«Ήρθα να αφήσω ένα λουλούδι στη μνήμη του παππού μου, ήταν εδώ όταν έγιναν τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 12χρονη Άννα, η οποία έφτασε με τα πόδια στο Πολυτεχνείο από την Κυψέλη με τη μητέρα της, για τις εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου.
Χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και κομμάτων βρέθηκαν και σήμερα στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτούς που πολέμησαν για τη δημοκρατία.
Φέτος, στον χώρο του Πολυτεχνείου υπάρχουν και σημαίες της Παλαιστίνης, με αφορμή τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.
.
Οι πύλες του ιδρύματος έκλεισαν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την καθιερωμένη πορεία. Πατησίων, Χαυτεία, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος και οι υπόλοιποι δρόμοι που οδηγούν στην αμερικανική πρεσβεία θα παραμείνουν κλειστοί έως ότου ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης.
«Είναι σημαντικό εμείς οι παλαιότεροι να θυμόμαστε και οι νέοι να μαθαίνουν», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντώνης, ο οποίος είχε τον αδελφό του και έναν ξάδελφό του στο Πολυτεχνείο την ημέρα της εισβολής. «Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ξεχάσει τι πραγματικά συνέβη τότε, δεν έχουν αλλάξει και τόσο πολύ τα αιτήματα εκείνης της εποχής με αυτά που ζητά η σημερινή νεολαία», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος, αφού κοντοστάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά στη γκρεμισμένη πόρτα του Πολυτεχνείου, άφησε ένα κόκκινο γαρύφαλλο και έφυγε με αργά βήματα.
Μητσοτάκης : Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία
«Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία» παραμένει η εξέγερση του Πολυτεχνείου, τόνισε στο μήνυμα του για την 50η επέτειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υποδεχόμαστε την 50η επέτειο «μακριά από κομματικές καπηλείες που τον προσβάλλουν, μικραίνοντας το μέγεθός του. Και κρατάμε ενεργό το αναγεννητικό του πνεύμα στις νέες συνθήκες» και προσέθεσε ότι ο Νοέμβρης του ’73 συνεχίζει να εμπνέει μέσα από τη διαρκή ανανέωση των αιτημάτων του.
Πενήντα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας, αλλά και καταλύτης της εξέλιξής της. Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία. https://t.co/ic72EB6Anq pic.twitter.com/jy84g5WiJL
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 17, 2023
- Το μήνυμα του Πρωθυπουργού:
“Πενήντα χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας, αλλά και καταλύτης της εξέλιξής της. Φάρος που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία. Γιατί μπορεί εδώ και μισόν αιώνα το πολίτευμα να ρίζωσε και να προόδευσε όσο ποτέ. Δεν έλειψαν, όμως, ούτε αυτοί που το επιβουλεύονται, ούτε οι νέοι κίνδυνοι που το απειλούν.
Ο Νοέμβρης του ‘73, λοιπόν, συνεχίζει να εμπνέει μέσα από τη διαρκή ανανέωση των αιτημάτων του. Με το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» να τροφοδοτεί, σήμερα, την προσπάθεια για μία πιο σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα. Μια χώρα με ενωμένη την κοινωνία της, που διεκδικεί μία καλύτερη καθημερινότητα και αναπτύσσεται προς όφελος όλων των πολιτών της.
Υποδεχόμαστε την 50η επέτειο του ξεσηκωμού, τιμώντας τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας. Μακριά από κομματικές καπηλείες που τον προσβάλλουν, μικραίνοντας το μέγεθός του. Και κρατάμε ενεργό το αναγεννητικό του πνεύμα στις νέες συνθήκες. Μόνον έτσι, άλλωστε, «το Πολυτεχνείο ζει» στον χρόνο. Ώστε να εκφράζει πάντα τις προσδοκίες των Ελλήνων για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον”.
Στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ ο Κασσελάκης
Για κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, βρέθηκε, συνοδεία στελεχών του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης.
.
.
