Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος επιτέθηκε σε όσους «δεν αποδέχονται τη βάση του κόμματος», η οποία τον εξέλεξε «δημοκρατικά», όπως είπε.
«Όταν κάποιος από τη δεύτερη μέρα της θητείας μου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και μου δίνει ονόματα και επίθετα και όλους τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να υπάρξουν, προφανώς τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι δεν αποδέχονται τη βάση του κόμματος. Αυτό δείχνει», τόνισε.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και σε ερώτηση γιατί ενεπλάκη με την πολιτική στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Είδα ένα κενό στον προοδευτικό χώρο για μια αξιόπιστη και υβριδική πρόταση. Μην ξεχνάτε ότι στα εσωκομματικά μας ήμουν ο μόνος υποψήφιος ο οποίος είχε θέση, προτάσεις, στο διαδίκτυο, στην κρίση του λαού, στην κρίση των μελών. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στο τι θέλω να κάνω. Το είχα γράψει μάλιστα και σε εφημερίδες, ναι, θέλω να κάνω ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα. Ακριβώς όπως λέει και η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, που καλύπτει από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Αυτό θέλω να κάνω»
Αναφέρθηκε ακόμα στον Αλέξη Τσίπρα και στην επιλογή του να τον βάλει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος. Σε ότι αφορά το αν τελικά είναι αριστερός, απάντησε ότι το δείχνει «έμπρακτα».
«Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ»
«Συνομίλησα με τους 4, με την ομάδα τους γενικά, αρκετές φορές. Είχα μια συνάντηση και δια ζώσης με τον κ. Τσακαλώτο στο γραφείο μου, αλλά και τηλεφωνικώς έπειτα, όπου τον παρακάλεσα να μιλήσει με τους 4 συγκεκριμένους συντρόφους οι οποίοι είχαν πει τα απαράδεκτα υβριστικά πράγματα που είχαν πει στην τηλεόραση, για ν’ ανασκευάσουν κάτι, να δείξουν ένα μικρό βήμα προόδου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα το έκανε, μου είπε ότι «δεν μπορώ αναγκαστικά να τους ελέγξω αλλά θα προσπαθήσω». Το ίδιο ζήτησα κι από τον κ. Τεμπονέρα. Να τους μιλήσει, να δούμε αν μπορέσουμε πριν την Κεντρική Επιτροπή να έχουμε κάποιο κοινό έδαφος. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας. Οι συγκεκριμένοι είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Κι αντί να ανασκευάσουν έστω και μια λέξη, πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, μ’ ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Η πρώτη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι επαγγελματικός στρατός»
«Έχω πει εξαρχής ότι η πρώτη γραμμή των μάχιμων μονάδων, μόνο 15% είναι φαντάροι, οι υπόλοιποι είναι στρατιωτικοί. Εγώ λέω, λοιπόν, ότι η πρώτη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι επαγγελματικός στρατός. Το υπόλοιπο κομμάτι, μπορείτε να το πείτε και κοινωνική θητεία, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είναι χρήσιμο στους νέους. Δεν είναι χρήσιμο, κάποιος ο οποίος είναι π.χ. μηχανικός, γιατρός, να κάθεται σκοπιά για 9 μήνες κάπου. Είσαι μηχανικός; Πήγαινε μαζί με μια ομάδα, κοινωνική θητεία να φτιάξεις γέφυρες στην Περιφέρεια που ρημάζει.
Αμυντική κατάρτιση θα υπάρχει και στην κοινωνική θητεία. Απλά πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Κι αυτό δεν είναι ο Στέφανος που το λέει. Εγώ αφουγκράζομαι αυτά τα οποία ακούω από τη νεολαία, από άτομα της ηλικίας μου που έχουν περάσει από τον στρατό, έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και σου λένε, μου άρεσε πάρα πολύ που συνάντησα Έλληνες από όλα τα μέρη της χώρας, αλλά από δεξιότητες δεν έμαθα πολλά. Αυτό λέει ο νέος κόσμος. Και αυτό που λέω εγώ, είναι να το ξανασκεφτούμε. Να βρούμε τρόπους ώστε η θητεία να είναι παραγωγική, όλοι οι νέοι να συμμετέχουν και στην άμυνα της χώρας, αλλά και στην άνθιση της χώρας. Εκεί είναι που υπάρχει ανάγκη».
