Έρχονται εξελίξεις… και αυξήσεις, αλλά στην δαπάνες των ενόπλων δυνάμεων.
Το ΝΑΤΟ, ειδικότερα, ανακοίνωσε επίσημα ότι αυξάνει τον προϋπολογισμό εντός 2024 για τις στρατιωτικές δαπάνες. Ο αριθμός θα φτάσει στα 2,03 δισεκατομμύρια ευρώ, όπερ σημαίνει αύξηση κατά 12% και για τις μη στρατιωτικές δαπάνες ανέρχεται στα 438,1 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 18,2%!
Η Ελλάδα κατέγραψε τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες από κάθε άλλη χώρα της συμμαχίας το 2022 κατ’ αναλογία προς το ΑΕΠ (3,54%). Οι δαπάνες ήταν υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ (3,46%)! Ακολούθησαν η Λιθουανία, η Πολωνία, η Βρετανία, η Εσθονία και η Λετονία. Η Γερμανία παραμένει αρκετά πίσω (1,49%).
Διευρύνοντας την χρήση χρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη, επιτρέπεται στους συμμάχους να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά… Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός, σημειωτέον, καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των αρχηγείων της Συμμαχίας και το κόστος αποστολών/επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.
Τα 30 κράτη μέλη του NATO ξόδεψαν 1,2 τρισ. δολάρια για τον αμυντικό τομέα εντός 2022, ποσό αυξημένο κατά 2,2% σε σύγκριση με το 2021. Με τις ΗΠΑ να παραμένουν η χώρα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. Μεγάλο ποσοστό αναλογεί και στον Καναδά.
Τα δεδομένα αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ: «Σ’ έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, οι σύμμαχοι ολοένα περισσότερο βλέπουν το 2% του ΑΕΠ που δαπανούν για την άμυνα ως βάση, όχι ως οροφή». Επτά δε, από τα 30 κράτη μέλη έφτασαν το όριο του 2% του ΑΕΠ για τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022.