Κυριάκος: «Δεν μας κυβέρνησε αριστερά τα τελευταία χρόνια»

Μια χαλαρή συνέντευξη για τα τατουάζ, τα fake news, τα brain drain και φυσικά την πολιτική

Must Read

Μια διαφορετική συνέντευξη έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη το βράδυ στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «The 2night show» και στον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Χωρίς να φοράει… το σιδερωμένο πολιτικό του κοστούμι ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε για όλους και για όλα.

Για τον θυμό του στις εκλογές του 1993 που έχασε ο πατέρας του, για το πώς μπήκε στην πολιτική, για την απόφασή του να αφήσει μια καλή δουλειά στο εξωτερικό και να επιστρέψει στην Ελλάδα, για το φαινόμενο του brain drain, για τα τατουάζ, για το βάρος του ονόματός του, για τα fake news και φυσικά για τις εκλογές και για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε:  «Δεν μας κυβέρνησε η αριστερά τα τελευταία χρόνια»

 «Ψηφίστε και μετά να πάτε για μπάνιο»

 Για μια ακόμη φορά ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες: «Παρότι οι εκλογές πέφτουν 7 Ιουλίου, κάνω μια πολιτική έκκληση της συμμετοχής ειδικά στα νέα παιδιά, μπορούν πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε για μπάνιο, μπορεί πρώτα να πάνε για μπάνιο και μετά να ψηφίσουν, μέχρι τις 7 είναι ανοιχτές οι κάλπες, αλλά οφείλουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους. Και να πω και κάτι; Ακούω και εγώ αυτή την κριτική. Σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη, διότι υπήρχε μια συνολική απογοήτευση από τους πολιτικούς διότι απέτυχαν να διαχειριστούν μια τεράστια κρίση που προκάλεσε πάρα πολύ πόνο σε πάρα πολύ κόσμο. Και νομίζω ότι υπήρχε και μια διπλή απαξίωση σε σχέση με πολλά ψέματα τα οποία ειπώθηκαν».

«Το… τελίκιασε τα τελευταία χρόνια»

Τι συγχωρεί και τι δεν συγχωρεί σε έναν πολιτικό ο Κυρίάκος Μητσοτάκης;

Ιδού η απάντηση του: «Σε έναν πολιτικό μπορεί κάποιος να συγχωρέσει ότι δεν κατάφερε να πετύχει αυτό το οποίο ήθελε. Αυτό το οποίο για εμένα, όμως, είναι ασυγχώρητο είναι η έλλειψη θάρρους και πολιτικής ειλικρίνειας. Να λες τα πράγματα όπως τα πιστεύεις, να μην εξαπατάς τους πολίτες και να κρίνεσαι για αυτά τα οποία λες και κάνεις. Είχαμε πολλά παραδείγματα, από όλους θα έλεγα τους πολιτικούς χώρους, πολιτικών που υπερέβαλαν. Νομίζω βέβαια ότι αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια το τελίκιασε, για να χρησιμοποιήσω μια φράση πιο νεανική, με το ψέμα και τον λαϊκισμό. Και θεωρώ ότι έχω μια μεγάλη ευθύνη να βοηθήσω, να συνεισφέρω -δεν είναι δουλειά που μπορώ να την κάνω μόνος μου- στο να ανακτηθεί το κύρος της πολιτικής και η χαμένη αξιοπιστία της. Διότι τελικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μαζί ζούμε σε αυτήν την χώρα και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε ή όλοι μαζί θα οπισθοχωρήσουμε».

«Είχα σκεφτεί να μη γυρίσω»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο φαινόμενο του brain drain λέγοντας πως πρέπει να επιστέψει η αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ελλάδας: «Βεβαίως είναι σημαντικό να μειώσουμε τη φορολογία, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε δουλειές, αλλά είναι σημαντικό και οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό να ξέρουν ότι η χώρα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική. Ένας άνθρωπος που σηκώθηκε και έφυγε, πήρε την οικογένειά του, έφτιαξε τη ζωή του, δεν ξαναγυρνάει εύκολα. Άρα δεν είναι μόνο τα λεφτά, δεν είναι μόνο η δουλειά. Πρέπει να υπάρχει μια συνολική αισιοδοξία για την πορεία της χώρας».

