Τεράστιο ζήτημα με τους αστέγους αντιμετωπίζει η Γερμανία, αφού οι άνθρωποι που μένουν στον δρόμο και τρέφονται από συσσίτια ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί κάθε Τετάρτη, στην εκκλησία της ενορίας Τάρμπορ του Βερολίνου, με αστέγους να συρρέουν για ζέστη και φαγητό. Εδώ και τρεις δεκαετίες η εκκλησία προσφέρει χώρους ύπνου σε αστέγους μία φορά την εβδομάδα. Κατά μέσο όρο, 40 άνθρωποι κοιμούνται στον προθάλαμο της εκκλησίας, ενώ τις ημέρες που το κρύο είναι «τσουχτερό», αυξάνονται κατά 10-20 άτομα.
«Σε εμάς έρχονται εκείνοι που δεν έχουν βοήθεια από πουθενά. Ορισμένοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Εκείνοι που διανυκτερεύουν εδώ είναι άλλοι από εκείνους που έρχονται μόνο για ένα ζεστό καφέ», είπε η Σαμπίνε Άλμπρεχτ, ιερέας της ενορίας Τάρμπορ, στην DW, εξηγώντας ότι πολλοί προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη, ενώ κάποιοι εργάζονται σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. «Πολλοί είναι εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες ή το αλκοόλ, άλλοι έχουν ζήσει κακοποίηση και ψυχικές ασθένειες», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε έναν άνδρα που κοιμάται στην ενορία τα τελευταία 20 χρόνια.
Την περασμένη Τετάρτη στη βερολινέζικη εκκλησία βρίσκονταν από το απόγευμα ήδη δέκα άτομα που ήθελαν να διανυκτερεύσουν στον προθάλαμο. Παράλληλα, στον διάδρομο ένας άνδρας είχε ξαπλώσει μπροστά στο θερμαντικό σώμα. «Μερικοί ξαπλώνουν δίπλα στο καλοριφέρ για να ζεσταθούν για πρώτη φορά εδώ και μέρες», εξήγησε η ιερέας Σαμπίνε Άλμπρεχτ και κατέληξε: «Όλο και συχνότερα έρχονται τις Τετάρτες στην εκκλησία άνθρωποι, για τους οποίους ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι έχουν ανάγκη ή είναι άστεγοι».
Περισσότεροι από 600.000 άστεγοι το 2022
Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Κοινότητας Στήριξης Αστέγων (BAG W), Βερένα Ρόζενκε, υποστηρίζει ότι οι άστεγοι ειναι «σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα» και εκτιμά πως ο κύριος λόγος είναι η απουσία οικονομικά προσιτών κατοικιών.
Όπως προκύπτει από πρόσφατους υπολογισμούς της BAG W, οι άστεγοι στη χώρα έφθασαν το 2022 τους 607.000, εκ των οποίων περίπου 50.000 ζούσαν στους δρόμους.
Στο πλαίσιο αυτό, η γερμανική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο την ετήσια κατασκευή 400.000 νέων κατοικιών, από τις οποίες το 25% θα ήταν κοινωνικές κατοικίες. Για τη Βερένα Ρόζενκε ο στόχος των 100.000 κοινωνικών κατοικιών ήταν κατώτερος των αναγκών και δεν ήταν ούτως ή άλλως σε θέση να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσιτών κατοικιών. Η Γερμανίδα ειδικός υπολογίζει πως παράλληλα με τις κοινωνικές κατοικίες χρειάζονται άλλα 100.000 οικονομικά προσιτά διαμερίσματα. «Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί μόνο 25.000 νέες κοινωνικές κατοικίες», διαπιστώνει η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κοινότητας Στήριξης Αστέγων και προσθέτει: «Δεν αρκούν καν για να αντισταθμίσουν τη μείωση των υπαρχουσών κοινωνικών κατοικιών».