Βουλή: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το νόημα της επετείου
Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έλαβαν το λόγο στην επετειακή εκδήλωση που έγινε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια. Το κόμμα «Σπαρτιάτες» δεν έλαβε μέρος στην εκδήλωση.
«Η 17η Νοεμβρίου είναι ημέρα τιμής στους αγωνιστές της δημοκρατίας, είναι ημέρα γιορτής, είναι ημέρα μνήμης. Είναι πρωτίστως ημέρα εθνικού αναστοχασμού», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. «Είναι ημέρα αναστοχασμού για τα επιτεύγματα της δημοκρατίας μας στην πορεία αυτών των 50 ετών αλλά και για ουσιαστικό αναστοχασμό, για τις αδυναμίες της, τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Αναστοχασμό για το πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας, πώς θα την καταστήσουμε ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ποιοτική, με ευκαιρίες για όλους και για όλες», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο κεντρικό αίτημα της γενιάς του Πολυτεχνείου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», ο κ. Τσιάρας είπε ότι «για 50 χρόνια, από τον ξεσηκωμό της γενιάς του Πολυτεχνείου, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αυξάνεται σταθερά και συγκλίνει με το αντίστοιχο των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, η εκπαίδευση και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα αλλάζουν και εκσυγχρονίζονται, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές των πλέον προηγμένων χωρών και τα δικαιώματα των πολιτών τα διασφαλίζει ένα σύγχρονο πλέγμα συνταγματικών και νομοθετικών εγγυήσεων». Παρ’ όλα αυτά, το αίτημα για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» είναι ζωντανό, όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, παραμένει επίκαιρο και συμβολίζει τις σταθερές διεκδικήσεις του λαού για πρόοδο και ελευθερία, για προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών και για μία σύγχρονη, ποιοτική δημοκρατία, αντάξια της ιστορίας της γενέτειράς της και του πολιτισμού μας.
«Τη μαύρη εκείνη επταετία χιλιάδες δημοκράτες πολίτες συνελήφθησαν νύχτα, σύρθηκαν στις εξορίες και στις φυλακές, μάτωσαν και πέθαναν», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος και συμπλήρωσε: «Η Γιάρος, η Μακρόνησος, ο Άη Στράτης, η ταράτσα στη Μπουμπουλίνας -το πιο γνωστό πλυσταριό του κόσμου που είχε πει ο Περικλής Κοροβέσης- οφείλουν να είναι χαραγμένα στη συλλογική ιστορική μας μνήμη, έτσι ώστε να μην ξεχάσει καμία γενιά ποιο είναι το πρόσωπο του φασισμού, να μην ξεχάσει κανείς από εμάς το προσωπικό του καθήκον απέναντι στη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, να μην παραμελήσει την ανάγκη για επαγρύπνηση και αντίσταση σε κάθε προσπάθεια παλινόρθωσης ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας». «Ο Νοέμβρης εκείνος δεν είναι μία ακόμα σελίδα στην ιστορία που αναθυμόμαστε σε κάθε επέτειο», είπε ο Γ. Γαβρήλος και υπογράμμισε: «Είναι ακόμη ζωντανός και επίκαιρος και ειδικά σε μια εποχή που πολλές από τις διεκδικήσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες ή τίθενται πάλι σε αμφισβήτηση, σε μια περίοδο που τα ζητήματα των ατομικών ελευθεριών έχουν προσβληθεί από παράκεντρα παρακολούθησης και ακόμη η αλήθεια είναι προς αναζήτηση, σε μια εποχή που οι ανεξάρτητες Ααρχές, βασικός πυλώνας της δημοκρατικής μας λειτουργίας, έχουν αποδυναμωθεί και βάλλονται συνεχώς όταν προσπαθούν να επιτελέσουν τον συνταγματικό τους ρόλο που είναι ο έλεγχος της κρατικής διοίκησης, η διασφάλιση της ισονομίας και της διαφάνειας και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών».
