H διαχρονική και δημοφιλέστατη όπερα «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι, επτά χρόνια μετά την τελευταία παρουσίασή της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, επιστρέφει (9, 12, 17, 27, 29, 31/12, 2 και 7/1/2024) στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364, 2130885700).
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γκρέιαμ Βικ, ένας πραγματικός μποέμ της λυρικής τέχνης, που έφυγε προσφάτως από τη ζωή, ενώ την ορχήστρα διευθύνει ο Οντρέι Ολος.
Με φόντο το παγωμένο χριστουγεννιάτικο Παρίσι, η «Μποέμ» μιλάει για τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και τη ράφτρα Μιμή, από τη στιγμή που συναντώνται σε μια παγωμένη σοφίτα έως τον θάνατό της από φυματίωση.
Ο Πουτσίνι με τη μουσική του μεταφέρει με τρόπο συγκλονιστικό στον θεατή όλη την παλέτα των συναισθημάτων: την ανεμελιά, τη χαρά, τον μεγάλο έρωτα, την απόγνωση. Η «Μποέμ» βασίζεται στη νουβέλα «Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή» (1845/48, 1851) του Ανρί Μιρζέρ και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1896 στο Βασιλικό Θέατρο του Τορίνου, υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τον Γκρέιαμ Βικ, «τον άνθρωπο που έσωσε την όπερα στη Βρετανία», όπως είχε γράψει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», και παρουσιάζει τη δική του ανάγνωση στην «Μποέμ», τη δράση της οποίας επέλεξε να μεταφέρει από το Παρίσι του 19ου αι. στην Αθήνα του 21ου αι., δημιουργώντας μια παράσταση ορόσημο για το ελληνικό λυρικό θέατρο.
«Επιχειρήσαμε να ξεδιπλώσουμε την ουσία του έργου, ώστε να υπάρχει κάτι το οικουμενικό που θα ταιριάζει σε κάθε εποχή. Οχι τόσο ως διαχρονικότητα όσο ως διαπίστωση ότι η ανθρωπότητα δεν αλλάζει ποτέ· ο θάνατος θα είναι πάντα θάνατος, η φτώχεια θα είναι φτώχεια και οι φοιτητές θα είναι φοιτητές» εξηγεί ο Βικ στο σημείωμά του για την πρεμιέρα της παραγωγής τη σεζόν 2007/08.
Από τη Σκάλα του Μιλάνου, τη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, την Οπερα του Παρισιού, την Εθνική Οπερα της Αγγλίας και τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, την Οπερα του Βερολίνου, το Μπολσόι και το Μαριίνσκι, έως τις παλιές αποθήκες και τα εργοστάσια του Μπέρμιγχαμ, ο Γκρέιαμ Βικ ήταν ένας σκηνοθέτης που ήξερε να τολμά, να πειραματίζεται και να καταρρίπτει δημιουργικά τα κλισέ που συνοδεύουν παραδοσιακά την τέχνη της όπερας. Με την ΕΛΣ, εκτός από την «Μποέμ», συνεργάστηκε για τον «Τάνχωυζερ» (2009) και για το δίπτυχο «Καβαλλερία ρουστικάνα – Παλιάτσοι» (2011).
Στους βασικούς ρόλους, οι Γιάννης Χριστόπουλος, Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Διονύσης Σούρμπης, Νίκος Κοτενίδης, Τάσος Αποστόλου, Βαγγέλης Μανιάτης, Κωστής Ρασιδάκης, Θανάσης Ευαγγέλου, Ιωάννης Κοντέλλης, Παύλος Σαμψάκης. Η αναβίωση σκηνοθεσίας είναι της Κατερίνας Πετσατώδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Ρίτσαρντ Χάντσον, οι φωτισμοί του Τζουζέππε ντι Ιόριο. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, την παιδική χορωδία η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου.