Τα τέσσερα σκοτεινά σημεία της ελληνοτουρκικής συμφωνίας 

Η διακήρυξη δεσμεύει την Ελλάδα να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια - Γιατί εξαιρούνται νησιά του Αν. Αιγαίου από τη Ζώνη Σένγκεν;

Must Read

Αρκετά «σκοτεινά» σημεία περιλαμβάνει η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Καλής Γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και ερωτήματα, παρά τους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Μερικά από αυτά:

  1. Η διακήρυξη αναφέρει: «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές». Όπως σημείωσε χθες ο Μανώλης Κοττάκης στη «δημοκρατία», αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα αναγνωρίζονται ως εχθρικά όταν βρίσκονται στο FIR Αθηνών και τα ελληνικά δεν θα φέρουν οπλισμό.
  2. Η διακήρυξη αναφέρει: «Τα μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους». Αυτό σημαίνει ότι η διακήρυξη δεσμεύει την Ελλάδα να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπως έχει δικαίωμα. Πρόκειται για απαίτηση που συχνά προβάλλει η Άγκυρα, με τον Ερντογάν να θεωρεί casus belli την επέκταση στα 12 μίλια.
  3. Tο ίδιο άρθρο της διακήρυξης δεσμεύει ουσιαστικά την Ελλάδα να μην προχωρήσει και στη στρατιωτική οχύρωση των νησιών, όπως ζητά τα τελευταία χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν. Επ’ αυτού, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης «ξέχασαν» την πάγια ελληνική θέση περί οχύρωσης των νησιών, λόγω της τουρκικής απειλής.
  4. Ο Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά ενώπιον Έλληνα πρωθυπουργού, μίλησε για «τουρκική μειονότητα», ενώ παλαιότερα ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Κώστα Καραμανλή είχε μιλήσει για «μουσουλμανική μειονότητα».

Η αναφορά αυτή του Ερντογάν σημαίνει ότι θέλει να καταστήσει τη μειονότητα θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου – και εμμέσως πλην σαφώς, η διακήρυξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα στο σημείο που αναφέρει ότι «τα μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σωστά του απάντησε ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική, όμως, όπως επισημαίνει και ο Μ. Κοττάκης, δεν του ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα είναι εσωτερικό της χώρας και εξαιρείται του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Περίεργα πράγματα… Γιατί εξαιρούνται νησιά του Αν. Αιγαίου από τη Ζώνη Σένγκεν;

Ως ανεπανάληπτο εθνικό θρίαμβο επιχείρησε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης να παρουσιάσει τη χορήγηση βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Αιγαίου, που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

«Είναι μια ειδική 7ήμερη βίζα για να διευκολυνθούν οι Τούρκοι επισκέπτες. Το ήθελαν πολύ οι νησιώτες μας» δήλωσε ενθουσιασμένος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι μια γενναιόδωρη προσφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους ακρίτες της νησιωτικής Ελλάδας.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο μέτρο που αφορά 10 νησιά από τη Λήμνο έως το Καστελόριζο, τα οποία επιλέγουμε εμείς και είναι τα νησιά που έχουν υποστεί την μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, και είναι ένα αντιστάθμισμα προς τους κατοίκους και την οικονομία των νησιών μας» πρόσθεσε εκστασιασμένος.

Σημειώνεται πως Κάλυμνος, Λήμνος, Κως, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο είναι τα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ταχείας χορήγησης βίζας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η βίζα αφορά έναν Τούρκο που θέλει, π.χ., να πάει στη Χίο και δεν χρειάζεται να μεταβεί στο προξενείο μας στην Αγκυρα ή στη Σμύρνη, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες, π.χ. συνέντευξη για να βγάλει τη βίζα Σένγκεν. «Μπορεί να το αποφασίσει το πρωί να πάει απέναντι στο Τσεσμέ, να περάσει με το καραβάκι στη Χίο και επιτόπου στο τελωνείο του νησιού να βγάλει από τον Έλληνα αστυνομικό τη βίζα αφού γίνει ο έλεγχος ασφαλείας».

Η Διακήρυξη της Αθήνας δεν παράγει έννομες διεθνείς συνέπειες, ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Μπορεί κάποιος να μας πει τι ακριβώς είναι η εξαίρεση νήσων του Ανατολικού Αιγαίου από το καθεστώς Σένγκεν που αποδέχεται η Ε.Ε.;

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This