Το διαφαινόμενο σημερινό «θρίλερ» έλαβε τέλος, κατόπιν μεσολάβησης του Κατάρ και της Αιγύπτου, με μαχητές της Χαμάς να παραδίδουν στον Ερυθρό Σταυρό τους ομήρους που επέλεξαν να απελευθερώσουν σήμερα, οι οποίοι και θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα η σημερινή ανταλλαγή ομήρων να εξελίσσεται, πλέον, ομαλά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», που επικαλείται πηγές ασφαλείας από την Αίγυπτο, κατόπιν πυρετωδών διαβουλεύσεων το σημερινό γκρουπ ομήρων περιλαμβάνει, τελικά, 11 Ισραηλινούς -δύο γυναίκες και εννέα παιδιά-, αλλά και έξι ακόμη άτομα άλλων υπηκοοτήτων. Παράλληλα, η Χαμάς ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι έλαβε από το Ισραήλ τη λίστα με τα ονόματα των 33 Παλαιστινίων κρατούμενων που θα αποφυλακιστούν σήμερα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα τριών γυναικών και 30 ανηλίκων.
Όσον αφορά στη 48ωρη επέκταση της συμφωνίας εκεχειρίας, παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ανακοίνωσε επίσημα πως οι δύο πλευρές τα βρήκαν, κάτι που επιβεβαίωσε τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και η Χαμάς, με την ισλαμιστική παραστρατιωτική οργάνωση να αναφέρει πως συμφώνησε σε διήμερη παράταση της εκεχειρίας με το Ισραήλ, υπό τους ίδιους όρους με την αρχική, προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
BREAKING: An agreement has been reached to extend the humanitarian truce between Israel and Hamas for two more days, a spokesperson for Qatar’s Ministry of Foreign Affairs has announced. https://t.co/UugxBJ1g3X
— ABC News (@ABC) November 27, 2023
Νωρίτερα, πάντως, όσο ακόμη το «θρίλερ» βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Μαρκ Ρεγκέβ, ανώτερος σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε επιβεβαίωσε ότι είχε επιτευχθεί διήμερη παράταση εκεχειρίας και πως βάσει της συμφωνίας, η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10 ομήρους κάθε μέρα. Ωστόσο, τόνισε πως η εν λόγω παράταση δεν θα τεθεί σε ισχύ έως ότου απελευθερωθούν οι σημερινοί όμηροι.
Ο ανώτερος σύμβουλος βρήκε την ευκαιρία να συγχαρεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη βοήθειά του στη διευθέτηση των παραμέτρων της συμφωνίας. «Αυτές οι διαπραγματεύσεις έγιναν με τη βοήθεια του Προέδρου Μπάιντεν και τον ευχαριστούμε που έβαλε τις προσπάθειές του και το γραφείο του πίσω από αυτές τις ρυθμίσεις. Δεν νομίζω ότι θα είχαμε καταλήξει στη συμφωνία χωρίς τη συμβολή του», είπε χαρακτηριστικά.
Οι πιέσεις του Κατάρ στη Χαμάς για την επέκταση της εκεχειρίας
Παρά το γεγονός ότι ήδη από χτες Κυριακή, τόσο η Χαμάς, όσο και το Ισραήλ δήλωναν πως επιθυμούν την επέκταση της εκεχειρίας, η οποία πέρα από την ανταλλαγή ομήρων εξασφαλίζει και την περαιτέρω εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξαν, ως συνήθως, διάφορες «τεχνικές» λεπτομέρειες, οι οποίες δυσχέραιναν την εκ νέου επίτευξη της συμφωνίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Guardian», η Χαμάς ήθελε να συμφωνήσουν κατευθείαν για 4ήμερη επέκταση της συμφωνίας, με το Ισραήλ να προτιμά να διαπραγματεύεται ανά 24ωρο για την επέκτασή της. Τελικά, η λύση βρέθηκε κάπου στη μέση, καθώς φέρεται να συμφωνήθηκε 48ωρη επέκταση της εκεχειρίας.
Deal agreed to extend Gaza ceasefire for two days, say Hamas and Qatar https://t.co/VKcNgYfqRR #worldnews #guardian
— Verdant Square Radio (@VSNRadio) November 27, 2023
Στο μεταξύ, αυτές καθαυτές οι συνομιλίες για τους ομήρους είναι πολύπλοκες, με τους αξιωματούχους του Ισραήλ να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με πρόσωπα-«κλειδιά» στη Γάζα. Ως εκ τούτου, η μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, πάντα με τη «διακριτική» παρακολούθηση των ΗΠΑ, παραμένει καθοριστική για τη συνεννόηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Ιδίως όσον αφορά στην εμπλοκή του εμιράτου, οι Καταριανοί φέρονται εμμέσως πλην σαφώς να διέταξαν τη Χαμάς να… βρει ομήρους να ανταλλάξει, καθώς, με βάση σχετικές πληροφορίες οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης φέρονται να μην έχουν στην κατοχή τους όλους τους ομήρους, παρά να τους έχουν «μοιραστεί» με άλλες αντίστοιχες οργανώσεις!
Ενδεικτική είναι η δήλωση του εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος υποστήριξε πως τουλάχιστον 40 γυναίκες και παιδιά κρατούνται μεν στη Γάζα, αλλά όχι από τη Χαμάς. «Στόχος της επέκτασης (της εκεχειρίας) ήταν να βρουν αυτούς τους ομήρους για να τους παραδώσουν», εξήγησε. Σύμφωνα δε με τον Ιζάτ Αλ-Ρισέκ, μέλους του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι.
Σημειώνεται πως με βάση σημερινή δήλωση εκπροσώπου της ισραηλινής κυβέρνησης, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα είναι 184, μεταξύ των οποίων 80 Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα και 14 άνθρωποι άλλων υπηκοοτήτων.