Την ώρα που ο Ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη φάση της χερσαίας επιχείρησής του στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και κυνηγητό των μαχητών της Χαμάς μέσα στις δαιδαλώδεις σήραγγες που απλώνονται κάτω από τα κτήρια του παλαιστινιακού θυλάκου, η Ιορδανία αφήνει «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» για αντίδραση κατά του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χώρα που μοιράζεται με το Ισραήλ τις ακτογραμμές του Κόλπου της Άκαμπα και της Νεκρής Θάλασσας αφήνει «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» αναφορικά με την αντίδρασή της στην «αποτυχία» του Ισραήλ να διακρίνει μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών στόχων στους εντεινόμενους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, όσον αφορά την αντίδρασή μας στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τις συνέπειές της», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Bisher Al-Khasawneh, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει η χώρα του
Jordan’s Prime Minister Bisher Khasawneh says attempts to ‘displace’ Palestinians from Gaza or the West Bank would be ‘a red line’ and his country would consider it a ‘declaration of war’.#Israel #Palestine #GazaGenocide pic.twitter.com/erSW76M5Ye
— Rudhra Nandu (@rudhranandu) November 6, 2023
Την περασμένη εβδομάδα, η Ιορδανία, η οποία ανακάλεσε τις προάλλες τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ, που έφυγε από την πρωτεύουσα Αμμάν, λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα και να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, κηρύσσοντάς τον ουσιαστικά «ανεπιθύμητο πρόσωπο».
«Kήρυξη πολέμου»
«Η πολιορκία του πυκνοκατοικημένου θυλάκου δεν αποτελεί αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ», είπε επίσης ο Bisher Al-Khasawneh και πρόσθεσε πως «η βάναυση ισραηλινή επίθεση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών στόχων και επεκτείνεται σε ασφαλείς περιοχές και σε ασθενοφόρα». Διεμήνυσε δε ότι, οποιαδήποτε προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστίνιων στην Ιορδανία αποτελεί «κόκκινη γραμμή», που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.
Η Ιορδανία, η οποία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994, επανεξετάζει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς της με αυτό και μελετά ακόμη και την αναστολή της υλοποίησης περαιτέρω βημάτων, όσον αφορά την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, εάν η αιματοχυσία στη Γάζα επιδεινωθεί, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς ξύπνησε στη χώρα τον φόβο ότι το Ισραήλ θα αδράξει την ευκαιρία για να εκδιώξει μαζικά τους Παλαιστινίους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστίνιων κατοίκων έχουν αυξηθεί μέσα στον Οκτώβριο. Όπως ανέφεραν, πάντως, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο ιορδανικός στρατός έχει ήδη ενισχύσει τις θέσεις του κατά μήκος των συνόρων.
- Δείτε επίσης: Συναγερμός στο Ισραήλ για ρουκέτες από τον Λίβανο – Πανέτοιμοι να εισβάλουν στα τούνελ της Χαμάς οι Ισραηλινοί