Μάλιστα, αποκάλυψε πως όταν δούλευε στο εξωτερικό είχε σκεφτεί να μη γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά επέστρεψε με χαμηλότερο μισθό για μεγαλώσει η κόρη του στην πατρίδα του: «Πολλές φορές σκεφτόμουν και πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου αν κάποιες επιλογές είχαν γίνει διαφορετικά. Αν είχα μείνει στην Αμερική να δουλέψω, αν είχα πάρει κάποια άλλη δουλειά, ενδεχομένως, αλλά τελικά γύρισα το ΄97, μόλις είχαμε παντρευτεί με τη Μαρέβα, μόλις είχε γεννηθεί η πρώτη μας κόρη η Σοφία. Και πήραμε την απόφαση τότε να γυρίσουμε, γιατί θέλαμε η Σοφία να μεγαλώσει στην Ελλάδα. Γύρισα τότε με αρκετά χαμηλότερο μισθό από αυτόν που κέρδιζα στο εξωτερικό, αλλά επειδή πίστευα ότι η χώρα πήγαινε προς τη σωστή κατεύθυνση και επειδή ήθελα να ξεκινήσω την επαγγελματική μου καριέρα στην Ελλάδα».

ÊáëåóìÝíïò óôçí åêðïìðÞ ôïõ Ãñçãüñç Áñíáïýôïãëïõ,” The 2Night Show” Þôáí ï Ðñüåäñïò ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò ÊõñéÜêïò ÌçôóïôÜêçò, Ôñßôç 25 Éïõíßïõ 2019. (EUROKINISSI/ ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÍÄ/ ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

Περί τατουάζ

Αποκάλυψε πως είναι τώρα σε διαπραγμάτευση με τον γιο του για το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει τατουάζ και πως στο παρελθόν είχε σκεφτεί να κάνει κι αυτός: «Του λέω κάνε ό,τι θέλεις. 21 θα γίνει. Για τα τατουάζ πιστεύω ότι, βλέπω πολλά νέα παιδιά που έχουν πολλά τατουάζ και σίγουρα είναι μια μόδα. Αυτό που του είπα απλά, είναι σκέψου καλά τι θα κάνεις, πού θα το κάνεις, και σκέψου τον εαυτό σου σε 30 χρόνια, επειδή δεν βγαίνει το τατουάζ, αν θα θέλεις να το έχεις ή αν θα θέλεις να φαίνεται», ανέφερε.

Ο θυμός και η ενασχόλησή του με την πολιτική

Αν και τα κοινά ενδιέφεραν τον Κυριάκο, ο ίδιος δεν ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ενας επιπλέον λόγος ήταν ο… θυμός όταν ο Κώστας Μητσοτάκης έχασε τις εκλογές του 1993: «Όταν ο πατέρας μου έχασε τις εκλογές του ‘93, ήμουν αρκετά θυμωμένος, γιατί θεωρούσα ότι με κάποιον τρόπο έκανε μια μεγάλη προσπάθεια. Αισθάνθηκα ότι δεν δικαιώθηκε και είπα ότι αυτό δεν είναι για μένα. Εξ ου και δούλεψα πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, όχι με σκοπό να προετοιμαστώ να ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά με σκοπό να κάνω μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, δεν θεωρώ ότι στη δική μου περίπτωση ήταν νομοτελειακά δεδομένο ότι θα ασχολιόμουν με την πολιτική. Κάποια στιγμή, ζώντας στην Ελλάδα και βλέποντας τον εαυτό μου μονίμως σε συζητήσεις για το πως τα πράγματα πρέπει να γίνουν καλύτερα ή μπορούν να γίνουν καλύτερα, είπα στον εαυτό μου: «Κοίταξε να δεις  έχεις ένα μεγάλο πλεονέκτημα, μπορείς αντικειμενικά να μπεις στην πολιτική σχετικά εύκολα».

