Στ. Κοντονής: «Εκτός νόμου η χυδαιότητα Μπέου, αλλά απαράδεκτες και οι δηλώσεις Κασσελάκη»

«Ποδηλατοδρόμιο και κολυμβητήριο στο ΟΑΚΑ λειτουργούσαν χωρίς άδεια» - Δείτε τα όσα αποκαλυπτικά είπε

Must Read

Στην «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και τέως υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έκανε λόγο όχι μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει κάποια θετικά αποτελέσματα. Θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερα αλλά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά ξεκαθαρίζει το τοπίο στην κεντροαριστερά. Τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές τα πολιτικά συμπεράσματα δεν άλλαξαν. Έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών γιατί εκεί το εκλογικό σώμα πάει στην κάλπη λίγο πιο απελευθερωμένο από τον σταυρό, από τις προσωπικές σχέσεις με τους συμβούλους, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε κάποια πολιτικά μηνύματα σε κεντρικούς δήμους ή μεγάλες περιφέρειες. Είναι πιο πολιτικός ο δεύτερος γύρος. Είναι ζήτημα η αποχή αλλά τα πολιτικά μηνύματα τα βλέπουμε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έχει συμβεί και στο πάρελθόν», σχολίασε αρχικά ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου για τον Στέφανο Κασσελάκη:

«Θα πρέπει να κινηθεί άμεσα η διαδικασία γιατί αυτό που ακούσαμε και είδαμε ξεπερνάει κάθε όριο και φαντασία. Ένα βράδυ που ο δήμαρχος Βόλου πέτυχε μία συντριπτική νίκη και θα έπρεπε να διαισθανθεί και την ευθύνη που αναλαμβάνει με βάση αυτό το αποτέλεσμα, σε δημόσια συγκέντρωση έκανε αυτού του τύπου τις αναφορές. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος και πώς εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται περί ακραίας χυδαιότητας, αγγίζει και εμπίπτει εντός των ορίων του ποινικού νόμου, και πολύ σωστά έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου από τον Άρειο Πάγο και θέλω να συγχαρώ την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την άμεση αντίδρασή της».

Σε ερώτηση για το αν αυτό που κάνει ο κ. Μπέος έχει κοινωνικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ο ίδιος απάντησε θετικά. «Κοινωνικά έχει σίγουρα και πολιτικά είναι τα παρεμπίπτοντα. Αν το κάνει στοχευμένα θα το πει ο ίδιος. Αλλά δεν αντιλαμβάνεστε ότι το κάνει στοχευμένα και για μία κοινωνική κατηγορία συνανθρώπων μας αλλά και για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ο οποίος είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς και έχει έδαφος στην κοινωνία γιατί στο βίντεο μόλις εκστόμισε αυτές τις αθλιότητες και τις χυδαιότητες, υπήρξε επιδοκιμασία από μέρος του ακροατηρίου και αυτό είναι λυπηρό», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Θα έλεγα ότι είναι εκτός νόμου. Ο νόμος είναι η κοινωνική συμφωνία. Δεν λέει ο καθένας ό,τι του έρχεται. Ο νόμος προσδιορίζει τι κάνουμε και τι λέμε. Επομένως, όταν παραβιάζεται ο νόμος παραβιάζεται η κοινωνική συμφωνία, πλέον δεν υπάρχει τίποτα. Εγώ νομίζω ότι η συμπεριφορά του κ. Μπέου είναι εκτός νόμου. Και γι αυτό η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποιήθηκε. Και πρέπει να ενεργοποιηθεί και η πειθαρχική διαδικασία η οποία έχει γενικά χαρακτηριστικά όπως η ποινική διαδικασία αλλά είναι ένα σκαλοπάτι παρακάτω, είναι και πολύ πιο σύντομη. Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να περνάνε έτσι, να λέμε ότι δεν τα ακούμε, δεν τα καταλαβαίνουμε. Αν ο τάδε δήμαρχος υποπίπτει σε πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα, θα πρέπει να ελεγχθεί είτε έχει πάρει 30%, 50% ή 100%. Εδώ είχαμε μια συμπεριφορά με την οποία δεν πίστευα στα αυτιά μου».

