Το πρόγραμμα «Αιγίς» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο καρκινοβατεί, καθώς δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του έχει απορροφηθεί μόνο το 1% του συνολικού ποσού των 1,97 δισ. ευρώ, ήταν βασικό θέμα συζήτησης χθες στην υπό τον πρωθυπουργό συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο καλοκαίρι, με τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και μετά με τις πλημμύρες, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας είχε αφήσει αιχμές κατά του προκατόχου του Χρήστου Στυλιανίδη για το πρόγραμμα «Αιγίς», λέγοντας ότι το παρέλαβε «μόνο με 1% απορρόφηση». Ανακοινώσεις δεν έγιναν, όμως, είχε προγραμματιστεί να εκκινήσουν από τα μέσα Οκτωβρίου οι διαγωνισμοί για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των μετεωρολογικών σταθμών καθώς και εκείνοι για την προμήθεια μετεωρολογικών ραντάρ. Το κόστος των παραπάνω παρεμβάσεων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 40.000.000 ευρώ, την ώρα που το πρόγραμμα «Αιγίς» είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,97 δισ. ευρώ!
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.
Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός αύριο αναχωρεί για το Λονδίνο. Θα μετάσχει τη Δευτέρα σε συνέδριο που οργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με τον Χρηματιστήριο Αθηνών, στο οποίο μετέχουν επίσης εισηγμένες εταιρίες. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με επενδυτές, εξηγώντας τη σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα μας.
Ακόμα, στο Λονδίνο έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, στον οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα θέσει και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.
Χθες στην Αθήνα δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδονησίας Μαρούφ Αμίν, ο οποίος επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία επισημάνθηκε ότι το 2024 σηματοδοτεί την επέτειο 75 ετών σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ινδονησίας, εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, καθώς και σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός και η «γαλάζια» οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στην Ινδονησία να συμμετάσχει με αντιπροσωπία της στο 9ο «Our Ocean Conference», που θα γίνει στην Ελλάδα το 2024.