«Η προσπάθεια σπίλωσης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη. «Το Πολυτεχνείο, ως ιστορικό γεγονός αλλά και με ό,τι αντιπροσωπεύει σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο, έχει τεθεί στο στόχαστρο όλων όσων θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, με το δικό τους όμως μαύρο μελάνι και όχι με το χρωματιστό, όπως πραγματικά αυτό έχει γραφτεί και με όλα τα χρώματα που τότε αυτό συνέβη, όλων όσων θέλουν να διαγράψουν την ιστορική μνήμη αλλά και αυτών που βολεύονται με πάσης φύσεως υλικά μέσα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες επειδή οψίμως φόρεσαν και το κοστούμι του κοινοβουλευτισμού ή όσων ακόμη και σημερινών βουλευτών, αλλά και υπουργών παλιότερα αρνούνταν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, υμνώντας κάποιες φορές τη χούντα και τώρα μιλώντας για πολιτικά παραμύθια», σημείωσε η κ. Λιακούλη και πρόσθεσε: «Κάθε φορά, όμως, που οι περισσότερο ή λιγότερο πονηροί θα ισχυρίζονται πως ο κόσμος υποτίθεται πως επί χούντας κοιμόταν με ανοιχτά παράθυρα, θα τους θυμίσουμε ότι ήταν υποχρεωτικό να κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα. Αλλά, ακόμα χειρότερα, να τους θυμίσουμε πως μια μέρα ο τότε κόσμος ξύπνησε και από τα ανοιχτά του παράθυρα είδε να του λείπει η μισή Κύπρος. Αυτό ήταν το κόστος των πάσης φύσεως δικτατοριών. Οι νοσταλγοί τους είναι καταδικασμένοι να το θυμούνται κάθε 17η του Νοέμβρη, όσο κι αν προσπαθούν να το απωθήσουν, να το εξωραΐσουν ή -ακόμη χειρότερα- κάποιοι ακόμη και να το επαναφέρουν».
«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου ήταν το αποκορύφωμα και ο ώριμος καρπός της αρχικά αργόσυρτης προσπάθειας οργάνωσης της αντιδικτατορικής πάλης, που ξεκίνησε από την επόμενη μέρα της επιβολής της δικτατορίας της 21ης Απρίλη σε συνθήκες βάναυσης κρατικής καταστολής και απαιτώντας βαριές θυσίες», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και συμπλήρωσε: «Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ αφιέρωσαν σε αυτήν την προσπάθεια όλες τους τις δυνάμεις, παρ’ ότι η δικτατορία βρήκε το κόμμα οργανωτικά και ιδεολογικά ανέτοιμο, με διαλυμένες τις κομματικές οργανώσεις από το 1958. Αρνούμενοι να αποκηρύξουν τις ιδέες και τη δράση τους και να υποστείλουν τη σημαία της αντίστασης στα κρατητήρια και τα βασανιστήρια, στις φυλακές και τις εξορίες ή οργανώνοντας την αντιδικτατορική πάλη σε χώρους δουλειάς, εργατογειτονιές, σε σχολεία και αμφιθέατρα, κράτησαν ζωντανή τη φλόγα της οργανωμένης εργατικής λαϊκής πάλης, μέσα σε φοβερά αντίξοες συνθήκες, όπου όλα τα σκίαζε η φοβέρα». Το ΚΚΕ, όπως επεσήμανε η κ. Κομνηνάκα, αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανο για την τότε στάση των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, τους τιμά απεριόριστα, όπως και όλους τους ριζοσπάστες αγωνιστές και αγωνίστριες, που διώχθηκαν με διάφορους τρόπους, που προσέφεραν ακόμα και τη ζωή τους στο εργατικό λαϊκό κίνημα. «Το Πολυτεχνείο βάφτηκε με αίμα. Όμως, η καταστολή των αφυπνισμένων φοιτητών και εργατικών λαϊκών μαζών δεν αποτέλεσε ήττα, αλλά προπομπό των επόμενων μαχών. Στις μέρες μας το σύνθημα του Πολυτεχνείου “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο γιατί η ακρίβεια τσακίζει το ήδη σμπαραλιασμένο εργατικό λαϊκό εισόδημα, γιατί μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης βασίζεται στην εποχιακή εργασία ή βιώνει τις συνέπειες των ελαστικών ωραρίων όλων των σύγχρονων αντεργατικών τερατουργημάτων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και επιδρομής των