«Ο καθένας ελέγχεται στη θέση του από συγκεκριμένα όργανα του κράτους»

Στην συνέχεια, ο κ. Κοντονής σχολίασε το ποσοστό που πήρε ο Αχιλλέας Μπέος στον Βόλο.  «Ότι υπάρχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας που είτε δεν αξιολογεί τέτοιες συμπεριφορές είτε τις επιδοκιμάζει. Ακούσαμε χειροκροτήματα. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο δημοκρατικός λαός του Βόλου επιδοκιμάζει στην πλειοψηφία αυτά που είπε ο δήμαρχος ο οποίος τα είπε το βράδυ της επανεκλογής του κι εγώ πίστευα ότι θα έχει συναίσθηση της ευθύνης του. Και όχι εξαιτίας της επανεκλογής του να αποδοθεί σε αυτήν τη χυδαία και άθλια επίθεση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορεί να του κάνει κριτική για όποιο ζήτημα θέλει αλλά σε ένα κόσμιο επίπεδο με βάση την κείμενη νομοθεσία. Ευτυχώς ήταν περιορισμένης κλίμακας οι επιδοκιμασίες», υπογράμμισε, ενώ για το ενδεχόμενο καθαίρεσης του Αχιλλέα Μπέου είπε:

«Ο καθένας ελέγχεται στη θέση του από συγκεκριμένα όργανα του κράτους και της πολιτείας για ό,τι λέει και ό,τι κάνει. Μπορεί κάποιος να εκλεγεί με 70% και να αποδειχθεί ότι υπεξαιρούσε το δημόσιο χρήμα. Επειδή, δηλαδή, πήρε 70% δεν θα ελεγχθεί είτε πειθαρχικά είτε ποινικά; Η νομίζετε ότι ο λαός που τον εξέλεξε θα επιδοκιμάζει μια ενέργεια ενός τέτοιου δήμαρχου; Εξαιτίας μιας κατάστασης τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε κατά νου ότι «πλημμέλημα είναι, δεν τρέχει τίποτα». Δεν είναι έτσι. Ιδίως για τα δημόσια πρόσωπα η αποδοκιμασία λόγων ή έργων από τη δικαιοσύνη είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό».

«Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να είναι προσεκτικός σε αυτά που λέει»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και τέως υφυπουργός Αθλητισμού κλήθηκε να σχολιάσει και τα λεγόμενα του Στέφανου Κασσελάκη για υιοθεσία παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας.  «Νομίζω ότι το οικογενειακό δίκαιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ο κ. Κασσελάκης πρέπει να είναι προσεκτικός σε αυτά που λέει γιατί δεν είναι ιδιώτης πλέον, είναι αρχηγός του δεύτερου κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να τον ενημερώσει κάποιος από τους νομικούς του συμβούλους για το ποιο είναι το νομικό πλαίσιο της υιοθεσίας στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει κάτι πολύ θετικό, την ανάδοχη οικογένεια. Θα μπορεί, αν θέλει, να αξιοποιήσει τις παραμέτρους της κείμενης νομοθεσίας. Αυτό που λέει είναι εκτός πλαισίου. Η παρένθετη μητέρα υπάρχει στο νόμο για παντρεμένες γυναίκες είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης οι οποίες δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν», ανέφερε και συνέχισε επισημαίνοντας:

«Είναι πολιτικά εκτεθειμένη η κυβέρνηση. Επιπτώσεις υπάρχουν; Έχω ακούσει αρκετούς να λένε αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη; Τι σημαίνει αυτό; Κάτι πρέπει να κάνεις! Δηλαδή, την παίρνεις επ’ ώμους και πας περίπατο; Η δήλωση του κ. Μαρινάκη είχε ήξεις-αφίξεις. Έπρεπε να είναι μία ευθεία και κατηγορηματική δήλωση αποδοκιμασίας και έβαλε στον “λογαριασμό” κι άλλα πράγματα. Τι δουλειά είχε ο Πολάκης με αυτά που λέει και αυτά που γράφει όταν έχουμε μπροστά μας αυτό το περιστατικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έπρεπε να μιλήσει με παρρησία για αυτό το περιστατικό. Δεν το έκανε, νόθευσε την τοποθέτησή του και με άλλα πράγματα. Δεν τον τιμάει αυτή η στάση».

Ο ίδιος σχολίασε και τη δήλωση του κ. Κασσελάκη περί υιοθέτησης αγοριών. «Απαράδεκτη δήλωση και αυτή. Πώς του έρχονται και τα πετάει αυτά τα πράγματα; Είναι σαν το κρατίδιο της Βόρειας Κύπρου. Είχα πει ότι προφανώς του ξέφυγε, ότι ήθελε να υποβαθμίσει, θυμάστε το κρατίδιο των Σκοπίων, από εκεί θα του έμεινε. Ο ίδιος είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρέπει να προσέχει τι λέει και πώς τοποθετείται. Δεν μπορεί να τα λέει αυτά τα πράγματα. Οποιοδήποτε άνθρωπος τεκνοποιεί ξέρει αν το παιδί του είναι αγόρι η κορίτσι;», σημείωσε, ενώ για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν είπε:

«Στον ΣΥΡΙΖΑ των 2 ευρώ που έρχονται και ψηφίζουν τον «Μεσσία» αρχηγό εγώ δεν ήμουν ποτέ. Είμαι απολύτως κατά γιατί έχει μια επίφαση δημοκρατίας για μπορούν ο μηχανισμοί να κάνουν τη δουλειά τους. Και δεν είναι τυχαίο ότι προϊόν μηχανισμών ήταν η εκλογή του Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ήρθε ξαφνικά και από το πουθενά κέρδισε μια συντριπτική πλειοψηφία, αυτών που προσήλθαν με τα 2 ευρώ να ψηφίσουν τον πρόεδρο του κόμματος. Εγώ πιστεύω στο οργανωμένο κόμμα, πιστεύω στα μέλη του κόμματος τα οποία δίνουν από τη ζωή τους, από τον ελεύθερο χρόνο τους, από τα χρήματά τους για να στηρίξουν μια προσπάθεια και όχι σε αυτούς που περνάνε για μισή ώρα κάθε 4-5 χρόνια και μετά χάνονται. Και στο ΠΑΣΟΚ έγινε με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, διαφωνώ ριζικότατα με αυτόν τον τρόπο εκλογής σε όλα τα κόμματα. Εγώ πιστεύω στα ανοιχτά κόμματα, δηλαδή ανοιχτές διαδικασίες για να γίνει κάποιος μέλος του κόμματος και να συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής του και της εκλογής οργάνων, προέδρου, τα πάντα. Στα ανοιχτά όμως κόμματα, όχι στα κόμματα μηχανισμού. Τα ανοιχτά κόμματα είναι πολύ διαφορετικά από τα κόμματα που στηρίζονται στους μηχανισμούς και τους αναπαράγουν».

«Ποδηλατοδρόμιο και κολυμβητήριο στο ΟΑΚΑ λειτουργούσαν χωρίς άδεια»

Στη συνέχεια της εκπομπής, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στο ζήτημα με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω του προβλήματος με το στέγαστρο Καλατράβα και σχολίασε το τι απέγιναν τα 8 εκατομμύρια που προορίζονταν για τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα το 2014.

«Υπήρχε μια προγραμματική συμφωνία της ΓΓΑ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια. Έμεινε σε αυτό το επίπεδο δεν έγινε τίποτα περισσότερο, ούτε έγκριση, ούτε εκταμίευση, ούτε μεταφορά αυτών των κονδυλίων. Έζησα κάτι παρόμοιο. Είχα κάνει μια προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Ζακύνθου για τη δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου στη Ζάκυνθο γιατί το προηγούμενο κατέρρευσε. Ο δήμος δεν μας έδωσε το οικόπεδο που ζητούσε η ΓΓΑ οπότε τα χρήματα επέστρεψαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Εγώ δεν ήρθα να μιλήσω για ευθύνες άλλων. Όταν αναλάβαμε το 2015, είχαμε να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό για τον τομέα του αθλητισμού που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και εκείνη την περίοδο υπήρχε απόλυτη ανελαστικότητα στο οτιδήποτε. Ήταν η ισχυρότερη στιγμή των μνημονιακών μέτρων και της ακραίας επιτήρησης της χώρας και του κράτους. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Βρήκαμε ένα ποδηλατοδρόμιο και ένα κολυμβητήριο χωρίς οικοδομική άδεια. Το λύσαμε. Το κολυμβητήριο ήταν κλειστό από το 2012, διαλυόταν περισσότερο μέρα με τη μέρα. Δεν είχε άδεια από όταν φτιάχτηκε. Για το προπονητήριο των αθλητών του στίβου, ήρθε ο ΣΕΓΑΣ μου είπανε ελάτε να δείτε τι γίνεται, λίμνη. Φτιάξαμε το προπονητήριο, βγάλαμε οικοδομικές άδειες, φτιάξαμε το κολυμβητήριο», ανέφερε και συνέχισε μιλώντας για το στέγαστρο:

«Βλέποντας αυτήν την κατάσταση, λέω πρέπει να ελέγξουν οι τεχνικές υπηρεσίες του σταδίου και της ΓΓΑ τι γίνεται. Κινηθήκαμε με τρόπο – είναι η αλήθεια – εμβαλωματικό και ολίγον εμπειρικό σε ό,τι εντόπιζαν οι τεχνικές υπηρεσίες για να μην υπάρξει πρόβλημα. Χειρότερο θα ήταν να μην κάναμε απολύτως τίποτα. Ο Νίκος Κιάος έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αποκαταστήσει ζημιές και βλάβες. Πήγα στους πρώτους πανελλήνιους αγώνες στο ΟΑΚΑ και ο Κώστας Μπανιώτης, ο πρωταθλητής του ύψους, μου είπε ότι στον χώρο των αλμάτων είναι κατεστραμμένο το ταρτάν και ότι θα τραυματιστούμε. Και αρχίσαμε να αποκαθιστούμε ζημιές που έπρεπε να είχαν αποκατασταθεί πολλά χρόνια νωρίτερα. Να περιμένουμε το πόρισμα του τεχνικού επιμελητηρίου. Αυτό το πόρισμα θα ελέγξει και εκφέρει την τελική γνώμη βάσει της οποίας θα γίνουν οι εργασίες ή θα απαιτήσει μια συνολική μελέτη ή οτιδήποτε άλλο. Η κυβέρνηση πήρε αποστάσεις από το πρόβλημα και έκλεισε το στάδιο. Θα ελεγχθούν τα πάντα ώστε να διαπιστωθεί αν το στάδιο είναι ασφαλές».

Σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στο κράτος με την έλλειψη οικοδομικών αδειών στα γήπεδα και αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του στεγάστρου ο ίδιος απάντησε: «Εμείς, τότε, κάναμε ό,τι μπορούσαμε στα οικονομικά πλαίσια και τους τεχνικούς που διέθετε το στάδιο και η ΓΓΑ εμβαλωματικά, το τονίζω, και λιγάκι εμπειρικά. Ακριβώς για όπου εντόπιζαν πρόβλημα οι τεχνικές υπηρεσίες να επεμβαίνουμε άμεσα ήταν η εντολή που είχα δώσει και υλοποίησε ο τότε ΓΓΑ, ο κ. Συναδινός, με μεγάλη υπευθυνότητα, κόπο και προσωπική πίεση προς όλους τους παράγοντες που ήταν υπεύθυνοι. Αυτό κάναμε και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας ήταν το καλύτερο δυνατόν. Όμως όταν περνάνε τα χρόνια, και πλέον έχει διαπιστωθεί ότι δεν πρέπει μόνο εμβαλωματικά αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο, όταν εγώ άκουσα τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υφυπουργό αθλητισμού να λένε “έχουμε πλέον αυτά τα εκατομμύρια μπροστά μας”, περίμενα κάτι να γίνει. Δεν έγινε τίποτα για τρία χρόνια. Για το εγχειρίδιο συντήρησης είχα πει να δούμε με τεχνικούς πως πρέπει να γίνει. Έλειπαν στοιχεία του φακέλου και αναγκάστηκε το ελληνικό κράτος να ζητήσει όλα όσα έλειπαν από το τεχνικό γραφείο του κ. Καλατράβα στην Ισπανία και εδόθησαν. Ήρθαν το 2018, εγώ είχα αποχωρήσει από το υπουργείο και πολύ σωστά ο κ. Βασιλειάδης που με διαδέχτηκε έπραξε όλα όσα έπρεπε να πράξει. 

