Oι δήμοι δε φέρουν καμία ευθύνη για το γεγονός ότι η ανακύκλωση δεν προχώρησε στο βαθμό που έπρεπε, τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου, και αναγγέλλει την προσφυγή της Ένωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το τέλος ταφής απορριμμάτων.
«Το πρόγραμμα γύρω από την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και το πρόγραμμα γύρω από την ανακύκλωση το ελέγχει το αρμόδιο Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προς τι η επιβολή αυτών των τελών, τα οποία καταλήγουν στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο οποίος εποπτεύεται, διοικείται από το υπουργείο; Τι λέει ο νόμος; Ότι τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στους δήμους. Στον ΕΟΑΝ υπάρχουν 35 εκ. ευρώ από τους Δήμους και θα συγκεντρωθούν άλλα 240 εκ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και προσθέτει πως «θα προσφύγουμε στην ελληνική δικαιοσύνη, προκειμένου να ακυρώσουμε την απόφαση με την οποία γίνεται περικοπή των ΚΑΠ, προκειμένου να καταβληθεί το τέλος ταφής. Επειδή όμως τα δικαστήρια καθυστερούν δεν θα μείνουμε σε αυτό. Θα βγούμε μπροστά και θα ζητήσουμε με δική μας πρόταση, την οποία θα αποφασίσουμε στις 13 Δεκεμβρίου με εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής, προκειμένου να μας δώσουν μπλε κάδους, καφέ κάδους, απορριμματοφόρα ανακύκλωσης μέχρι του ποσού των 240 εκατ. ευρώ που αφορούν τα τέλη ταφής που θα παρακρατηθούν από τις ΚΑΠ μέχρι και τον Οκτώβριο του 2024».
Ο κος Κυρίζογλου τόνισε ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ έχει κληθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, για να παρουσιάσει την επίσημη κυβερνητική πρόταση αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, ιδιαίτερα εκείνων που οφείλουν μεγάλα ποσά.
«Κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος. Από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο δήμο, ενώνουμε δυνάμεις και διεκδικούμε με μία φωνή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και αναφέρθηκε στις παθογένειες που ταλαιπωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως το τέλος ταφής, το ασφυκτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο και την κατάργηση των νομικών προσώπων. Υποστήριξε δε ότι «έφθασε η ώρα για μια ουσιαστική, γενναία μεταρρύθμιση για μια αυτοδιοίκηση σύγχρονη, ευρωπαϊκή».
*φωτο αρχείου