Κάθετα αντίθετη σε πέντε αιτήματα των συνταξιούχων και θετική σε… μισό αίτημα εμφανίστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση με το προεδρείο της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, χθες.
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, διά της ενσωμάτωσής της στη σύνταξη, η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική «λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων» και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελούσε προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2017 η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζεται ότι αφορά σήμερα περίπου 800.000 συνταξιούχους των οποίων οι αυξήσεις είτε μηδενίζονται είτε μειώνονται σημαντικά. Για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία είναι μια δεύτερη μορφή άμεσης φορολογίας για 500.000 και πλέον συνταξιούχους, δόθηκε η απάντηση ότι σε επόμενο νομοσχέδιο, μέσα στο 2024, θα υπάρχει εξορθολογισμός των σημερινών κλιμακίων με ελάφρυνση και όχι κατάργηση, όπως ζητά η ΑΓΣΣΕ.
Για την καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015-2016 για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα κύριων και επικουρικών σε όλους τους συνταξιούχους, η απάντηση ήταν η πάγια αρνητική κυβερνητική θέση, ότι λόγω δημοσιονομικού κόστους δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Για το αναδρομικό χρέος στους λήπτες συντάξεων χηρείας, και που στην τριετία δεν μειώθηκε η σύνταξη χηρείας τους στο 50% λόγω του ότι λαμβάνουν και δική τους σύνταξη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνώρισε το μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη του e-ΕΦΚΑ, με τη συνομοσπονδία των συνταξιούχων να υπογραμμίζει πως «είναι απαράδεκτο να ζητούνται σήμερα αναδρομικά ετών από λάθη και παραλείψεις της διοίκησης».
Αρνητική ήταν η απάντηση και στο αίτημα για αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς από πέρυσι δίνονται αυξήσεις αλλά μόνο στις κύριες. Η απάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου ήταν αρνητική λόγω των δεσμεύσεων για τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις. Σε ότι αφορά, τέλος, την προσμέτρηση του χρόνου διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που διανύθηκε πριν από τον Ν. 4387/2016 και δεν προσμετρήθηκε κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού, παρά την αρνητική θέση του υπουργείου, ζητήθηκε εμπεριστατωμένο υπόμνημα με όλες τις παραμέτρους του, τη συσχέτισή του με την «προσωπική διαφορά» και ποιους αφορά.