Τέμπη: Πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Θα αφορά την αμαρτωλή σύμβαση 717 – Υπέρ και ο Σπίρτζης

Η πρόταση θα βασίζεται στην έρευνα που έχει κάνει ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας

Must Read

Την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη και συγκεκριμένα την σύμβαση 717 που αφορούσε την σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση θα βασίζεται στην έρευνα που έχει κάνει ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην Προκαταρκτική που αναζητά ποινικές ευθύνες υπουργών, ενώ ΝΔ και ΚΚΕ προτείνουν Εξεταστική, που θα εξετάζει τις ευθύνες από το 1997.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει αίτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, το αντικείμενο της οποίας θα ξεκινά από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τη σύναψη της σύμβασης 717/2014 βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και θα συμπεριλαμβάνει και τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών Υπουργών και Υφυπουργών για το έγκλημα των Τεμπών τον Φλεβάρη του 2023.

Συνάντηση Κασσελάκη – Σπίρτζη

Επισημαίνεται ότι για την εξέλιξη είναι σύμφωνος και ο Χρήστος Σπίρτζης, όπως τόνισε χθες σε συνέντευξή του (στο ΚΟΝΤΡΑ, στην εκπομπή Επί του Πιεστηρίου) αλλά και σε ανάρτησή του.

Ο πρώην υπουργός είχε συνάντηση προ ημερών με τον Στέφανο Κασσελάκη για το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποινικές ευθύνες για Κ. Αχ. Καραμανλή

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει:

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή ζητά με σαφήνεια τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την σύμβαση 717/2014, οι οποίες μάλιστα όσον αφορά τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχουν τη μορφή της κακουργηματικής απιστίας. Πράξη η οποία φέρεται να τελέστηκε κατά τα έτη 2020 και 2021 με ζημία του ελληνικού δημοσίου και των οργάνων της Ε.Ε. άνω των 10 εκ ευρώ, όπως λεπτομερώς περιγράφεται στο πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

Περιφρονώντας η ΝΔ τον κορυφαίο ευρωπαϊκό εισαγγελικό θεσμό, περιορίζεται στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να μην διερευνηθεί η εν λόγω υπόθεση και για να συγκαλυφθεί η όποια ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού της. Ωστόσο, αυτό που αδυνατούμε να αντιληφθούμε είναι γιατί το ΚΚΕ, που υποτίθεται ότι προστατεύει τα λαϊκά συμφέροντα, επιλέγει να μην λαμβάνει υπόψη του τις σαφείς αναφορές στο ευρωπαϊκό πόρισμα περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών. Όταν επί ένα χρόνο έχει ερευνηθεί ενδελεχώς η εν λόγω υπόθεση από την κατά τεκμήριο κορυφαία Εισαγγελέα της Ευρώπης, δεν χρειάζεται καμία Εξεταστική Επιτροπή».

Σπίρτζης: Να ελεγχθούν οι υπουργοί

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης σε ανάρτησή του τονίζει:

«Παρότι η μη ολοκλήρωση της Σύμβασης 717/2014 δεν σχετίζεται με το δυστύχημα των Τεμπών, όπως επικοινωνιακά επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, για να διαχυθούν προπαγανδιστικά οι ευθύνες του δυστυχήματος, οφείλουμε να φωτίσουμε κάθε πτυχή της Σύμβασης, τόσο στο φυσικό αντικείμενο του έργου, όσο και στο οικονομικό αντικείμενο της, ακόμα και σε κάθε λεπτομέρεια της. Είναι επομένως χρέος μου, προς όλους τους Συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στις οικογένειες και τους οικείους τους, να τοποθετηθώ για τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες, για τη σύσταση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, σε σχέση με τη Σύμβαση 717/2014, της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, η πρότασή μου είναι να ελεγχθούν όλα τα έργα και οι διαγωνισμοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και όλα τα έργα και οι διαγωνισμοί των εποπτευόμενων φορέων του, όπως η εν λόγω σύμβαση, στο χρονικό διάστημα που υπηρέτησα από τον Φεβρουάριο του 2015 ως τον Ιούλιο του 2019. Ως εκ τούτου προτείνω τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων αναφορικά με τη Σύμβαση. Είμαι περήφανος για τον απολογισμό μου, τόσο σε θεσμικό όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο, για τα έργα που ολοκληρώθηκαν και προχώρησαν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, για την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την τεχνοκρατική επάρκεια, το θεσμικό πλαίσιο που εισηγήθηκα και θεσμοθετήθηκε, τη σκληρή εργασία των συνεργατών μου, των υπηρεσιών του Υπουργείου, των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων. Για όσα έγιναν σε τέσσερα χρόνια οικονομικής ασφυξίας, που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες.

