Για τον οικονομικό στραγγαλισμό του ΤΑΥΦΕ (Ταμείο Εφάπαξ Παροχών) και τη βέβαιη συρρίκνωση των εφάπαξ που λαμβάνουν, έως τελικά και την πλήρη κατάργησή τους, καταγγέλλουν τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι στο φάρμακο.
Ο λόγος είναι διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είναι υπό δημόσια διαβούλευση, με την οποία προβλέπεται η «μετάταξη» του Ταμείου Εφάπαξ Παροχών των εργαζομένων στον κλάδο του φαρμάκου από τον πρώτο πυλώνα της υποχρεωτικής ασφάλισης στον δεύτερο πυλώνα της προαιρετικής ασφάλισης.
Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, το ΤΑΥΦΕ δεν έχει, ούτε είχε ποτέ εργοδοτική εισφορά ή κοινωνικό πόρο, από 01/01/2014 δεν ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση, άρα το αναλογιστικό έλλειμμα δεν συμπεριλαμβάνεται στο δημόσιο χρέος, ενώ δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό από συστάσεώς του. Επιπλέον, η συνολική περιουσία του ταμείου αυξήθηκε από το 2014 κατά 480%, από τα 40.000.000 ευρώ στα περίπου 200.000.000 ευρώ, χωρίς να αυξηθούν οι εισφορές ούτε να μειωθούν τα εφάπαξ. Αντιθέτως, μειώθηκε ο χρόνος απονομής των εφάπαξ από ένα έως δυόμισι έτη που ήταν το 2014, σε τρεις έως έξι μήνες.
Το ΤΑΥΦΕ έχει 28.000 ενεργούς ασφαλισμένους και αρκετές χιλιάδες ανενεργούς, οι οποίοι στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα έρθουν να λάβουν την εφάπαξ παροχή που τους ανήκει. Η διοίκησή του παρέλαβε από το Δημόσιο (ΤΑΠΙΤ ΝΠΔΔ) το αναλογιστικό έλλειμμα στα 366.000.000 ευρώ και στα 10 χρόνια λειτουργίας του το έχει μειώσει κατά περίπου 100.000.000 ευρώ, χωρίς καμία επιπλέον μείωση του εφάπαξ, πλην των προβλεπόμενων στον ν. 4093/2012.
Η Γ.Σ. των ασφαλισμένων μελών του έχει ήδη επιλέξει από το 2020 οικονομικό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης NDC, το οποίο έχει καταρχάς εγκριθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και εντός των προσεχών ημερών θα υποβληθούν οι νέες αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί με επικαιροποιημένα στοιχεία και με βάση τις οποίες ισοσκελίζεται πλήρως το αναλογιστικό έλλειμμα και καταγράφεται πρώτη φορά αναλογιστικό πλεόνασμα από 01/01/2024, έχοντας συμπεριλάβει την πρόταση των εποπτικών Αρχών αναφορικά με τα διαχειριστικά έξοδα.
Κατά τη διοίκηση του ταμείου, «από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναίτια και για λόγους που μόνο εκείνη γνωρίζει δρομολογεί μία πρωτοφανή αυθαιρεσία εναντίον των χιλιάδων εργαζομένων στο φάρμακο, χτυπώντας ευθέως τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης. Με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο οδηγεί το ΤΑΥΦΕ, ένα αυτοδιοικούμενο και απόλυτα υγιές Ταμείο Εφάπαξ Παροχών, σε οικονομικό στραγγαλισμό, στερώντας από τους χιλιάδες εργαζομένους το εφάπαξ».