καπιταλιστικών συμφερόντων στη δημόσια υγεία και παιδεία και βιώνει τη διόγκωση του θεσμικού πλαισίου και των πολυπλόκαμων μηχανισμών καταστολής της εργατικής λαϊκής πλειοψηφίας και των αγώνων της», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου πριν 50 χρόνια αποτελεί έναν πολιτικό θρύλο της νεότερης Ελλάδας που εξελίχθηκε σε σταθμό για τη συλλογική μας συνείδηση, καθώς ταυτίστηκε με την αντίσταση απέναντι στο καθεστώς», υπογράμμισε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε τη γνώμη ότι «η 17η Νοέμβρη έχει προσφέρει έδαφος για πολιτικές καριέρες, έχει αποτελέσει το άλλοθι για πράξεις βίας, για άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και για κομματικές τελετουργίες» και πως «πολλοί νέοι του Πολυτεχνείου, μεσήλικες σήμερα, συμμετέχουν στην επιχειρηματική και πολιτική ζωή της Ελλάδας. Ωστόσο, κάποιοι εξ’ αυτών έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δεινή πορεία της πατρίδας μας έως σήμερα». Η κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στο σύνθηκα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»: «Σήμερα, έχουμε το ψωμί αβέβαιο ή χρειάζεται υπέρμετρο κάματο για να αποκτηθεί, την παιδεία ακρωτηριασμένη και την ελευθερία μας πληγωμένη από τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” της εξόδου του Μεσολογγίου στους Ελεύθερους Πολιορκημένους Έλληνες της πανδημίας». «Το καθεστώς του τότε μετασχηματίστηκε κατά την πανδημία στον περιορισμό των συνταγματικών ελευθεριών μας για λόγους ασφάλειας δημόσιας υγείας. Και μεταξύ των ελευθεριών εξόδου που στερηθήκαμε, γιατί το επέβαλε η διασφάλιση της υγείας μας λόγω της άγνοιας των επιστημόνων στον άγνωστο αόρατο εχθρό, που ήταν αρχικά δικαιολογημένη, περάσαμε στη στέρηση ελεύθερης επιλογής όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών και της επιστήμης με την κατάργηση της πολυφωνίας και την ποινικοποίηση της διαφορετικής γνώμης, ακόμα και αν ήταν τεκμηριωμένη», παρατήρησε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.
«Μισό αιώνα μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, για τους ιστορικούς του μέλλοντος οι αιτίες και τα κίνητρα ίσως εξακολουθήσουν να παραμένουν σημείο αμφιλεγόμενο. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι όλος ο ελληνικός λαός μπορεί να μονοιάσει και να ενωθεί γύρω από μια σπουδαία ιδέα, την ιδέα ότι αξίζει να διεξάγουμε έναν αγνό και ηρωικό αγώνα για “Ψωμί-Παιδεία-Εελευθερία”», σημείωσε ο βουλευτής του κόμματος «Νίκη», Τάσος Οικονομόπουλος. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο διαχρονικά ζητούμενο του κεντρικού συνθήματος «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις εικόνες που καθημερινά μάς σημαδεύουν ως άτομα και ως κοινωνία. Ποιος δεν είδε ανθρώπους-“φαντάσματα”, που τις νύχτες, με μεγάλες δόσεις ενοχής, ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή; Ποιος δεν ακούει για σπίτια που αρπάζονται από τοκογλύφους και το μέλλον των οικογενειών αυτών κρέμεται από μία κλωστή;», τόνισε επισημαίνοντας πως «πρέπει να αναρωτηθούν οι γονείς, αλλά και όλοι μας, αν η παιδεία που παρέχεται εδώ και δεκαετίες στα παιδιά μας καλλιεργεί και αναδεικνύει τις ανθρώπινες ικανότητες, τις ηθικές αξίες, τις αρετές, το βάθος της μάθησης, αν πλάθει ικανούς και ενάρετους πολίτες». Όσο για το τρίτο σκέλος του συνθήματος, την ελευθερία, ο κ. Οικονομόπουλος μίλησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, την «τιμωρητική στάση» της πολιτείας απέναντι στους αρνητές αλλά και «το κλείδωμα των εκκλησιών και τη στοχοποίηση της Θείας Κοινωνίας».
