Την εκτίμηση ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες, εξέφρασε η Διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφορικά με το μέλλον και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κλείσουν, αλλά ούτε και να μετατραπούν σε φαρμακαποθήκες.
«Κατηγορηματικά όχι. Τα φαρμακεία μας θα εξακολουθήσουν να δέχονται κόσμο εδώ, εάν οι ίδιοι οι ασθενείς επιθυμούν να έρχονται μόνοι τους να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς ταλαιπωρία. Οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να έρχονται. Όμως, ο πρόσφατος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε έναν Χ αριθμό ασθενών, που επιθυμεί να λαμβάνει τα φάρμακα κατ’ οίκον, να τα παραλαμβάνει κατ’ οίκον. Απλώς αντί για 5 χιλιάδες άτομα που εξυπηρετούμε σήμερα, θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό», έκανε σαφές και συνέχισε:
«Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο των Νεφροπαθών. Έχει επανειλημμένα ενημερωθεί από εμένα προσωπικά για το ό,τι δεν κλείνουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Το σύστημα θα οργανωθεί ακόμη καλύτερα, ώστε να εξυπηρετεί και εντός και εκτός των Φαρμακείων τους δικαιούχους των ακριβών φαρμάκων».
«Στέλνουμε όλα τα αντιιικά κατ’ οίκον με κούριερ»
Η ίδια εξήγησε πως η διανομή φαρμάκων στο σπίτι απαιτεί καλύτερη οργάνωση, αλλά δεν αποτρέπει την παραλαβή των ΦΥΚ από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. «Αυτό απαιτεί να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά και πιο επαγγελματικά το κομμάτι των logistics και της διακίνησης, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μεταφράζεται ότι θα κάνουμε τα φαρμακεία μας αποθήκες», σημείωσε η Διοικήτρια του Οργανισμού μιλώντας στο iatropedia.gr και κατέληξε λέγοντας:
«Στέλνουμε όλα τα αντιιικά κατ’ οίκον με κούριερ. Στη σύμβαση που έχουμε με εταιρείες ταχυμεταφορών έχουμε 5 χιλιάδες αποστολές κατ’ οίκον. Για ποιους; Για τους καρκινοπαθείς που δεν έχουν κάποιον άνθρωπο να στείλουν, για τους ανθρώπους που έχουν πιστοποίηση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και δεν έχουν ποιον να στείλουν και δεν έχουν τρόπο να έρθουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Κάποιοι από αυτούς που έχουν παράλληλα και πρωτόκολλο με τη Βοήθεια στο Σπίτι των Δήμων, τους στέλνουμε τα φάρμακά τους με τα αυτοκίνητα των Δήμων μαζί με τα ψώνια των σούπερ – μάρκετ και τα φάρμακά τους που τους παίρνουν από το φαρμακείο της γειτονιάς».