Μια σειρά από καμπανάκια χτυπά η Κομισιόν στη χώρα μας. Στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούν τις τράπεζες και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκκαθάριση
των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ασκεί κριτική για τις δικαστικές διαδικασίες που οδηγούν σε άγονους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, «η προγραμματισμένη επανεκκίνηση του «Ηρακλή», του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS), αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ορισμένα χαρτοφυλάκια που τιτλοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του αρχικού HAPS, εξακολουθούν να υποαποδίδουν σε σχέση με τα αρχικά επιχειρηματικά σχέδια, καθώς η διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου χρέους από τους servicers συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις».
«Αυτές οι προκλήσεις», συνεχίζει η έκθεση, «περιλαμβάνουν καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες, ακόμη ένα υψηλό ποσοστό άγονων πλειστηριασμών και, σε μικρότερο βαθμό, σχετικά χαμηλή -αν και αυξανόμενη- εφαρμογή της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους από τους servicers και η αποτελεσματική λειτουργία του πτωχευτικού δικαίου, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς για τα «κόκκινα» δάνεια, θα αποτελέσουν το κλειδί για την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων και ως εκ τούτου για τη στήριξη της οικονομικής απόδοσης». Σημειώνει πως ο ρυθμός εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας νοικοκυριών ήταν σταθερός. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμενόταν να έχει εκδικαστεί το 96,5% των υποθέσεων αφερεγγυότητας νοικοκυριών και να έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για το 75% των υποθέσεων. Την ίδια στιγμή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κερδίζει έδαφος και οι Αρχές σκοπεύουν να εισαγάγουν νέες δυνατότητες στην πλατφόρμα. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διευκόλυνση της χρήσης των άλλων εργαλείων του νέου κώδικα αφερεγγυότητας, όπως η πλατφόρμα δεύτερης ευκαιρίας.
Η διαδικασία για τη σύσταση του φορέα πώλησης και μίσθωσης (SLBO) δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2024. Ως εκ τούτου, το καθεστώς προσωρινής στήριξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών πρόκειται να παραταθεί για άλλους 15 μήνες ή μέχρι την ίδρυση του φορέα. Επίσης, οι περισσότερες αξιώσεις από τις τράπεζες που σχετίζονται με λεγόμενες «κρατικές εγγυήσεις» έχουν διεκπεραιωθεί, αλλά οι πληρωμές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τους στόχους. Ανάλογα με τις δικαστικές αποφάσεις, σημαντικό μέρος των καλούμενων κρατικών εγγυήσεων μπορεί να καθυστερήσει ή να μην καταβληθεί καθόλου, ιδιαίτερα στον τομέα των εταιρικών δανείων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε, αλλά όχι ισομερώς. Ενώ η πρόοδος ήταν ικανοποιητική στον τομέα των συντάξεων, το επίμονα υψηλό απόθεμα στα νοσοκομεία απαιτεί διαρθρωτικές βελτιώσεις. Συγκεκριμένα, το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός Προϋπολογισμού αυξήθηκε από 81.000.000 ευρώ τον Ιανουάριο 2023 σε 131.000.000 ευρώ τον Ιούλιο του 2023, με τα 110.000.000 ευρώ να αφορούν νοσοκομεία.
«Το ανεξόφλητο απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι ενέργειες που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας για την εκκαθάρισή τους βραχυπρόθεσμα να μην είναι επαρκείς» αναφέρει η έκθεση. Την ίδια ώρα δίνει εύσημα στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι αποδείχθηκε ανθεκτική έναντι των εξωτερικών κραδασμών και επεκτάθηκε κατά 5,6% το 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2023, 2,3% το 2024 και 2,2% το 2025, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν.
Εκτιμήσεις για μείωση του πληθωρισμού
Για τον πληθωρισμό η Κομισιόν εκτιμά πως θα συνεχίσει να μειώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, λόγω της φθίνουσας αρνητικής επίδρασης βάσης από τα εξωγενή σοκ στις τιμές της ενέργειας και της σταθερής αύξησης των μισθών, εν μέσω πιο σφιχτών συνθηκών στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, θεωρεί ότι θα αυξηθεί περαιτέρω το 2024-2025, λόγω της συγκρατημένης αύξησης των δαπανών και της σταθερής αύξησης των εσόδων.