Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος που μαίνεται από τις αρχές του Οκτώβρη στην Μέση Ανατολή αργεί ακόμα να τελειώσει, εξέφρασε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως η Χαμάς σε κάθε περίπτωση θα έχει δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα.
«Βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ή έστω από μία μόνιμη εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι άνοιξαν ”παράθυρα” αισιοδοξίας οι παύσεις πυρός των τελευταίων ημερών», είπε αρχικά ο διεθνολόγος, ενώ εκτίμησε πως με το τέλος του πολέμου, όποτε κι αν έρθει αυτό, η Χαμάς θα έχει δεχτεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα και δε θα έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε ισχυρά χτυπήματα σε βάρος του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ έθεσε εξ’ αρχής δύο στόχους»
Βέβαια, επειδή η βία φέρνει νέο κύκλο βίας, ο ίδιος θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο σε λίγα χρόνια να δημιουργηθεί μία νέα αντίστοιχη οργάνωση με τη Χαμάς και στην περιοχή να ξεκινήσει και πάλι ένας νέος κύκλος αίματος. Για το λόγο αυτό εκτιμά πως η καλύτερη λύση είναι άμεσα τη θέση των όπλων να πάρει η διπλωματία.
«Δε χωράει καμία αμφιβολία στο ότι οποιαδήποτε παράταση εκεχειρίας είναι ένα πολύ θετικό γεγονός. Νομίζω, ωστόσο, ότι, με βάση και τις ανακοινώσεις του Ισραήλ, είμαστε ακόμα μακριά από το να ελπίζουμε είτε σε ένα τέλος του πολέμου είτε σε μία περισσότερο μόνιμη εκεχειρία. Το Ισραήλ έθεσε εξ’ αρχής δύο στόχους. Την απελευθέρωση των ομήρων και την εξολόθρευση της Χαμάς. Η εκεχειρία θα ισχύει, όσο η Χαμάς απελευθερώνει δέκα ομήρους την ημέρα και από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώνει αντισταθμιστικά δικούς του κρατούμενους», τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Δεσποτόπουλος και συμπλήρωσε:
«Όμως, ευτυχώς και δυστυχώς ταυτόχρονα, όσο οξύμωρο κι αν είναι αυτό, οι όμηροι της Χαμάς δεν είναι πολλές εκατοντάδες. Όταν δε θα υπάρχουν άλλοι όμηροι ή αν η Χαμάς δε θέλει να απελευθερώσει άλλους, θα συνεχιστεί η βία, μέχρι να ολοκληρωθεί η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ».
«Δεν είναι καθόλου εύκολο για το Νετανιάχου»
Ο διεθνολόγος δεν παρέλειψε να εστιάσει και στο γεγονός ότι η Χαμάς αποτελείται από διάφορες ομάδες, οι οποίες αυτήν τη στιγμή δεν έχουν καλή ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ τους. Όπως λέει, αυτό δημιουργεί σύγχυση, για το πόσοι Ισραηλινοί όμηροι υπάρχουν αλλά και για το ποιοι θα απελευθερωθούν.
«Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ σήμερα απελευθερώνει Παλαιστινίους οι οποίοι είναι έγκλειστοι, επειδή κατηγορήθηκαν για μικροεγκλήματα. Υπάρχουν και κρατούμενοι, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για δολοφονίες ή για τρομοκρατία. Δεν είναι καθόλου εύκολο για το Νετανιάχου να απελευθερώσει αυτούς τους ομήρους και να τους στείλει στη Χαμάς», υπογράμμισε.
Παράλληλα, εξήγησε πως σήμερα μικροί σε ηλικία Παλαιστίνιοι βιώνουν τη βία και χάνουν συγγενείς τους από αυτήν, αναπόφευκτα θα οδηγήσει στο μέλλον στη δημιουργία καινούργιων τρομοκρατικών ομάδων, με αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτό να ηρεμήσει η περιοχή. «Δυστυχώς, η βία φέρνει βία. Σήμερα μικρά παιδιά ηλικίας έξι, οκτώ ή δέκα ετών βιώνουν μία ακραία βία και βλέπουν τους συγγενείς τους να σκοτώνονται. Κάποια από αυτά τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να γίνουν οι επόμενοι τρομοκράτες. Η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ θα φέρει ένα σημαντικό πλήγμα στη Χαμάς. Δε θα αποτελεί μία δυνατή οργάνωση, η οποία θα μπορεί να μπαίνει στο έδαφος του Ισραήλ, να σκοτώνει και να παίρνει ομήρους», σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος και πρόσθεσε:
«Όμως, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί μία νέα οργάνωση, μία νέα Χαμάς και να συνεχιστεί στην περιοχή το δράμα της βίας. Το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει αυτό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι Αμερικανοί με χαρά ανακοίνωσαν ότι εξολόθρευσαν την Αλ Κάιντα, όμως, προέκυψε το Ισλαμικό Κράτος, η ISIS, η Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις».
«Φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε νέο κύκλο βίας στην περιοχή»
Τέλος, ο διεθνολόγος έκανε σαφές πως υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.
«Είναι εντελώς αβέβαιο για το τι θα γίνει, αφότου ολοκληρωθεί η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ δε θα θέλει να κρατήσει τη διοίκηση της περιοχής, διότι θα έχει μία μόνιμη ανοιχτή πληγή. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος δε θέλουν να αναλάβουν. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι αρεστή στη Λωρίδα της Γάζας, μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε και εμφύλιος μεταξύ τους. Φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε νέο κύκλο βίας στην περιοχή, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο», κατέληξε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος