Το βρήκα στο σπίτι στο κέντρο της Αθήνας θα μπορούσε να ήταν ένα καλό… ανέκδοτο.
Το βρήκα ΦΤΗΝΟ σπίτι στο κέντρο είναι ένα ακόμα πιο καλό… ανέκδοτο.
Η αγορά των ενοικίων στην πρωτεύουσα και ιδίως στις περιοχές που υπάρχει μετρό (βλέπε Κεραμικό, Μεταξουργείο, Κουκάκι, Κολωνό, Σεπόλια, Κυψέλη)…εκτοξεύτηκε και για να δεις τις τιμές πρέπει να έχεις «κιάλια».
Γκαρσονιέρες, δυάρια ακόμα και οι «τρύπες» – αν τις βρεις κι αυτές- νοικιάζονται με 500-600 ευρώ το μήνα.
Το Airbnb έχει «εξαφανίσει» τα ενοικιαζόμενα και πολλοί συμπολίτες μας δεν βρίσκουν στέγη να μείνουν. Εκτός αν γίνουν… τουρίστες και πληρώνουν με την ημέρα.
Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, καθώς δεν υπάρχουν μικρά σπίτια και αν βρεθούν είναι πανάκριβα. Θέμα με το airbnb αντιμετωπίζουν και κάποιοι ένοικοι που μένουν σε πολυκατοικίες, όπου υπάρχουν και σπίτια τα οποία νοικιάζονται με την ημέρα, καθώς αισθάνονται ανασφάλεια βλέποντας ότι στο χώρο τους μπαίνει κάθε καρυδιάς καρύδι.
Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί κάποιο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για να σταματήσει ή έστω να μειωθεί αυτό το φαινόμενο και ήδη κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις μελετούν τρόπους να περιορίσουν το airbnb, ενώ το νησί Πάλμα στη Μαγιόρκα είναι το πρώτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαγορεύει πλέον στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να νοικιάζουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας.
Το φαινόμενο της εξαφάνισης των σπιτιών έχει ενταθεί με την είσοδο των Κινέζων επιχειρηματιών στην ελληνική αγορά, οι οποίοι για να εξασφαλίσουν την «χρυσή βίζα» παραμονής τους στη χώρα μας (απαιτούνται 250.000 ευρώ) «χτυπάνε» σωρηδόν διαμερίσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ένας Κινέζος επενδυτής έχει αγοράσει 1000 σπίτια, ενώ από κοντά ακολουθούν και Τούρκοι και Ρώσοι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κρίση προσπαθούν να μαζέψουν όσο περισσότερα ακίνητα μπορούν.