«Ψύχραιμος και χιουμορίστας ο Κώστας Μητσοτάκης»

Από τις αναφορές του δεν μπορούσαν να λείψουν οι γονείς του:

Για τον πατέρα του Κώστα Μητσοτάκη,  Κυριάκος είπε: Ήταν πάρα πολύ ψύχραιμος και με πάρα πολύ χιούμορ. Και βέβαια να πω το εξής: Ένας άνθρωπος ο οποίος έφτασε 99 ετών, έζησε μια γεμάτη ζωή, έγινε Πρωθυπουργός, δικαιώθηκε εν πολλοίς εν ζωή και άφησε πίσω του μια μεγάλη οικογένεια με 13 εγγόνια και πρόφτασε και είδε 13 δισέγγονα. Μόνο γρουσούζης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.  Ήταν ένας εξαιρετικός πατέρας με την απόσταση μισού αιώνα ηλικιακής διαφοράς, γιατί με έκανε στα πενήντα του. Και βέβαια με τη σκληρή πραγματικότητα ότι όταν εγώ μεγάλωνα ήταν ήδη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και διεκδικούσε την Πρωθυπουργία. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται η Δάφνη σήμερα. Δεν πέρασα πολύ χρόνο με τον πατέρα μου μεγαλώνοντας. Και αυτό ήταν πάντα ένα μικρό παράπονο. Χτίσαμε, όμως, συν τω χρόνω, μια καταπληκτική θέση. Και πιστεύω ότι και αυτός με είδε εκεί που ήθελε να με δει και εγώ του είπα αυτά που ήθελα να του πω».

 

Το πολιτικό αισθητήριο της Μαρίκας

Η αναφορά του στη μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη:

Είχε καταπληκτικό πολιτικό αισθητήριο. Ίσως καλύτερο αισθητήριο, άποψη  σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους απ΄ ό,τι είχε ο πατέρας μου, και βέβαια δεν ξεχνώ ότι τον βοήθησε πάρα πολύ. Γύρισε όλη την Ελλάδα το ‘89 – ‘90, παρότι είχε ήδη κινητικές δυσκολίες. Έβγαζε ομιλίες σε γυναίκες και μετά προσπάθησε η ίδια. Και αυτό είναι ένα μεγάλο παράπονο, διότι ήταν η πρώτη η οποία έβαλε στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αναπηρίας, μιλώντας με θάρρος για το δικό της πρόβλημα. Ήταν η πρώτη που έβαλε στο δημόσιο διάλογο το θέμα του καρκίνου. Είχε καρκίνο του μαστού, τον πολέμησε και βγήκε και μίλησε, τότε που δεν μιλούσαμε για καρκίνο, λέγαμε  η επάρατος. Δεν αναφέραμε το όνομα. Και είχε ένα όραμα, να φτιάξει ένα μεγάλο κέντρο αποκατάστασης, για το οποίο πολεμήθηκε χυδαία. Κάποια στιγμή το εγκατέλειψε και ήταν το μεγάλο της παράπονο ήθελε από τη δική της προσπάθεια ως σύζυγος Πρωθυπουργού να κάνει τη διαφορά».

«Διαβατήριο αναγνωρισιμότητας το όνομα…»

Για το βάρος που κουβαλάει το επώνυμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: « Δεν έκρυψα ποτέ ότι το όνομα είναι ένα διαβατήριο αναγνωρισιμότητας στην πρώτη εκλογή. Μετά μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Αλλά στην αρχή είναι πλεονέκτημα. Οπότε είπα στον εαυτό μου: «Κοίταξε να δεις, δεν μπορείς να λες σε άλλους ασχολήσου, πρέπει να ασχοληθείς εσύ πρώτος». Και πρέπει να πω ότι και τώρα που προσπαθώ να πείσω κόσμο εκτός πολιτικής να ασχοληθεί με τα κοινά -πείσαμε πάρα πολλούς νέους ανθρώπους να είναι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία και μπορεί να χρειαστεί να πείσουμε και άλλους στη συνέχεια- το επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιώ είναι ότι αν έχεις τη δυνατότητα να συμμετέχεις και δεν συμμετέχεις, μετά δεν έχεις και δικαίωμα να ασκείς κριτική».

