Συναγερμός έχει σημάνει στα τελωνεία όλης της χώρας με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων λύσσας στην Τουρκία με κατεπείγον έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Σύμφωνα με το έγγραφο, τα κρούσματα λύσσας από την Τουρκία αφορούν βοοειδή, μικρά μηρυκαστικά, σκύλους και γάτες και, όπως αναφέρεται, «σημαντικό μέρος τους εντοπίζεται γεωγραφικά πλησίον των δυτικών παραλίων της Τουρκίας, σε περιοχές που εμφανίζουν γειτνίαση αλλά και έντονη κινητικότητα από και προς τις περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Το υπουργείο ζητά να γίνονται έλεγχοι τόσο στις εμπορικές αποστολές που εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία όσο και στις μη εμπορικές αποστολές ζώων συντροφιάς που εισέρχονται από τη χώρα μας στην Ένωση ή επιστρέφουν στην Ένωση έπειτα από ταξίδι στην Τουρκία (επανείσοδος) από τα σημεία διέλευσης ή τα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών.
Κτηνιατρικός έλεγχος για τα ζώα
Στο πλαίσιο αυτό, «οι τελωνειακές Αρχές οφείλουν να απαγορεύουν την είσοδο εμπορικής αποστολής (ζώντων) ζώων και μη εμπορικής αποστολής ζώων συντροφιάς από σημεία εισόδου τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για την είσοδό τους. Είναι καθήκον τους να συνεργάζονται με τις συναρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές ελέγχου στα σημεία εισόδου και να παραπέμπουν τα ζώντα ζώα που έρχονται στην αντίληψή τους, όταν αυτά είναι να εισέλθουν στην Ένωση, για κτηνιατρικό έλεγχο».
Ειδικότερα, για τις μη εμπορικές μετακινήσεις σκύλων και γατών συντροφιάς από την Τουρκία, «αναφέρουμε συνοπτικά την υποχρέωση για σήμανσή τους, την απαίτηση να έχουν υποστεί αντιλυσσικό εμβολιασμό ή επανεμβολιασμό, ο οποίος να είναι σε ισχύ, να έχουν υποστεί δοκιμή τιτλοδότησης αντισωμάτων λύσσας που έχει διενεργηθεί σε εγκεκριμένα εργαστήρια, σε συγκεκριμένο διάστημα μετά τον εμβολιασμό και σίγουρα πριν από τη μετακίνηση του ζώου».
Η λύσσα είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται συνήθως μέσω του σάλιου από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου και στον άνθρωπο παίρνει τη μορφή εγκεφαλίτιδας.