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Αν κάποιος έφτιαχνε ένα σπίτι χωρίς άδεια, σε 24 ώρες θα είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Υπάρχουν και έκτακτες καταστάσεις. Τότε φτιαχνόντουσαν για να προλάβουμε. Δεν φρόντισε κανένας από το 2004 που ολοκληρώθηκαν και λειτούργησαν τα έργα, να εκδοθούν αυτές οι άδειες ούτως ώστε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε; Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε συνέχεια με τον ωχαδερφισμό διότι το αίσθημα των πολιτών πλέον είναι αρνητικό σε ό,τι κάνει το κράτος».

«Αν δεν έπαιρναν εντολές από προέδρους ομάδων, θα έγραφαν αυτά τα πράγματα;»

Στην επόμενη ενότητα, ο Σταύρος Κοντονής απάντησε σε ερωτήσεις για θέματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως της διαιτησίας και των χειραγωγημένων αγώνων. Κληθείς να απαντήσει για το ότι κατηγορήθηκε για ανάμειξη στα θέματα της διαιτησίας, ο ίδιος απάντησε: «Τότε είχα κατηγορηθεί αλλά μάλλον εκ των υστέρων έχω επαινεθεί. Δεν δέχτηκα την παραβίαση μιας ρητής συμφωνίας μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, της ΕΠΟ και της FIFA. Ήταν μία καθαρή συμφωνία και αυτή η τότε διοίκηση της ΕΠΟ προσπάθησε να τη νοθεύσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να το δεχτώ αυτό. Μου κάνει εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια, που είμαι και εκτός πολιτικής, δημοσιογράφοι οι οποίοι τότε με κατηγορούσαν και μου επιτίθονταν με σφοδρότητα για αυτήν την δήθεν παρέμβαση, σήμερα ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό και να λένε ότι “αφού το έκανε ο Κοντονής γιατί δεν το κάνετε κι εσείς;”. Η απόλυτη τρέλα! Αν δεν έπαιρναν εντολές από προέδρους ομάδων, θα έγραφαν αυτά τα πράγματα; Και τότε και σήμερα».