ÊáëåóìÝíïò óôçí åêðïìðÞ ôïõ Ãñçãüñç Áñíáïýôïãëïõ,” The 2Night Show” Þôáí ï Ðñüåäñïò ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò ÊõñéÜêïò ÌçôóïôÜêçò, Ôñßôç 25 Éïõíßïõ 2019. (EUROKINISSI/ ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÍÄ/ ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

«Το σχέδιο μου για την Ελλάδα»

Ο αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε πως γενικά δεν του αρέσει να ανεβάζει να συμμετέχει σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και να ανεβάζει τους τόνους: «Και εγώ είναι φορές που έχω ανεβάσει τους τόνους αμυνόμενος, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο δεν θέλει να βλέπει ο κόσμος είναι μονίμως πολιτικούς να τσακώνονται. Γι’ αυτό επέλεξα συνειδητά -και στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών και σίγουρα σε αυτήν την εθνικών εκλογών- τη στρατηγική να μην μπω σε καμία αντιπαράθεση, να παρουσιάσω το πρόγραμμά μου. Να μιλήσω όχι μόνο για το όραμά μου -το όραμα ακούγεται αρκετά αφηρημένο- για το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, για το τι σημαίνει ισχυρή ανάπτυξη, για το τι σημαίνει πολλές καλές δουλειές, για το πως θα μειώσουμε τους φόρους και να συνομιλήσω ευθέως με την κοινωνία. Συνομιλητές μας σήμερα είναι οι πολίτες. Εξάλλου μεταξύ εμού και του κ. Τσίπρα υπήρξαν 42 αντιπαραθέσεις στη Βουλή αυτά τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Δεν έλειψε η συζήτηση μεταξύ μας».

«Δεν μας κυβέρνησε η αριστερά τα τελευταία χρόνια»

Στην ερώτηση αν κρατάει κάτι καλό από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γαλάζιος πρόεδρος  απάντησε: «Με έναν τρόπο κρατώ το γεγονός ότι εάν δεν είχαμε περάσει από αυτή τη διαδικασία, από αυτή τη διάψευση των προσδοκιών, από αυτήν την απομυθοποίηση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, αυτή η καραμέλα ότι κάποιοι, επειδή πιστεύουν σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία είναι πιο έντιμοι, πιο καλοί, πιο έξυπνοι, πιο αγνοί, από κάποιους άλλους, -το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της δήθεν αριστεράς- θα κρατούσε ακόμη.  Διότι δεν θεωρώ ότι αυτό που μας κυβέρνησε ήταν αριστερά, η απομυθοποίηση όλων αυτών νομίζω ότι είναι μια προίκα για την ελληνική κοινωνία για την επόμενη μέρα».

«Κίνδυνος για τη Δημοκρατία τα fake news»

Τέλος, αναφέρθηκε στα fake news τα οποία χαρακτήρισε κίνδυνο για τη Δημοκρατία: «Τα fake news είναι ακόμη πιο προβληματικά. Και χαίρομαι που υπάρχουν σήμερα ανεξάρτητοι μηχανισμοί διασταύρωσης του τι είναι fake news και τι δεν είναι. Είδαμε να δουλεύουν καλά και σε ουκ ολίγα βίντεο, τα οποία έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για εμένα, που ήταν βίντεο κοπτοραπτικής, να βγαίνει κάποιος ανεξάρτητος και να λέει: «Συγγνώμη αυτό είναι fake news.  Δεν είναι αυτό που είπε, δεν είναι αυτό που εννοούσε. Πάτε να παρουσιάσετε διαφορετικά κάτι το οποίο έχει πει». Να με κρίνουν όσο θέλουν οι πολίτες -και αυτή είναι και η ομορφιά της Δημοκρατίας- για αυτά τα οποία λέω, για το πρόγραμμά μου.  Αλλά θεωρώ αδιανόητο συστηματικά να προσπαθούν κάποιοι να βάλουν στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This