Γυναίκες σε εμμηνόπαυση, με ελάχιστες ελπίδες να αποκτήσουν παιδί, πλέον μπορούν να γίνουν μητέρες χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδο την οποία ανέπτυξε Έλληνας γιατρός χαρίζοντας διεθνή πρωτιά στη χώρα μας.
Η πρωτοποριακή τεχνική που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε για πρώτη φορά ο χειρουργός – γυναικολόγος Δρ Κώστας Σφακιανούδης το 2015 στηρίζεται στην έγχυση κατάλληλα επεξεργασμένων αιμοπεταλίων του ασθενούς σε «κουρασμένες» ωοθήκες, με αποτέλεσμα οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση ή οι μεταεμμηνοπαυσιακές να παράγουν ξανά δικά τους ωάρια! Το έναυσμα για την ανάπτυξη της μεθόδου του ήταν μια ασθενής 45 ετών που είχε μπει στην εμμηνόπαυση από τριετίας.
«Μου ζητούσε επίμονα να κάνω ό,τι περνά από το μυαλό μου ώστε να προσπαθήσω να αναζωογονήσω τις ωοθήκες της.Έξι μήνες έπειτα από την εφαρμογή της μεθόδου, η ασθενής μου έκανε όντως ωορρηξία» δηλώνει ο Δρ. Σφακιανούδης.
Δείτε επίσης: Ενδομητρίτιδα, ένας ύπουλος εχθρός της γονιμότητας
Πάνω από 1000 γυναίκες έχουν υποβληθεί έκτοτε στη συγκεκριμένη διαδικασία,«με την πλειονότητά τους να ενδιαφέρεται για την ευεργετική επίδραση της τεχνικής στην παράταση της περιόδου και στη διατήρηση της εμμηνορρυσίας και λιγότερο στη διατήρηση της αναπαραγωγικής της δυνατότητας».
Ως τώρα, έχουν γεννηθεί 40 παιδιά παγκοσμίως χάρη στη μέθοδο, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο δρ Κώστας Σφακιανούδης, όταν ήρθε στον κόσμο το πρώτο παιδί με την τεχνική γονιμότητας του, αισθάνθηκε «απίθανη ικανοποίηση και σεβασμό απέναντι σε ένα πραγματικό θαύμα, αλλά και λαχτάρα να το δει γρήγορα να ολοκληρώνεται και ταυτόχρονα αγωνία μην πάει κάτι στραβά».
Σε συνδυασμό με την κατάψυξη ωαρίων, η μέθοδος του Έλληνα γιατρού μπορεί να επεκτείνει την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών, καθώς «η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει βέβαια τον πρώτο λόγο στη διατήρηση της γονιμότητας, αλλά και η χρήση του πλάσματος μπορεί να έχει επικουρικό ρόλο».