Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει τοποθετεί και στο παρελθόν ενάντια σε σημεία του νόμου Αργος τόσο την περίοδο της διαβούλευσης όσο και την περίοδο της συζήτησης και της τελικής ψήφισής του.
Λίγες μέρες πριν από την… εφαρμογή του μοναδικού αυτού νόμου -δύο χρόνια μετά την ψήφισή του- ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος απέστειλε έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις θέσεις του συλλόγου τόσο για το ηλεκτρονικό βιβλιάριο όσο και για το σοβαρό ζήτημα της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των κατοικίδιων.
Στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για την υποχρεωτική στείρωση των σκυλιών και των γατιών, με βάση τον νέο νόμο Αργος, ο Σύλλογος τονίζει: «Σχετικά με το ζήτημα της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Επιπρόσθετα, μια τέτοια ρύθμιση παραβιάζει την ιατρική δεοντολογία και ηθική, φανερώνει αντιεπιστημονική προσέγγιση, ελλιπή ανάλυση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων και βέβαια παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ζώων γενικά».
Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, αναφέρει: «Είμαστε αντίθετοι στον τρόπο που αναφέρεται η εφαρμογή του στον νόμο. Τίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό απόρρητο. Δεν αρνούμαστε φυσικά την ψηφιοποίηση λειτουργιών. Αν θα ήταν κάτι πραγματικά χρήσιμο και σκόπιμο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αυτή είναι η εφαρμογή του ψηφιακού βιβλιαρίου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τις εξετάσεις βάσει του Π.Δ. 41/2006 (Α’ 44)».
Απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ο σύλλογος έχει ήδη τοποθετηθεί κατά του νόμου αυτού και θα πρέπει να αναφέρουμε και την κάθετη αντίθεσή του σχετικά με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Συγκεκριμένα, φέτος τον Φεβρουάριο έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς πρόσκληση συμμετοχής του συλλόγου στις διαδικτυακές εργασίες σχετικά με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
Ανακοίνωσε τότε: «Αρχικά μόνο αρνητική εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αναμένεται η εκδίκαση της προσφυγής μας στο ΣτΕ, το υπουργείο προχωρά σε εφαρμογή διατάξεων του νόμου που εμπεριέχονται στην προσφυγή.
Η διαφωνία μας αφορά σαφώς την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, είναι, όμως, κρίσιμη γιατί θέτει ζητήματα προστασίας της υγείας και ευζωίας των ζώων και προάσπισης της δημόσιας υγείας. Θα σταθούμε σε ένα από τα πολλά σημεία της διαφωνίας μας και στο γεγονός ότι πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς βάσει του νέου νόμου θα έχουν οι κτηνίατροι με άδεια άσκησης επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ. Κατά τη γνώμη μας, η δυνατότητα καταγραφής κτηνιατρικών πράξεων, όπως οι στειρώσεις, θα πρέπει να δίνεται μόνο στους επιστημονικούς υπευθύνους με άδεια λειτουργίας ιατρείου μικρών ζώων ή κλινικής ώστε να εξασφαλίζεται η μη τέλεση κτηνιατρικών πράξεων σε ακατάλληλους χώρους (σπίτια, αποθήκες κ.λπ.) και να διασφαλίζονται η ορθότητα και η επιστημονικότητα αυτών.
Με βάση τα παραπάνω σε έκτακτη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του ΠΚΣ στις 8/2 αποφασίστηκε εκπρόσωποι του συλλόγου να παρευρεθούμε στη διαδικτυακή συνάντηση και να υποστηρίξουμε την απόφαση της γενικής μας συνέλευσης και της διοικούσας επιτροπής που ορίζει την αντίθεσή μας στις διατάξεις που αφορούν το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
Να σημειώσουμε δε ότι δεν μας έχει κοινοποιηθεί η λίστα αποδεκτών και άρα συμμετεχόντων στη συνάντηση αυτή, κάτι που μας υποψιάζει για το ποιους φορείς και άτομα επιλέγει τελικά το υπουργείο να συνδιαλέγεται για κτηνιατρικά θέματα.
Η ενημέρωσή σας θα είναι έγκαιρη και έγκυρη, και επιφυλασσόμαστε να κινηθούμε με κάθε μέσο που είναι ικανό να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του κλάδου και τη δημόσια υγεία».
Ψήφισμα-απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΠΚΣ για το «Πρόγραμμα Αργος»
Εναν χρόνο μετά την ψήφιση του ν. 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος είχε πραγματοποιήσει γενική συνέλευση των μελών του και είχε εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα-απόφαση στο οποίο τονίζει ότι ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις υπάρχουν για να εφαρμοστεί.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δημιουργείται ένα σκηνικό όπου οι κτηνίατροι βρίσκονται σε θέση να εργάζονται υπό τη σπάθη της καταγγελίας για κακοποίηση ζώων και είναι απολογούμενοι σε αναρμόδιους ανθρώπους, που με πρόφαση τη φιλοζωική δράση τους έχουν βρεθεί ξαφνικά σε θέση εξουσίας. Οσο για την υποχρεωτική στείρωση/αποστολή γενετικού υλικού, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, αφού είναι οριζόντιο μέτρο που στοχεύει στα δεσποζόμενα που έχουν ταυτότητα και τακτική περίθαλψη, ενώ τα αδέσποτα παράγονται από ζώα που στερούνται αυτά τα δύο. Οι δήμοι έχουν το ελεύθερο να στήνουν προγράμματα για αδέσποτα ή ακόμα και δεσποζόμενα με αδιευκρίνιστα κριτήρια και να γιγαντώνουν εταιρίες παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών με κρατικό χρήμα, ενώ παράλληλα δρουν αντιπαραθετικά ως προς τα μικρά κτηνιατρεία».
Και το ψήφισμα καταλήγει με τα εξής επίκαιρα ακόμη και σήμερα αιτήματα:
- Να διεκδικήσει το πάγωμα της εφαρμογής του νόμου 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
- Να μην επιβληθεί η υποχρεωτική στείρωση/αποστολή γενετικού υλικού στα ζώα συντροφιάς.
- Να οργανωθούν σε κάθε παράρτημα και κεντρικά ημερίδων προς τους κηδεμόνες ζώων που να τεκμηριώνουν τους λόγους αντίθεσης του ΠΚΣ προς τον νέο νόμο.
- Να υπάρξει παρέμβαση σε κάθε δήμο για την ίδρυση δημοτικών ή διαδημοτικών κτηνιατρείων, που θα παρέχουν κτηνιατρικές πράξεις μόνο σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς με μόνιμο μισθωτό δημοτικό κτηνίατρο.
- Να υπάρχει άμεση παρέμβαση στην Εισαγγελία για τη διερεύνηση των καταγγελιών κακοποίησης ζώων από κτηνιάτρους από κηδεμόνες που διαφωνούν με τις κτηνιατρικές πράξεις.
- Να εξαιρεθούν οι κτηνίατροι από τη διαδικασία του Αυτοφώρου για θέματα σχετικά με την εργασία τους.