Για το ότι συνεχίζεται η διεθνής επιτροπεία στη διαιτησία και τι πέτυχε ο ίδιος, είπε: «Αυτό που τότε ήθελα να ξεκινήσει να γίνεται, και σε αυτό βρήκα και τη σύμφωνη γνώμη της UEFA και της FIFA, είναι ότι μπορούν να έρθουν ξένοι διαιτητές στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η έλευση των ξένων διαιτητών, που ήταν μια πρωτοβουλία την οποία είχα πάρει εγώ, τότε η ΕΠΟ δεν ήθελε καν να το ακούσει. Μάλιστα, η τότε διοίκησή της διετείνετο δημοσίως ότι αυτό απαγορεύεται. Σε συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τον αείμνηστο εκπρόσωπο της FIFA, τον κ. Κουτσοκούμνη, μου είπαν ότι δεν απαγορεύεται καθόλου, μπορούμε να βρούμε και να στείλουμε ξένους διαιτητές στην Ελλάδα. Γι αυτό είχε ξεκινήσει τότε η συζήτηση για τους ξένους διαιτητές για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που τελικά διαιτήτευσε ο κ. Σιδηρόπουλος με την ομάδα του. Ποιο ήταν το καλό της έλευσης των ξένων διαιτητών; Οι ξένοι διαιτητές και με την εφαρμογή του συστήματος του VAR δεν έχουν κανέναν λόγο να ευνοήσουν ή να μην ευνοήσουν κάποιον πέραν του γεγονότος ότι κατά τεκμήριο ήταν και παραμένουν καλύτεροι διαιτητές από τους Έλληνες, είναι σε καλύτερο επίπεδο. Σε μία σύνοδο υπουργών αθλητισμού στο Λουξεμβούργο όπου είχε προσκληθεί να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της FIFA, ο κ. Ινφαντίνο, του είχα πει ότι μετά από τόσα χρόνια που επικρατεί αυτή η αθλιότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και που πρέπει να παίρνει διαβατήριο και βίζα ένας διαιτητής για να σφυρίξει σε συγκεκριμένο αγώνα, να μην περιμένει ότι από τη στιγμή που αποκατασταθεί η νομιμότητα και η κανονικότητα ότι αυτοί οι διαιτητές θα γίνουν καλύτεροι. Διότι ένας διαιτητής ο οποίος δεν έχει το κίνητρο να γίνει καλύτερος αλλά να έχει καλές σχέσεις με ορισμένους ποδοσφαιρικούς παράγοντες ή να είναι στο apparat της ΕΠΟ, δεν βελτιώνεται, μένει μέτριος. Γι αυτό είχαμε και αυτό το επίπεδο διαιτησίας. Μου είπε ότι έχω δίκιο. Και στην αρχή αυτοί οι άνθρωποι δεν πίστευαν αυτά που τους έλεγα όταν είχα πάει για πρώτη φορά στη Νιόν τον Μάρτιο του 2015 και συναντήθηκα με Πλατινί, Ινφαντίνο και Θεοδωρίδη και δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Θέλω να πω ότι ο κ. Θεοδωρίδης ήταν ο κρίσιμος άνθρωπος ο οποίος βοήθησε τότε την κυβέρνηση να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα για την εξυγίανση στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Το τονίζω δημόσια γιατί του οφείλω αυτή τη δημόσια αναγνώριση. Βοήθησε όσο κανείς άλλος και ο κ. Θεοδωρίδης και ο αείμνηστος ο κ. Κουτσοκούμνης. Μπορώ να πω ότι κατάλαβα στον δρόμο πώς λειτουργούν οι σχέσεις των διεθνών ομοσπονδιών με τις εθνικές ομοσπονδίες. Υπάρχουν κάποια στεγανά και αυτά τα στεγανά ήθελα να σπάσω από την πρώτη στιγμή και για αυτό πήγα αυτοπροσώπως και τους εξέθεσα την κατάσταση και τους είπα τι πρόκειται να κάνω. Και με συμφωνία με τη FIFA και την UEFA προχωρήσαμε στη νομοθέτηση του πρώτου νόμου το 2015 και μετά των μέτρων των οποίων πήραμε. Υπήρξε ένα θέμα αντισυνταγματικότητας για τον νόμο του Μαΐου του 2015 για την πάταξη της βίας. Αλλά το διοικητικό εφετείο έκρινε ότι είναι απολύτως συνταγματικός ο νόμος. Και αυτός και για τα μέτρα που είχαμε πάρει με τον διορισμό των αθλητικών δικαστών στα όργανα του ποδοσφαίρου, και για τη δυνατότητα του υπουργού Αθλητισμού να επεμβαίνει και να επιβάλλει ποινές και πρόστιμα».

Στην συνέχεια έγινε λόγος για τους χειραγωγημένους αγώνες, με εκείνον να απαντά: «Ήταν η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος με τον νόμο για την πάταξη της βίας, εκεί μέσα ήταν η διάταξη, ενημερωνόταν κατευθείαν και σε πρώτο χρόνο από την UEFA και τη Sportradar για τα χειραγωγημένα παιχνίδια. Ειλικρινά είχα μείνει ενεός με αυτά τα οποία διάβαζα και τις υποψίες που διατυπώνονταν, βάσιμες τις περισσότερες φορές, για σωρεία ποδοσφαιρικών αγώνων, ιδίως στη δεύτερη εθνική κατηγορία. Αλλά σε αυτόν τον τομέα για την πάταξη του φαινομένου είναι δύσκολο γιατί το παράνομο στοίχημα είναι ιντερνετικό, παίζεται σε κράτη που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και με τη Μάλτα που είχαμε ένα προβληματάκι και το είχε θέσει στο υπουργικό συμβούλιο. Πρέπει να υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες για την πάταξη του προβλήματος και να μη βάζουμε τα λεφτά πάνω από τη χρηστή διαχείριση αυτών των ζητημάτων».

