Ανύπαρκτα, με εντολή Ερντογάν, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, ενώ ακόμα μία υπόθεση καταπάτησής τους προστίθεται στον σχετικό -μακρύ πλέον- «μαύρο κατάλογο».
Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν ποινές κάθειρξης σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, που δικάζονται για «τρομοκρατία».
Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε την καταδίκη για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» του Τανέρ Κιλίτς, επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ο οποίος φυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2017 και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με όρους τον Αύγουστο του 2018. Η κατηγορία που έχει απαγγελθεί σε βάρος του τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.
Δείτε επίσης: Ξεδιάντροπη «υποταγή» της Μέρκελ στον Σουλτάνο: Η Ευρώπη να κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ!
Ο Κιλίτς κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές ότι ανήκει στο κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να καταδικαστούν για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση χωρίς συμμετοχή σ’ αυτήν» οι πέντε από τους δέκα κατηγορουμένους, που δικάζονται μαζί με τον Κιλίτς, και ζήτησε την αθώωση πέντε άλλων, μεταξύ των οποίων ένας Γερμανός και ένας Σουηδός.
Το βασικό στοιχείο του κατηγορητηρίου είναι η χρήση από τον Κιλίτς της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του «σουλτάνου, Αλί Μπαμπατζάν, προειδοποίησε για τους κινδύνους του «απολυταρχισμού» και δήλωσε ότι ελπίζει πως θα έχει ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κόμμα μέχρι το τέλος του έτους για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του κυβερνώντος ΑΚP του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μπαμπατζάν είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από το AKP τον περασμένο Ιούλιο, επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα».
Ο Μπαμπατζάν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και ως υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του AKP, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ένα αξίωμα που κατείχε από το 2009 έως το 2015. Στο νέο κόμμα θα συμμετάσχει και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.