Ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν καθύβρισε την Ουάσινγκτον για την άμεση απόφασή της να στείλει δύο αεροπλανοφόρα στη Γάζα, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα εκκένωσης του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού και μεταξύ αυτών και πολλών μελών της Χαμάς, ίσως και οπλισμού τους.
- Από την Κύρα Αδάμ
Τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα διέλυσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα σχέδια Ερντογάν να μεταφέρει διά θαλάσσης με τουρκικά πλοιάρια προς τις τουρκικές ακτές, και όχι μόνο, άμαχους Παλαιστινίους, «ανακατωμένους» με μαχητές της Χαμάς, προς εκπαίδευση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ετσι ο Ερντογάν έχασε την ευκαιρία να πλασαριστεί ως ο μεγάλος μεσολαβητής στη μείωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και κυρίως να εμφανιστεί ως μεσολαβητής των μουσουλμανικών συμφερόντων στην περιοχή, «περιθάλποντας» και τη Χαμάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία στο προχθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Αμύνης στο ΝΑΤΟ έθεσε βέτο στην έκδοση καταδικαστικού για τη Χαμάς κοινού ανακοινωθέντος, με πλήρη υποχώρηση (για στήριξη της Τουρκίας) του γ. γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα μπορούσε να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν -σύμφωνα με το καταστατικό του ΝΑΤΟ- στο οποίο θα αναγραφόταν ότι όλες οι χώρες συμφωνούν, σημειώνοντας απλώς την «επιφύλαξη της Τουρκίας».
Με εξουδετερωμένα τα τουρκικά σχέδια μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα αύξησης των παλαιστινιακών προσφυγικών ροών από την Τουρκία στα ελληνικά παράλια, με ενσωματωμένους στον άμαχο πληθυσμό και μαχητές της Χαμάς.
Η προσοχή στρέφεται προς την πλευρά της Αιγύπτου, η οποία, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να δεχτεί στο έδαφός της -με προηγούμενη συμφωνία ή όχι- τον μεγάλο όγκο από το 1.100.000 Παλαιστινίους από τη Γάζα, στους οποίους το Ισραήλ έχει δώσει ελάχιστα χρονικά περιθώρια να απομακρυνθούν, προτού οι ισραηλινές δυνάμεις μπουν στη Γάζα για την ισοπέδωσή της. Είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο οι εκπατρισμένοι άμαχοι Παλαιστίνιοι, θύματα και αυτοί της Χαμάς, θα συγκρατηθούν και δεν θα τολμήσουν με όλα τα μέσα το άγνωστο ταξίδι προς την Ευρώπη, κυρίως μέσω Ελλάδας. Εγχείρημα που έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν, με την ελληνική κοινωνία και κυβερνήσεις να έχουν αγκαλιάσει και να έχουν ενσωματώσει πλήρως χιλιάδες Παλαιστινίους.
Ωστόσο, οι τωρινές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές και η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλα κύματα προσφύγων πολέμου, έστω και αν αυτοί είναι άμαχοι Παλαιστίνιοι. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισδοχής προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος, δεν έχει πλέον πολλές δυνατότητες να υποδεχτεί και να κρατήσει στο έδαφός της και άλλο μεγάλο κύμα προσφύγων.
Ο δεύτερος λόγος μέσα στις τωρινές συνθήκες είναι ο σοβαρότερος εξ όλων, και είναι η ασφάλεια της χώρας. Και τούτο διότι ανάμεσα στους άμοιρους άμαχους πρόσφυγες θα παρεισφρήσουν και μαχητές, τους οποίους είναι σχεδόν αδύνατον οι ελληνικές Αρχές, ευθύς εξαρχής, να εντοπίσουν, απομονώσουν και επαναπροωθήσουν (σ.σ.: προς τα πού άραγε;), και οι οποίοι, φυσικά, έχουν τελικό στόχο τη μετάβασή τους και πιθανή δράση τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Επιπροσθέτως η κυβέρνηση και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα, θα είναι υποχρεωμένες να αποτρέψουν, για την ασφάλεια της χώρας, τη δημιουργία ή ενίσχυση και δράση, εν υπνώσει παραβατικών οργανώσεων, κάτι που και στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει η χώρα.
Αρνητική εμπειρία
Με δεδομένη την αρνητική εμπειρία που έχει ήδη συσσωρεύσει η Ελλάδα από την αλλοπρόσαλλη και με εθνικά μόνο κριτήρια αντιμετώπιση της μόνιμης μεταναστευτικής κρίσης από την Ε.Ε., η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη τώρα και προτού ξεσπάσει το πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα να εγείρει και να επιβάλει στους εταίρους τουλάχιστον μόνιμες και σταθερές «ποσοστώσεις» στην κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και εξαντλητικούς ελέγχους ταυτοπροσωπίας με την άμεση εμπλοκή και δράση όλων των καθ’ ύλην ευρωπαϊκών υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση δεν έχει το περιθώριο ούτε το δικαίωμα να αποδεχτεί μια συμφωνία για ένα νέο πιθανό προσφυγικό κύμα, ανάλογη αυτής του 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν η χώρα βρέθηκε απροετοίμαστη και απροστάτευτη απέναντι στο προσφυγικό κύμα από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να της ζητάνε οι Ευρωπαίοι και τα ρέστα, διότι δεν ανταποκρίθηκε κατά το δοκούν, με τους ίδιους να προασπίζουν μόνο τα σύνορά τους.
Η Ελλάδα, για λόγους αντικειμενικούς και λόγους ασφαλείας, δεν μπορεί να αντέξει νέο προσφυγικό κύμα και ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να χαλάσει τη ζαχαρένια της κυρίας Φον ντερ Λάιεν, του κ. Μισέλ, του κ. Σολτς, του κ. Μακρόν κ.λπ., αν αυτό απαιτηθεί.