«Καμία κυβέρνηση δεν έχει δουλειά να επεμβαίνει στα θέματα του αθλήματος»

Σε ερώτηση για το πώς έγιναν συλλήψεις στην Αυστρία για την υπόθεση, ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως δεν έχει παρακολουθήσει το ζήτημα από τότε που αποχώρησε από το υπουργείο Αθλητισμού. «Προφανώς είτε θα είχαν κάποια πληροφόρηση για ζητήματα που άπτονται της εθνικής νομοθεσίας της Αυστρίας, είτε θα υπήρχαν συνεργασίες και πληροφόρηση για Αυστριακούς πολίτες ή για αυστριακές ποδοσφαιρικές ομάδες σε παρανομίες που γίνονταν στο εξωτερικό. Αν έχει το αντίστοιχο υλικό και ο εισαγγελέας στην Ελλάδα, νομίζω θα κάνει αυτό που πρέπει και το εύχομαι», απάντησε, ενώ για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τον περιορισμό της πολιτικής παρέμβασης είπε:

«Είναι λογικό. Καμία κυβέρνηση δεν έχει δουλειά να επεμβαίνει στα θέματα του αθλήματος. Ο υπουργός Αθλητισμού δεν μπορεί να υπαγορεύει νόμους για το ποιοι θα είναι οι κανόνες του ποδοσφαίρου. Έχει όμως υποχρέωση να παρεμβαίνει όταν παραβιάζονται βασικοί νόμοι του κράτους και το Σύνταγμα. Έτσι παρενέβην και βρήκα τη συμπαράσταση των διεθνών ομοσπονδιών».

Για την έλλειψη προσωπικοτήτων στον χώρο της διαιτησίας ανέφερε: «Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια αν η ΕΠΟ βάλει ένα πλάνο ανάπτυξης των προϋποθέσεων και των δυνατοτήτων των Ελλήνων διαιτητών, θα τα καταφέρει. Αλλά γι αυτό χρειάζεται χρόνος. Όταν επί πολλά χρόνια επικρατεί ένα καθεστώς σήψης και ανομίας, για το οποίο ξέρει ο διαιτητής ότι δεν θα έχει την εξέλιξη, είτε επαγγελματικά είτε ημιεπαγγελματικά, βάσει της καλής του επίδοσης αλλά λόγω των σχέσεών του και το αν είναι αρεστός από συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, τότε μην περιμένετε προσωπικότητες. Θα έχετε ανθρώπους που θα είναι κάτω του μετρίου κι γι αυτό ακριβώς στα μεγάλα διεθνή ποδοσφαιρικά γεγονότα δεν καλούνται οι Έλληνες διαιτητές. Ο τελευταίος σπουδαίος Έλληνας διαιτητής ήταν ο κ. Σιδηρόπουλος στον οποίο τότε με τον τελικό του Κυπέλλου είχα συμφωνήσει να διαιτητεύσει με την ομάδα του. Το χειρότερο ενός καθεστώτος σήψης και ανομίας τόσων χρόνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι δεν βελτιωνόταν τίποτα, βάλτωνε και αντί να έχουμε εξέλιξη είχαμε πισωγυρίσματα».

