Στην εκτίμηση ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά τέσσερα χρόνια για όσους νέους εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας προχώρησε ο ΟΟΣΑ, στην έκθεση του Pensions at a glance 2023, συνδέοντας τα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής.
Η πρόβλεψη αφορά όσους μπήκαν το 2022 στην αγορά εργασίας. Ο ΟΟΣΑ δεν κάνει ρητή πρόβλεψη για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα, με βάση το γενικό όριο των 67 ετών (ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης), αλλά είναι φανερό ότι και αυτό θα αυξηθεί αντίστοιχα και θα φτάσει στα 71 χρόνια, καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης).
Στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και παρά τις μεταρρυθμίσεις που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και απέχει από τα 67. Η μέση ηλικία αποχώρησης διαμορφώνεται για τις γυναίκες κάτω από το 60ό έτος (στα 59,7 έτη) και για τους άνδρες στα 63,2 έτη, όταν ο μέσος όρος για τον ΟΟΣΑ είναι 63,1 έτη για τις γυναίκες και 64,4 έτη για τους άνδρες. Η Δανία έχει εκτιμώμενη ηλικία συνταξιοδότησης τα 74 έτη, ενώ στην Κολομβία η ηλικία συνταξιοδότησης για όσους άρχισαν να εργάζονται το 2022 θα είναι 57 έτη για τις γυναίκες και 62 έτη για τους άνδρες.
Την ίδια στιγμή, ο οργανισμός «καρφώνει» την Ελλάδα και σε σχέση με το ύψος των συντάξεων! Όπως αναφέρει, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους εργαζομένους στην Ελλάδα θα είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, για τον μέσο εργαζόμενο που εισήλθε στην αγορά εργασίας το 2022 και αφού θα έχει διανύσει πλήρη χρόνο ασφάλισης, η καθαρή σύνταξη θα αντιστοιχεί στο 80,8% του καθαρού μισθού του, έναντι 50,7% για τους άντρες και 50,1% για τις γυναίκες κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.