Η Βουλγαρία ως Δούρειος Ίππος των Ρωσικών ενεργειακών συμφερόντων μέσω της Τουρκίας παράλληλα προωθεί και τα γεωενεργειακά συμφέροντα της τελευταίας, βαφτίζοντας το ρώσικο αέριο ως τουρκικό, με στόχο να εδραιωθεί η Τουρκία ως δήθεν και γεωενεργειακός περιφερειακός παίκτης στα Βαλκάνια.
Τουρκία, Ρωσία, Βουλγαρία είναι εμφανές ότι έχουν συνάψει ειδικές ενεργειακές συμφωνίες κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, που και οι τρεις εξυπηρετούν αποκλειστικά δικά τους οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους σύγκρουση συμφερόντων, ίσα ίσα τουναντίον.
Οι συμφωνίες αυτές έχουν γίνει μεταξύ της Βουλγαρικής Bulgargaz, της Τουρκικής Botas και της Ρωσικής Gazprom, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως του Politico.
Ασφαλώς η επιβολή από την Βουλγαρική κυβέρνηση των τελών διέλευσης του αερίου (10 ευρώ την θερμική MWh) που έρχεται από την Ρωσία, μέσω του Turkstream στην Α. Θράκη και από εκεί γίνεται η διανομή μέσω Βουλγαρίας στα γειτονικά κράτη είναι ξεκάθαρα αντισυμβατική με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις κοινοτικές πρακτικές για την ελεύθερη διακίνηση των ενεργειακών προϊόντων εντός εδάφους της Ε.Ε.
Το θέμα αυτό ήδη έχει αρχίσει να απασχολεί την Ε.Ε, αλλά μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις με το τι μέλει γενέσθαι με την καταχρηστική πρακτική της Βουλγαρίας, η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πληρώνει καπέλο 450 εκατ. ευρώ ετησίως για να λαμβάνει ρώσικο αέριο μέσω του Τurkstream.
Εδώ και καιρό πολλά δημοσιεύματα, κυρίως βουλγαρικά διακινούν την είδηση, ότι η Βουλγαρία με αυτή την επιβολή φόρου τιμωρεί τη Ρωσία για να κερδίσει την εύνοια των Βρυξελλών, ενώ στην πραγματικότητα και ο πιο αδαής πολίτης καταλαβαίνει ότι σιωπηλά, βοηθά τη Μόσχα να ανακτήσει τον έλεγχο των ενεργειακών προμηθειών της Ευρώπης και να βάλει στο παιχνίδι και την Τουρκία.
Κερδισμένοι αυτή τη στιγμή από το εμπάργκο του ρωσικού αερίου είναι και η Βουλγαρία ως κράτος μέλος της Ε.Ε, αλλά και η Τουρκία, ως λατρευτό παιδί της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία εμφανώς έχει πάρει το μέρος της Ρωσίας στο Ουκρανικό μέτωπο και εσχάτως το μέρος της Χαμας στο νέο πολεμικό μέτωπο που έχει ανοίξει στο Ισραήλ.
Έτσι για να ξέρουμε πόσο δεδομένη είναι η χώρα μας, στα μάτια των ισχυρών της Δύσης, αφού εμφανώς αποδεικνύει καθημερινώς ότι είμαστε ένα ενεργειακό προτεκτοράτο κυρίως Αμερικανικών ενεργειακών συμφερόντων και όχι μόνο, αλλά και αμετακίνητη στην υποταγμένη ενεργειακή πολιτική που χαράσσει εδώ και δεκαετίες.
Τέλος μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η Ε.Ε και η Ελλάδα αναφορικά με το χαράτσι της διέλευσης του ρώσικου αερίου και αν τελικά τα τέλη αυτά, οι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας θα τα μετακυλήσουν στους καταναλωτές.
Χριστοδουλίδης Μιχάλης
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός – Ενεργειακός Αναλυτής