Την στιγμή που η επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα συνεχίζεται μέρα και νύχτα έχοντας αφήσει πίσω της 10.569 νεκρούς από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 7 Οκτωβρίου ανάμεσα στους οποίους 4.324 παιδιά και 2.823 γυναίκες σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση η χώρα να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας ή να την θέσει υπό τον έλεγχό του «για πολύ καιρό».
«Εκτιμούμε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις μας είναι αποτελεσματικές και επιτυχημένες και θα συνεχίσουμε τις πιέσεις», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.
«Δεν θα είναι για απεριόριστο διάστημα, ούτε για πάντα», πρόσθεσε.
Η δήλωση του αξιωματούχου έρχεται την στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει την Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου.
«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου…Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο.
«Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου … Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα», είπε.
Σύμμαχος κλειδί του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν και χθες την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη εκ νέου επιβολή ισραηλινής κατοχής στην Λωρίδα της Γάζας απαντώντας στην δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με την οποία η χώρα του θα αναλάβει «την γενική ευθύνη της ασφάλειας» στην Γάζα «επ’ αόριστον».
Για την επίτευξη «μίας βιώσιμης ειρήνης και της ασφάλειας» στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι πρέπει να απαγορευθούν «οι εκτοπισμοί Παλαιστινίων της Γάζας», να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση της Λωρίδας της Γάζας ως πλατφόρμας τρομοκρατίας και να αποφευχθεί η εκ νέου επιβολή ισραηλινής κατοχής στον παλαιστινιακό θύλακα. Πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον «κάθε απόπειρα επιβολής αποκλεισμού ή πολιορκίας στην Γάζα και οποιαδήποτε περικοπή του εδάφους της“, διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Πρέπει «να τεθούν οι φωνές και οι προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού στο επίκεντρο της διακυβέρνησης στην Γάζα» μετά τον πόλεμο και να υπάρξει «ενοποίηση» του θύλακα με την Δυτική Οχθη υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με τον Αντονι Μπλίνκεν.
Ενας «βιώσιμος μηχανισμός ανοικοδόμησης της Γάζας» θα πρέπει επίσης να εφαρμοσθεί και θα πρέπει επίσης να βρεθεί «ένας τρόπος που θα επιτρέπει στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο, ο καθένας στα εδάφη του, υπό τις ίδιες συνθήκες ασφαλείας, ελευθερίας, ευκαιριών και αξιοπρέπειας», κατέληξε.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγόρησε σήμερα την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για «συμπαιγνία» με το Ισραήλ στον «αναγκαστικό εκτοπισμό» του πληθυσμού της βόρειας Λωρίδας της Γάζας προς τη νότια.
«Η UNRWA και οι αξιωματούχοι της φέρουν την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής» καθώς «υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή στις διαταγές της κατοχής, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και αποποιούμενοι την ευθύνη τους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους» της βόρειας Γάζας, δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Σαλαμέχ Μααρούφ, καταγγέλλοντας «μια ξεκάθαρη συμπαιγνία» της υπηρεσίας του ΟΗΕ με «την κατοχή (Ισραήλ σ.σ.) και τα σχέδιά της, του αναγκαστικού εκτοπισμού».
Το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση ομήρων
Το Κατάρ διαπραγματεύονται την απελευθέρωση δέκα έως δεκαπέντε ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.
Το Κατάρ διεξάγει την διαπραγμάτευση «σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες … για να επιτύχει την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός δύο ημερών», σύμφωνα με άλλη πηγή που μίλησε στο AFP.
Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς και έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στην Γάζα, συμμετείχε στην διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τον Οκτώβριο: μίας Αμερικανίδας και της κόρης της , καθώς και δύο Ισραηλινών.
Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι εξέφρασε την Κυριακή την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει την μεσολάβηση παρά τις δυσκολίες «που προκαλούν οι ενέργειες της ισραηλινής κατοχής».
Δείτε επίσης:
Γροθιά στο στομάχι τα ουρλιαχτά των ακρωτηριασμένων παιδιών της Γάζας: «Ξαναβάλτε μας τα πόδια»