«Πριν αναλάβω ξέραμε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής»

Στην συνέχεια κλήθηκε να σχολιάσει το ότι δεν υπήρξε παραγωγή Ελλήνων διαιτητών στα χρόνια της επιτροπείας. «Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει η ΕΠΟ να δει πως θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία των ξένων διαιτητών ούτως ώστε να ανέβει το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών. Και με σχολές, και με σεμινάρια, και με αναλύσεις», σημείωσε, ενώ σε ερώτηση για το ποιος θεωρεί ότι είναι ο φυσικός αυτουργός της σήψης και της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αν είχε την τόλμη να συγκρουστεί μαζί του:

«Εγώ βρέθηκα σε αντιπαράθεση και με ομάδες, και με οικονομικά συμφέροντα και με οπαδικούς κύκλους. Και μάλιστα βρέθηκα σε αντιπαράθεση και σε ευθεία σύγκρουση όχι εκ του ασφαλούς αλλά με δημόσιες τοποθετήσεις μου σας καλώ να διαβάσετε τις απαντήσεις που έδινα εκείνη την περίοδο όταν με κατηγορούσαν, για παράδειγμα, για το θέμα του τελικού του Κυπέλλου. Ή όταν με κατηγορούσαν ότι σταμάτησα το πρωτάθλημα. Δείτε τις προσωπικές ανακοινώσεις που είχα εκδώσει. Εγώ δεν κρύβομαι ούτε πίσω από κύκλους του υπουργείου, ούτε από υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτε από συνεργάτες μου. Ποτέ δεν κρύφτηκα, ούτε ως υφυπουργός Αθλητισμού, ούτε ως υπουργός Δικαιοσύνης. Μίλαγα σε πρώτο πρόσωπο. Δείτε τα και δείτε ότι δεν χάρισα σε κανέναν τίποτα. Απάντησα ευθέως και καθέτως σε όλους. Αν δεν συγκρούστηκα, τότε γιατί ερχόντουσαν οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού κάτω από το σπίτι μου; Γιατί βγάζανε πανό εναντίον μου στο «Καραϊσκάκη» και είχα πει τότε στη Βουλή «ας βγάζουν όσα πανό θέλουν, να τα κρατήσουν για προσάναμμα τον χειμώνα. Ο νόμος θα εφαρμοστεί έναντι πάντων». Γιατί είχα έρθει σε σύγκρουση με συγκεκριμένους παράγοντες του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων που απαιτούσαν πράγματα και με «στόλιζαν» καθημερινά και εμένα και την οικογένειά μου. Σχετικά με κάποια καλά σχόλια από τον κ. Μελισσανίδη, είναι γεγονός ότι και η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός ήταν θύματα αυτής της κατάστασης και μπορεί, ενδεχομένως, κάποιοι παράγοντες να είχαν πει μια καλή κουβέντα για μένα. Αν και είχα έρθει σε σύγκρουση με τον κ. Αλαφούζο όταν είχα κλείσει τη Θύρα 13. Όπως είχα έρθει και σε σύγκρουση με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ όταν είχε κλείσει η Θύρα 4. Το ζήτημα ήταν τότε ότι βάλαμε τις βάσεις για να γίνεται ένα πρωτάθλημα το οποίο δεν θα ξέρουμε τον πρωταθλητή πριν ξεκινήσει. Γιατί όταν ήμουν υπουργός, αλλά και πριν αναλάβω, ξέραμε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής. Ή μήπως δεν ξέραμε; Ο Ολυμπιακός. Τώρα δεν ξέρουμε. Νομίζω ότι τώρα γίνεται ένα πρωτάθλημα που έχει κάποια εχέγγυα που μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει χωρίς να αγανακτεί».

Τέλος, για τον τεράστιο τζίρο των χειραγωγημένων αγώνων είπε: «Με τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις, προσπαθούν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή. Και επακόλουθο αυτής της στάσης είναι να περιορίζεται το μαύρο χρήμα. Πλέον το μαύρο χρήμα που υπάρχει είναι χρήμα που προκύπτει μόνο από εγκληματικές ενέργειες. Επομένως πρέπει να δοθεί ένα μεγάλο βάρος στην αντεγκληματική πολιτική γιατί και αυτό έγκλημα είναι. Δεν υπήρχε όταν ήμουν υφυπουργός Αθλητισμού ιστοσελίδα που να λέει ότι επηρεάζουμε προπονητές, ποδοσφαιριστές και προέδρους. Αυτά ούτε καν μπορούσαμε να τα φανταστούμε. Τα βλέπω με μεγάλη έκπληξη και βλέπω μέχρι πού φτάνει το θράσος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This