Φράχτης Έβρου: «Θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις»
«Τώρα για τον φράχτη, εγώ δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη. Αλλά θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου. Όπως σε οποιοδήποτε εργαλείο. (…) Τον εργαλειοποίησε για να μπορεί να προκαλέσει ακροδεξιά ένστικτα του κόσμου. Να είμαστε ειλικρινείς. Και το είδατε αυτό και μετά, στις επαναληπτικές εκλογές με τη Ροδόπη, πάλι εργαλειοποιεί τα ακροδεξιά ένστικτα. Και το βλέπετε και τώρα στη διακυβέρνησή του με τον κ. Βορίδη και τον κ. Βελόπουλο».
«Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση» – «Ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων»
«Στην ομιλία μου στο Economist απάντησα -βασικά ανέλυσα μάλλον την έκθεση της Standard & Poors για την επενδυτική βαθμίδα- όπου εκεί έλεγε η Standard & Poors ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μαξιλάρι το συγκεκριμένο. Αναφέρθηκα στη χρηστή διοίκηση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις προηγούμενες, όπου όντως ήταν μια τίμια κυβέρνηση. Είχε ένα δύσκολο έργο, το έφερε εις πέρας. Η άλλη ερώτηση ήταν του δημοσιογράφου στο βόλτα μου, στον δρόμο προς τη Βουλή όπου με ρωτάει για το ύψος του μαξιλαριού. Ξεκάθαρα με ρωτάει, «το 37 δεν θα μπορούσε να ήταν και λιγότερο;». Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική (…) Αυτό που σας λέω είναι ότι τα 37 δισ. τα φτάσαμε επειδή η χώρα είχε υπεραπόδοση. Και μέχρι και ο κ. Δραγασάκης είπε, «άμα το ζήτημα είναι 37 και 30, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε». Αυτό που λέω εγώ είναι το εξής: Ότι εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού, το οποίο το έχτισε ο ελληνικός λαός με θυσίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προς τιμήν της, με χρηστή διοίκηση, αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε διαχειριστεί λίγο καλύτερα. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης με το που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, αλλάζει τον ΕΝΦΙΑ και τα 500 εκατομμύρια δίνονται. Μ’ άλλα λόγια, έδρασε πατριωτικά εναντίον του πολιτικού του κεφαλαίου, χτίζοντας αυτό το πολύ μεγάλο μαξιλάρι. Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι κατάφερε, ενάντια και στην τρόικα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον υποκατώτατο μισθό, κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, το ’18-’19 και είχε έναν προεκλογικό αγώνα. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοση των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής».
Τα 37 δισ. «μαξιλάρι» τα φτάσαμε επειδή η χώρα είχε υπεραπόδοση. Μέχρι και ο κ. Δραγασάκης είπε «αν έπρεπε να είναι 37 ή 30, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε». Αυτό που λέω εγώ είναι το εξής: Εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού -το οποίο έχτισε ο ελληνικός… pic.twitter.com/GWDO3PAhs8
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 16, 2023
«Τέτοια χειραγώγηση marketing, δεν είναι ηγετικότητα. Είναι χειραγώγηση του Έλληνα»
«Για μένα ήταν εκείνη η επίσκεψη, 31 Μαρτίου φέτος, το ’23 που με παρότρυνε να μπλέξω, όπως είπατε, με τα κοινά. Διότι δεν μπορούσα να βλέπω αυτή την επίσκεψη που ήταν αποπροσανατολιστική για το έγκλημα των Τεμπών. Σκεφτόμουν τις 57 οικογένειες που είχαν θύματα, όλες τις οικογένειες που είχαν συγγενείς με ψυχικά τραύματα, και να είναι ο πρωθυπουργός εκεί πέρα για να αλλάξει την ατζέντα. Και μετά στο TikTok για να μιλήσει με τους νέους, όταν λέγαμε δεν φταίει η κακιά η ώρα, φταίει η κακιά η χώρα. Τέτοια χειραγώγηση marketing, δεν είναι ηγετικότητα. Δεν είναι. Είναι χειραγώγηση του Έλληνα πολίτη. Κι εγώ θα μιλάω ξεκάθαρα γι’ αυτό το θέμα. Για μένα ήταν η στιγμή που λέω, μπαίνω μέσα στο Επικρατείας, αυτή τη στιγμή».
Δείτε επίσης:
- Πέτρος Κόκκαλης: Στόχος μου η δημιουργία ενός «πράσινου» κόμματος
- Λίγο πριν από την έξοδο ο Τζανακόπουλος; – Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα στην Κουμουνδούρου
- Διαδοχικές επαφές Τσίπρα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Συνάντηση και με Τεμπονέρα