Τασούλας: «Τιμούμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, προστατεύοντας και αξιοποιώντας το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»
«Η δημοκρατία είναι συνώνυμη με την ευθύνη. Και οι νέοι του πολυτεχνείου διεκδίκησαν την ευθύνη να ορίζουν τη μοίρα τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στην επετειακή εκδήλωση που έγινε νωρίτερα στην Ολομέλεια και ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για το Πολυτεχνείο. «Μισό αιώνα μετά, τιμούμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, προστατεύοντας και αξιοποιώντας το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης έλαβαν τον λόγο βουλευτές όλων των κομμάτων – από την Πλεύση Ελευθερίας τον λόγο πήρε η πρόεδρος του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου – με εξαίρεση το κόμμα «Σπαρτιάτες» που δεν εκπροσωπήθηκε.
«Οι νέοι οι οποίοι πήγαν στο Πολυτεχνείο και επιτέλεσαν την κορυφαία πράξη αντιδικτατορικής δράσης στη χώρα μας, αυτοί οι νέοι δεν πήγαν στο Πολυτεχνείο για να μιλήσουν και να κραυγάσουν για δημοκρατία δωρεάν. Ήξεραν ότι αναλαμβάνουν ευθύνες. Ήξεραν ότι έχουν να κάνουν με ένα δικτατορικό καθεστώς» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν είναι όπως όταν διεκδικείς κάτι σε μια άπλετη δημοκρατία. Και ξέρεις ότι αυτό αποτελεί δικαίωμα σου. Ανέλαβαν ευθύνη εις βάρος του εαυτού τους, διακινδύνευσαν διεκδικώντας τη δημοκρατία. Είναι άλλο πράγμα να διεκδικείς τη δημοκρατία μέσα σε μια τυραννία και άλλο να την προασπίζεσαι μέσα σε μια δημοκρατία. Αυτό απηχούσε το βλέμμα που χαράκτηκε από τον χαράκτη Τάσσο και υπάρχει έξω από την αίθουσα της Γερουσίας. Οι νέοι αυτοί διεκδίκησαν την ευθύνη του να ορίζουν τη μοίρα τους. Γιατί αυτό είναι η δημοκρατία: να ευθύνεται ο λαός για τη μοίρα του και όχι να ευθύνεται μια δράκα η οποία οικειοποιείται τη δημοκρατία, παριστάνοντας αυτήν ενώ είναι δικτατορία. Η δημοκρατία είναι συνώνυμη με την ευθύνη. Και οι νέοι του Πολυτεχνείου διεκδίκησαν την ευθύνη να ορίζουν τη μοίρα τους». Ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι σήμερα η Βουλή των Ελλήνων τιμά τον μισό αιώνα από εκείνον τον αγώνα ο οποίος συνεπαγόταν κόστος και τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου, την κορυφαία εκδήλωση του αντιδικτατορικού αγώνα, τον κυρίως σεισμό που ταρακούνησε το καθεστώς, μετά τους προσεισμούς την ίδια χρονιά, την κατάληψη της Νομικής, τις δηλώσεις Καραμανλή, την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, το κίνημα του Ναυτικού, που όλα αυτά μαζί, το 1973, με κορυφαίο το Πολυτεχνείο ανέδειξαν τη σκληρότητα αλλά και την απομόνωση του καθεστώτος.
