FT: Η Τουρκία εξακολουθεί να «εξοπλίζει» τη Ρωσία μέσω Αζερμπαϊτζάν!

Must Read

Και όμως, η Δύση θεωρεί την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, ως αξιόπιστους εταίρους!

H Toυρκία επιτρέπει ποσότητες ρεκόρ «απαγορευμένων» αγαθών να παραδίδονται στη Ρωσία, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times σε ένα εκτενές ρεπορτάζ. Την προηγούμενη άνοιξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα τουρκικά τελωνεία είχαν αρχίσει να εμποδίζουν τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων προς την Ρωσία. Τότε αναφέρθηκε ότι οι λεγόμενες παράλληλες εισαγωγές σταμάτησαν, υποτίθεται πάντα. Θεωρήθηκε ότι η Ρωσία δεν μπορούσε πλέον να παρακάμψει τις κυρώσεις, τουλάχιστον μέσω της Τουρκίας.

Όμως, οι τουρκικές εξαγωγές, ειδικά των λεγόμενων αγαθών διττής χρήσης στη Ρωσία και σε «ύποπτους» μεσάζοντες, έχουν εκτοξευθεί φέτος στα ύψη. Αυτό αναφέρουν στους Financial Times (ft.com/content/1cef66…), επικαλούμενοι τελωνειακά στοιχεία από την ελβετική εταιρεία εμπορικών δεδομένων Trade Data Monitor.

Αυτό αύξησε τις ανησυχίες των ΗΠΑ και υποτίθεται και των Βρυξελλών, ότι η Τουρκία λειτουργεί όλο και περισσότερο ως χώρα διέλευσης ευαίσθητων εμπορευμάτων, και υπονομεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Οι τουρκικές εταιρείες προμηθεύουν τα αγαθά από την Ευρώπη που προορίζονται για την Ρωσία (είτε άμεσα ή μέσω Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα.

Για σύγκριση: Το 2021, η Τουρκία παρέδωσε ευαίσθητα αγαθά αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε αυτές τις χώρες και τη Ρωσία. Η μέση αξία για την περίοδο 2015 έως 2021 ήταν 28 εκατομμύρια δολάρια. Το 2022 ήταν ήδη λίγο πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια ενώ μόνο φέτος μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν 158 εκατομμύρια δολάρια: περισσότερο από 6πλάσιο από ό,τι πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία!

Τα τελωνειακά δεδομένα του Trade Data Monitor περιλαμβάνουν 45 κατηγορίες αγαθών, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ, συσκευών επικοινωνίας και εξαρτημάτων όπως σκοπευτικά τουφεκιού. Όλα υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι έλεγχοι έχουν σκοπό να τα εμποδίσουν να φτάσουν στη Ρωσία. Ωστόσο, αυτοί οι έλεγχοι μπορούν να παρακαμφθούν από εταιρείες που χρησιμοποιούν μεσάζοντες για να συγκαλύψουν τον τελικό προορισμό.

Τα επίσημα στοιχεία από την Τουρκία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών ευαίσθητων αγαθών υψηλής προτεραιότητας στα πρώην σοβιετικά κράτη του Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν. Ωστόσο, οι στατιστικές υπηρεσίες των χωρών αυτών δεν καταγράφουν αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών από την Τουρκία. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την υποψία ότι πράγματι ανακατευθύνονται στη Ρωσία. Το Καζακστάν, για παράδειγμα, κατέγραψε εισαγωγές αγαθών υψηλής προτεραιότητας από την Τουρκία αξίας 6,1 εκατομμυρίων δολαρίων έως τον Σεπτέμβριο φέτος, ενώ η Τουρκία ανέφερε εξαγωγές αυτών των αγαθών στο Καζακστάν αξίας 66 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο.

Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούνται συχνά από ρωσικές εταιρείες ως ενδιάμεσος σταθμός για τις ρωσικές εταιρείες για να παρακάμψουν τους ελέγχους, δήλωσε με τη σειρά του Ευρωπαίος αξιωματούχος υπεύθυνος των κυρώσεων. Η Τουρκία χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την προμήθεια ευρωπαϊκών αγαθών.

Πληροφορίες: Financial Times – Antiwar

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This