Μύλος με τον νέο πρύτανη στο ΑΠΘ!
Πιο συγκεκεκριμένα, αναστάτωση έχει επιφέρει στο ΑΠΘ, η διάταξη του υπουργείου Παιδείας με την οποία ζητείται από τον μεταβατικό πρύτανη (μετά την παραίτηση του Νίκου Παπαϊωάννου), Δημήτρη Κωβαίο, να προβεί στην έκδοση πράξης για μεταβατική άσκηση των καθηκόντων του Πρύτανη. Και αυτό έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου επικεφαλής και των Αντιπρυτάνεων του Ιδρύματος, από το αρχαιότερο μέλος ΔΕΠ, πρώτης βαθμίδας που έχει αναδειχθεί ως εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης.
Η πράξη αυτή θα πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι αύριο. Σύμφωνα με τη διάταξη, μεταβατικός πρύτανης αναλαμβάνει ο Απόστολος Αποστολίδης, Κοσμήτορας του Τμήματος Δασολογίας και υποψήφιος πρύτανης, καθώς πρόταση των Χαράλαμπου Φείδα και Απόστολου Αποστολίδη εάν ψηφιστεί είναι, να μοιραστούν την τετραετή θητεία στον πρυτανικό θώκο.
Η πρόταση των κ. Φείδα και Αποστολίδη να μοιραστούν την τετραετή θητεία της Πρυτανείας, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, με τον γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ιωάννη Ζώρα να κάνει λόγο για πρόταση που «στερείται νομιμότητας και είναι προφανώς δεοντολογικά και θεσμικά απαράδεκτη». Ειδικότερα, σχετικά με την διαδικασία εκλογής Πρύτανη, σημειώνει:
α. Η ανακοίνωση των τριών εκλεγέντων μελών του Συμβουλίου Διοίκησης για την εναλλαγή στο αξίωμα του Πρύτανη περάν του γεγονότος ότι στερείται νομιμότητας είναι προφανώς δεοντολογικά και θεσμικά απαράδεκτη καθώς προσβάλλει τόσο τα λοιπά εκλεγέντα εσωτερικά αλλά κυρίως τα εξωτερικά μέλη του συμβουλίου για τα οποία προϋποθέτει και υπολαμβάνει ότι αποτελούν ομάδα υποστηρικτών των εκλεγέντων τριών μελών και της μεταξύ αυτών συμφωνίας και όχι προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους με προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους ως μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.
β. Οι πρόνοιες των σχετικών διατάξεων είναι ρητές τόσο για τη θητεία η οποία είναι χρονικώς προσδιορισμένη όσο και για το αξίωμα του Πρύτανη, μονομελούς και όχι συλλογικού οργάνου διοίκησης του Α.Ε.Ι. και ακαδημαϊκού ηγέτη του Ιδρύματος που έχει την ευθύνη της διοίκησης του.
γ. Ωστόσο με δεδομένο ότι η σχετική διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Πρύτανη δεν έχει εκκινήσει, αναμένουμε τόσο από τους δηλούντες όσο και από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να επιδείξουν το απαιτούμενο από το ρόλο τους και το Ίδρυμα το οποίο επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν αίσθημα ευθύνης».
Ο Δημήτρης Κωβαίος, πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε ότι «είχαμε εγκαίρως ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας τη νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποφευχθούν δυσκολίες ανάδειξης του νέου πρύτανη. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε δεκτό με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να προκύπτει ένα μεγάλο νομοθετικό κενό, σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα του πρύτανη να διενεργήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών Αρχών, καθότι είναι εσωτερικό μέλος. Έτσι, καλείται το υπουργείο να βρει λύση. Και φυσικά να δοθεί λύση στα προβλήματα καθημερινότητας που προκύπτουν με την έλλειψη αντιπρυτάνεων».
Ταυτόχρονα, οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται υπ’ ατμόν, ώστε να καλυφθούν οι όποιες εκκρεμότητες προκύψουν για την αρτιότερη λειτουργία του Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης. Χθες διεξήχθη πρυτανικό συμβούλιο και σήμερα συνεδριάζει η Σύγκλητος.