«Σήμερα, εμείς εδώ απολαμβάνουμε και υπηρετούμε μια δημοκρατία, η οποία δεν έχει λόγο να είναι διαρκώς απολογούμενη ή κατηγορούμενη αλλά να κάνει συνεχώς τον απολογισμό της και να φροντίζουμε όλοι από τη θέση μας, αυτός ο απολογισμός, με τα λάθη, με τις αστοχίες, με τις υπερβολές, να είναι θετικός. Ο δημοκρατικός ισολογισμός του έργου μας οφείλουμε να είναι θετικός», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Σημείωσε επίσης ότι υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε το Πολυτεχνείο και όχι μέσα από γραφικές ή απαράδεκτες υπερβολές οι οποίες συμβαίνουν αυτή τη μέρα και αμαυρώνουν ή επιχειρούν να αμαυρώσουν το κυρίαρχο μήνυμα. «Μισό αιώνα μετά, τιμούμε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, προστατεύοντας και αξιοποιώντας το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε ο κ. Τασούλας.
«Η μνήμη του Πολυτεχνείου που έγινε έπαλξη δημοκρατικής ευποιίας, μισό αιώνα τώρα μας καθοδηγεί ώστε τη διεκδίκηση της δημοκρατίας, τιμώντας την, να την κάνουμε προστασία και αξιοποίηση της δημοκρατίας, διαρκή προστασία και αξιοποίηση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, του αντιπροσωπευτικού συστήματος, αυτού δηλαδή το οποίο υπηρετούμε εδώ τα τελευταία 49 χρόνια, χάρη και στη μεγαλειώδη εκείνη διεκδίκηση» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι νωρίτερα σήμερα κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο. «Κατέθεσα εκ μέρους όλων σας στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ως πρόεδρος της Βουλής. Και πιστεύω πως αυτός ο συμβολισμός, η Βουλή να καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, έχει να κάνει ακριβώς με την εκπλήρωση αλλά και με τη διαρκή αναζήτηση για τη βελτίωση και αξιοποίηση της δημοκρατίας, που οφείλουμε όλοι να κάνουμε, τιμώντας εκείνη τη μνήμη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
O Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι το αληθινό πνεύμα της 17ης Νοεμβρίου παραμένει φωτεινός οδηγός των πράξεων και των προσπαθειών για συνεχή εμπέδωση και διαφύλαξη της δημοκρατίας.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι το Πολυτεχνείο δεν το έκαναν τα κόμματα, το έκαναν οι άνθρωποι, οι νέοι, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια πηγαία, ακηδεμόνευτη, ζωντανή φοιτητική εξέγερση, νεολαιίστικη εξέγερση, ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών που αιματοκυλίστηκε από τα τανκς αλλά σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία μας. Ήταν μια εξέγερση που και σήμερα εμπνέει τους αγώνες εκείνων που αγωνίζονται, για τη δημοκρατία και την ελευθερία, για την ειρήνη, ενάντια στην καταπίεση, ενάντια στην καταστολή, ενάντια στα πραξικοπήματα, ενάντια στην κατοχή» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να σημειώσει ότι τα κόμματα της εποχής, όχι μόνο δεν στήριξαν το Πολυτεχνείο αλλά το κατήγγειλαν. «Και σήμερα, που πολλοί επιχειρούν να καπηλευτούν αυτή τη μνημειώδη εξέγερση, και σήμερα ακόμα, 50 χρόνια μετά, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να στέκεται αμήχανο απέναντι σε αυτό που δεν μπόρεσε ούτε να το προβλέψει, ούτε να το προκαλέσει, ούτε να το εμπνεύσει, ούτε να το καταστείλει. Το πολιτικό σύστημα, 50 χρόνια μετά, προσπαθεί να ισορροπήσει και να αναμετρηθεί με το αποτύπωμα που άφησαν οι φοιτητές, οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τον Νοέμβρη του 1973» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και σημείωσε πως είναι θλιβερό ότι 50 χρόνια μετά, που μιλάει σε μια Βουλή χωρίς τους βουλευτές της, σε μια επετειακή εκδήλωση που επιχειρείται να τιμηθεί μουσειακά το Πολυτεχνείο. Αλλά και η πορεία της πολιτικής που ασκήθηκε στη μεταπολίτευση δεν δικαιώνει τους αγώνες εκείνων που ονειρεύτηκαν δημοκρατία και ελευθερία όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέθεσε στη Βουλή το ψήφισμα που προτείνει το κόμμα της προκειμένου «να πάψει να συντηρείται η αμηχανία, η αμφιθυμία και η διγλωσσία γύρω από το Πολυτεχνείο» και ομόφωνα η Βουλή να λάβει επιτέλους απόφαση ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια εθνική επέτειος, είναι μια ημέρα που η Ελληνική Δημοκρατία θα τιμά, ως επίσημη αργία του κράτους. «Είναι η ώρα να πάψετε να υποθάλπετε εκείνους που αρνούνται την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα θύματα του Πολυτεχνείου, να πάψει να υπάρχει χώρος για τους αναθεωρητές της ιστορίας, που θέλουν να δικαιώνουν τους κακοποιητές της δημοκρατίας», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Πλακιωτάκης ότι «η Βουλή των Ελλήνων δεν εκδίδει ψηφίσματα». Όπως επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης, η Πλεύση Ελευθερίας έθεσε αυτό το ζήτημα και στη Διάσκεψη των Προέδρων και της απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απαντά και σήμερα ο ίδιος.
