένεια. Είναι ο μοναδικός εν ενεργεία δήμαρχος που έχει καταφέρει να νικήσει για έξι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2019 εξελέγη, για πέμπτη φορά, από την πρώτη Κυριακή με το εντυπωσιακό ποσοστό 74%. Για πρώτη φορά εξελέγη το 2002. Ιδιαίτερο βάρος στη θητεία του έδωσε στις πρωτοπόρες κοινωνικές δομές του Δήμου Περιστερίου («Καθήκον κατ’ οίκον», «Σε έχω έννοια», «Από την πρώτη μέρα δίπλα τους», Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικά Ιατρεία & Φαρμακεία κ.ά.).