Εικοσι μία ημέρες μετά την εισβολή της Χαμάς στα εδάφη του νότιου Ισραήλ οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται εντεινόμενοι, όμως η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού για εισβολή στη Γάζα καθυστερεί, παρότι η κινητοποίηση και η ανάπτυξη των ισραηλινών δυνάμεων έχουν ολοκληρωθεί λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εισβολή.
Οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:
Ομηροι: Ο ισραηλινός στρατός στην τελευταία ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στα χέρια της Χαμάς υπάρχουν 224 όμηροι, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς οι τέσσερις που έχουν ήδη απελευθερωθεί. Υπάρχει διεθνής πίεση για να προχωρήσουν διαδικασίες απελευθέρωσής τους, προτού διεξαχθεί η χερσαία επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κινδυνεύσουν.
Ομως, η πίεση δεν είναι μόνο διεθνής. Στα χέρια της Χαμάς, πέραν των αμάχων, υπάρχει και σεβαστός αριθμός στρατιωτικών, ορισμένοι εκ των οποίων υψηλόβαθμοι αξιωματικοί. Αν γίνει η χερσαία επιχείρηση και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σκοτωθούν, αυτό θα είναι πλήγμα για τον ισραηλινό στρατό αλλά και για το ίδιο το Ισραήλ.
ΗΠΑ: Η διοίκηση Μπάιντεν, αν και το διαψεύδουν και οι δύο πλευρές, έχει τις ενστάσεις της και φέρεται ότι έχει ζητήσει την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης για παραπάνω από έναν λόγους. Ο ένας είναι οι όμηροι και ο άλλος είναι αυτή καθ’ αυτή η επιχείριση και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου. Οσον αφορά τη διεξαγωγή της επιχείρησης, ήδη στο Ισραήλ βρίσκεται ο «τριάστερος» στρατηγός των πεζοναυτών Τζέιμς Γκλιν, με εμπειρία πολέμου σε κατοικημένους τόπους (Φαλούτζα και Μοσούλη), ο οποίος εξετάζει τα σχέδια και παρέχει τις γνώσεις του για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της χερσαίας επιχείρησης.
Οσον αφορά τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου, που μπορεί να φτάσει μέχρι την εμπλοκή του Ιράν, είναι μια εξέλιξη που προβληματίζει την Ουάσινγκτον, λόγω του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει η Τεχεράνη. Γι’ αυτό βρίσκονται σε κίνηση προς το Ισραήλ και την περιοχή μονάδες του πιο σύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ (THAAD). Αν δεν αναπτυχθούν, είναι παρακινδυνευμένο να αρχίσει η επιχείρηση.
Αντιδράσεις συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή: Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν σε έξι αραβικές χώρες της περιοχής ήταν μια ψυχρολουσία, ενώ η προγραμματισμένη τετραμερής του Αμάν, με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ και των ηγετών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής ματαιώθηκε, λόγω του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο.
Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να σταθμίσει τις συνέπειες της χερσαίας επιχείρησης στις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής και τον μουσουλμανικό κόσμο, και τον βαθμό που θα επηρεαστούν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε διάφορες περιοχές.
Κλιμάκωση του πολέμου: Η χερσαία επιχείρηση είναι πιθανόν να προκαλέσει την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο, την εμπλοκή της Συρίας και του ίδιου του Ιράν, με όλους τους «αντιπροσώπους» του στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Παραπάνω αναπτύχθηκαν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η χερσαία επιχείρηση, η οποία, όμως, είναι αναγκαστική για το Ισραήλ, αφού μόνο με αυτήν θα καταστεί δυνατή η εξάλειψη «μια για πάντα» της απειλής από τη Χαμάς, ενώ ταυτοχρόνως θα αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αλλά και το κύρος του Ισραήλ.
Πάντως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, ασχέτως της δυναμικής που υπάρχει για κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου, στην ουσία κανένας δεν τον θέλει.
Το Ιράν δεν τον θέλει γιατί ο πολιτικός στόχος έχει επιτευχθεί, ο μουσουλμανικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί και το Παλαιστινιακό έχει αναδειχθεί παγκοσμίως, ενώ έχει ήδη αντιμετωπίσει τεράστια οικονομικά προβλήματα αλλά και προβλήματα σταθερότητας, ειδικά μετά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία της Κούρδισσας Μάσα Αμίνι.
Η Χεζμπολάχ δεν τον θέλει για τον ίδιο πολιτικό λόγο που προαναφέρθηκε, ενώ υπολογίζει ότι αν εμπλακεί και καταναλώσει το οπλοστάσιό της, που κοστίζει δισεκατομμύρια, είναι σχεδόν αδύνατον να το αναπληρώσει τα επόμενα χρόνια, λόγω οικονομικής δυσπραγίας.
Το ίδιο ισχύει και για τη Χαμάς. Πέτυχε τον πολιτικό της στόχο και κάνει το παν, χρησιμοποιώντας τους ομήρους και επικαλούμενη την ανθρωπιστική τραγωδία των αμάχων, για να αποτρέψει την εισβολή.
Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Συρία δεν θέλουν τον πόλεμο, γιατί θα κινδυνεύσουν με αποσταθεροποίηση.
Επίσης, οι ΗΠΑ δεν θέλουν τον πόλεμο, γιατί, πέραν των άλλων, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να εξυπηρετήσουν δύο ανοιχτά μέτωπα, αυτό της Ουκρανίας και του Ισραήλ, ενώ «σιγοβράζει» και το μέτωπο της Κίνας.
Τέλος, ούτε το Ισραήλ θέλει τον πόλεμο, παρότι είναι υποχρεωτική η εισβολή στη Γάζα, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Παρότι έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, υπάρχει και ο αστάθμητος παράγων και κανείς δεν ξέρει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει ο πόλεμος.
Απλώς να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη ο Σίσι, που δεσμεύεται από τις Συνθήκες του Καμπ Ντέιβιντ, επιθεώρησε τέσσερις τεθωρακισμένες μεραρχίες στο Σινά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, με παρατεταγμένα εκατοντάδες άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα, ξυπνώντας μνήμες του Πολέμου των Εξι Ημερών και του Γιομ Κιπούρ.
Ναι, δεν είναι υπερβολή, κανείς δεν θέλει τον πόλεμο.