Θεσσαλονίκη: Στεφάνια και λουλούδια από πολίτες, φορείς και εκπροσώπους κομμάτων στο μνημείο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Την 50ή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου τιμούν από νωρίς το πρωί πολίτες της Θεσσαλονίκης, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και οργανώσεων της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, καταθέτοντας λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο για τους νεκρούς της φοιτητικής εξέγερσης, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Στον χώρο της Σχολής, από τις προηγούμενες μέρες φοιτητικές παρατάξεις έχουν οργανώσει συναυλίες, συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και άλλες επετειακές εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη απογευματινή πορεία.
.
«Τιμούμε, 50 χρόνια μετά, την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι χρέος μας να δώσουμε τους αγώνες της δικής μας γενιάς, για τη Δημοκρατία, για την ειρήνη, για τα δικαιώματα, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τον άνθρωπο» δήλωσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου, μετά την κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία του κόμματος.
Στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Θεσσαλονίκης. Ο γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του κόμματος Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης δήλωσε: «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι και παραμένουν επίκαιρα για όλη την κοινωνία. Σεβόμαστε και τιμούμε τους αγώνες όλων των πολιτών εκείνης της περιόδου, που προσπάθησαν για μια καλύτερη κοινωνία, για δημοκρατία, ειρήνη και ελευθερία. Έχουμε από αυτούς το παράδειγμα και πιστεύω ότι κι εμείς με τη στάση μας πρέπει να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, για τα παιδιά μας, για την επόμενη γενιά».
Στεφάνια κατέθεσαν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, η ΚΝΕ και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και συνδικάτων.
«Πενήντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο δίνει έμπνευση και δύναμη για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το ήδη τσακισμένο λαϊκό εισόδημα, στη φοροληστεία που στέλνει τους αυτοαπασχολούμενους σε αδιέξοδο και σε λουκέτα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, και στη στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, που οδηγεί στη γενοκτονία τον Παλαιστινιακό λαό, εμπλοκή η οποία κάνει τη χώρα μας στόχο αντιποίνων» δήλωσε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στεφάνι κατέθεσε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος δήλωσε: «Δεν ξεχνούμε την κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Συνεχίζουμε έχοντας ως παρακαταθήκη τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Νομίζω πως όλη η Θεσσαλονίκη σήμερα σκύβει ευλαβικά το κεφάλι σε ό,τι σημαίνει αυτή η μεγάλη ιστορική στιγμή για τη χώρα μας».
Στεφάνια κατέθεσαν ακόμη φοιτητικοί σύλλογοι, ο Σύλλογος αποφοίτων του ΑΠΘ, η συντονιστική επιτροπή των μαθητών της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Νέαπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων της Πλεύσης Ελευθερίας, της Λαϊκής Ενότητας και του ΜέΡα25.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφάνων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) έχει προγραμματίσει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Θωμά Βασιλειάδη, εκ των πρωτεργατών της κατάληψης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του ’73, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα γίνει στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, μπροστά στην πλάκα που έχει εντοιχιστεί προς τιμήν του.