Πάνω από 600 στόχους ισχυρίζεται ότι έπληξε το Ισραήλ σε 24 ώρες – Έγκυοι και μωρά πίνουν μολυσμένο νερό, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τριάντα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν χθες στη Γάζα

Must Read

Σε περισσότερους από 600 στόχους στην Λωρίδα της Γάζας ισχυρίζεται ότι έχει επιτεθεί το Ισραήλ μέσα σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία υποστήριξε ότι μεταξύ των στόχων ήταν η περιοχή του πανεπιστημίου Αλ – Αζάρ, από όπου, όπως είπε, επρόκειτο να εκτοξευθεί ένας αντιαρματικός πύραυλος,  αποθήκες όπλων, κρυψώνες και συγκεντρώσεις στελεχών της Χαμάς και αντιαρματικές θέσεις.

Δείτε βίντεο:

 

Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν «δεκάδες» μαχητές στη διάρκεια επιχειρήσεων χθες Κυριακή το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν».

Ένα μαχητικό αεροσκάφος στοχοθέτησε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονταν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς».

Χιλιάδες έγκυοι και μωρά πίνουν μολυσμένο ή αλμυρό νερό

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz η οποία δημοσιεύει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ανθρωπιστικό δράμα στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 52.000 έγκυοι και 36.000 μωρά κάτω των 6 ετών πίνουν υποχρεωτικά μολυσμένο ή αλμυρό νερό καθώς δεν υπάρχουν καύσιμα στη Γάζα με αποτέλεσμα οι μονάδες αφαλάτωσης να έχουν μείνει εκτός λειτουργίας.

Δείτε βίντεο:

 

 

Τριάντα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα χθες

Τριάντα τρία φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, επεσήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομβόι που έχει καταφέρει να εισέλθει μέχρι στιγμής στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία, από τις 21 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια, σημείωσε το Ocha.

«Αν και αυτή η αύξηση είναι καλοδεχούμενη, ένας πολύ μεγαλύτερος όγκος βοήθειας είναι απαραίτητος σε τακτική βάση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης, περιλαμβανομένων των ταραχών», επεσήμανε η υπηρεσία στην τακτική της ενημέρωση για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η είσοδος επειγόντως καυσίμων ώστε να λειτουργήσει ο ιατρικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις υδροδότησης και υγιεινής είναι ιδιαίτερα απαραίτητη», συνέχισε η έκθεση.

Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, ισχυριζόμενο ότι θα τα εκμεταλλευθεί η Χαμάς προκειμένου να κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Δείτε βίντεο:

 

Τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 όταν ανήλθε στην εξουσία η Χαμάς, διακόπηκε μετά την αιματηρή επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Συνολικά 117 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν καταφέρει να εισέλθουν στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου, διευκρίνισε ο Ocha, τα περισσότερα από τα οποία (70) μετέφεραν ιατρικά εφόδια. Τα 60 περιείχαν τρόφιμα και προϊόντα διατροφής και 13 νερό και εξοπλισμό υγιεινής.

Πριν την 7η Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα εισέρχονταν περίπου 500 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια και άλλα εμπορεύματα.Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατ. άνθρωποι – εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένοι– έχουν καταστραφεί ολοσχερώς χιλιάδες κτίρια. Προτού φτάσουν στη Ράφα τα φορτηγά επιθεωρούνται στο συνοριακό πέρασμα Νιτζάνα, μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Ράφα, επεσήμανε το Ocha.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «το Ισραήλ δεσμεύθηκε να τροποποιήσει τη διαδικασία ελέγχου ώστε να μπορούν να επιθεωρούνται 100 φορτηγά την ημέρα».

Σφοδρές μάχες το βράδυ – Το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους της Γάζας να μετεγκατασταθούν

Νύχτα τρόμου ήταν η χθεσινή στην Μέση Ανατολή, αφού οι βομβαρδισμοί και το αιματοκύλισμα δεν έχουν τέλος, με χιλιάδες νεκρούς να συνθέτουν το σκηνικό του πολέμου που μαίνεται για σχεδόν 25 ημέρες.

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο έδαφος της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει πως «αντιμετωπίσαμε τρομοκράτες που βγήκαν από τούνελ».

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας να μετεγκατασταθούν προσωρινά στα νότια. Η μετακίνηση προς τα νότια γίνεται για την προσωπική τους ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, στην δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και πρόσθεσε: «Σήμερα τονίζουμε ότι πρόκειται για επείγουσα έκκληση».

«Εμείς εντοπίσαμε έναν αριθμό τρομοκρατών που έβγαιναν από το φρεάτιο μιας σήραγγας στη Λωρίδα της Γάζας», προσέθεσε ο στρατός του Ισραήλ και κατέληξε: «Μετά την ταυτοποίηση, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν τους τρομοκράτες, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τους».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέφερε σε ανακοίνωση πως «οι μαχητές μας αυτή τη στιγμή δίνουν σφοδρή μάχη με αυτόματα και αντιαρματικά όπλα, με τις κατοχικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομή στη βορειοδυτική Γάζα».

Λίγο νωρίτερα οι Ταξιαρχίες ανέφεραν ότι εκτόξευσαν «βλήματα όλμων και ρουκέτες» εναντίον στρατιωτικής ισραηλινής θέσης στο Ερέζ, την κυριότερη μεθοριακή διάβαση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, η οποία παραμένει κλειστή από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς καλεί την Αίγυπτο να δράσει «αποφασιστικά»

Νωρίτερα, χθες, στέλεχος της Χαμάς παρότρυνε τις αρχές της Αιγύπτου να ενεργήσουν με «αποφασιστικό» τρόπο για να φθάσει βοήθεια στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

«Η Αίγυπτος δεν πρέπει να παραμείνει θεατής, να περιορίζεται σε εκκλήσεις για να της δοθεί άδεια προκειμένου να μπει βοήθεια στη Γάζα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και επεσήμανε:

«Περιμένουμε η Αίγυπτος να πάρει αποφασιστική θέση, που θα επιτρέψει να μπει στη Γάζα βοήθεια το συντομότερο δυνατό».

Το Ισραήλ ανταποδίδει πυρά μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Συρία

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε στόχους στη Συρία εν είδει αντιποίνων για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ. Η πολεμική αεροπορία «έπληξε τρομοκρατικές υποδομές στη συριακή επικράτεια», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter).

Μερικές ώρες νωρίτερα ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωνε πως έπληξε θέσεις από όπου εκτοξεύθηκαν ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος. Οι ρουκέτες «έπεσαν σε ανοικτό χώρο», χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών, επλήγησαν θέσεις κοντά στα σύνορα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για εκρήξεις.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη

Η κατάσταση που επικρατεί στην Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε την παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που έκανε λόγο για διερεύνηση ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου τονίζοντας παράλληλα πως και οι άμαχοι έχουν δικαιώματα, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα οποία παραβιάζονται. Παράλληλα, επεσήμανε πώς διαπράττεται έγκλημα όταν παρεμποδίζεται η παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε υπεύθυνος λήψης αποφάσεων, από τον επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι τους στρατιωτικούς συμβούλους και τους νομικούς που γνωμοδοτούν για τη στόχευση, όλοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι θα απαιτηθεί να δικαιολογήσουν κάθε χτύπημα εναντίον πολιτικού στόχου, κάθε χτύπημα σε σπίτι, σχολείο, νοσοκομείο, εκκλησία ή τζαμί», δήλωσε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καριμ Χαν.

Δείτε επίσης:

Οργή στο Ισραήλ από σκίτσο που ανάρτησε η Huffington Post

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This