Προτείνω επομένως:

  1. Να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και να διερευνήσει τις πιθανές ευθύνες όλων των πολιτικών προσώπων, που υπηρέτησαν στο διάστημα της προετοιμασίας, του διαγωνισμού, της συμβασιοποίησης και της εκτέλεσης της Σύμβασης 717/14 της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. Προφανώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθούν εκτός του ελέγχου η σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού και ο διαγωνισμός του 2013 καθώς και η σύμβαση με το περιεχόμενο που υπογράφτηκε το 2014, η οποία εκ προοιμίου δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί ως είχε, αφού το φυσικό αντικείμενο της ήταν ελλιπέστατο, οδηγώντας αναγκαστικά σε Συμπληρωματική Σύμβαση (και περαιτέρω στην καθυστέρηση υλοποίησης του έργου), όπως έκριναν το Ελεγκτικό Συνέδριο (με τρεις αποφάσεις) και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ). Για το λόγο αυτό άλλωστε η ΕΔΕΛ επέβαλε πρόστιμο- δημοσιονομική διόρθωση.
  2. Να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά, η διάταξη του Χάρη Καστανίδη ως Υπουργού Δικαιοσύνης, άρθρο 2, Ν.3961/2011, για σύσταση τριμελούς επιτροπής Ανώτατων Δικαστικών, που θα εισηγηθεί στην Επιτροπή της Βουλής. Τα θέματα αυτά, δεν προσφέρονται για κομματικές αντιδικίες ή μικροκομματικούς τακτικισμούς. Αν υπάρχουν ευθύνες βαραίνουν τα πρόσωπα που υπηρετούσαν στις συγκεκριμένες θέσεις, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν βαραίνουν ούτε τις κυβερνήσεις, ούτε τα κόμματα. Επομένως η εισήγηση Επιτροπής Ανωτάτων Δικαστικών Λειτουργών, θα συνδράμει στην ουσιαστική διερεύνηση πιθανών ευθυνών πολιτικών προσώπων στον αντίποδα κομματικών αντιδικιών και τακτικισμών.
  3. Όλοι όσοι υπηρετήσαμε, όλοι όσοι υπηρετούν ή θα υπηρετήσουν σε θέσεις ευθύνης οφείλουμε να μην ξεγελούμε με προσχηματικές διαδικασίες τον ελληνικό λαό. Οφείλουμε να παρουσιάζουμε την πλήρη αλήθεια. Παρόλο, λοιπόν, που η προτεινόμενη για το πρόσωπο μου διερεύνηση πλημμελήματος, από την κ. Εισαγγελέα, έχει παραγραφεί, σύμφωνα με όλους τους νομικούς που επικοινώνησα και παρόλο που δεν υπάρχει «ψήγμα» εμπλοκής μου στη δικογραφία, προτείνω η σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, να συνοδευτεί με διάταξη, που θα προβλέπει τη μη παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και την αντιμετώπισή μου με τις ίδιες προβλέψεις που ισχύουν για κάθε Έλληνα πολίτη. Αν δεν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής δεν θα γίνει για να υπηρετηθεί η αλήθεια και η δικαιοσύνη αλλά οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και το «κουκούλωμα».

Τέλος οι προτάσεις για μη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την σύμβαση 717/2014, αλλά μόνο Εξεταστικής Επιτροπής της βουλής, που θα περιλαμβάνουν διαχειριστικές ευθύνες και ταυτόχρονα την εξέταση των όσων διαχρονικά συνέβησαν και οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών, στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, στην επικράτηση τακτικών, πρακτικών και αντιλήψεων, που απαξιώνουν τον πολιτικό κόσμο και θέτουν στη θέση της απονομής δικαιοσύνης, την επικοινωνιακή διαχείριση. Με την ελπίδα για την οικοδόμηση μιας σχέσης σεβασμού, ειλικρίνειας και ευθύνης μεταξύ του πολιτικού κόσμου και των πολιτών, εύχομαι οι προτάσεις μου να γίνουν αποδεκτές».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This