Η Κομισιόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα για τον αυξημένο αριθμό των καπνιστών και των παχύσαρκων και συνδέει το φαινόμενο με τη χαμηλότερη εκπαίδευση.
Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά σε κάθε χώρα και για την Ελλάδα σημειώνεται ότι «ο ελληνικός πληθυσμός έχει σχετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννησή του, αλλά η απόστασή του από τον μέσο όρο της Ε.Ε. έχει μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου. Η θνησιμότητα από τον διαβήτη, κάποιες μορφές καρκίνου, αναπνευστικές νόσους και νεφροπάθειες έχει αυξηθεί… ο επιπολασμός των παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, είναι πολύ υψηλότερος στα άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση».
Οι οικονομικοί δείκτες
Τονίζεται ότι «παρά το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας παραμένουν υπό στενή εποπτεία της Ε.Ε. και οι δαπάνες για την Υγεία πιθανόν να παραμείνουν δεσμευμένες από δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία σταμάτησε το 2015 και από τότε σταθεροποιήθηκε. Οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και το ένα τρίτο της υγειονομικής περίθαλψης πληρώνεται από την τσέπη των πολιτών».
Δείτε επίσης: Το κάπνισμα «τρέφει» τη ΧΑΠ