Εικόνες χάους και πανικού εκτυλίχθηκαν στην ανατολική Ινδονησία μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο επεξεργασίας νικελίου.
Από το τραγικό δυστύχημα τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 39 τραυματίστηκαν, άλλοι ελαφρά κι άλλοι σοβαρά, ανακοίνωσε στέλεχος του βιομηχανικού συγκροτήματος όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από την Κίνα.
Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 05:30 (τοπική ώρα, 23:30 χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας) σε εργοστάσιο της εταιρείας PT Indonesia Tsingshan Stainless Steel στο βιομηχανικό πάρκο Mοrowali που βρίσκεται στο νησί Σουλαουέσι, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Ντέντι Κουρνιαγουάν εκπρόσωπος της βιομηχανικής ζώνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ο τρέχων αριθμός των θυμάτων είναι 51. Δώδεκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το δυστύχημα. Υπάρχουν 39 άνθρωποι με ελαφρά ή σοβαρά τραύματα», πρόσθεσε.
Επεσήμανε ότι μεταξύ των νεκρών είναι επτά Ινδονήσιοι και πέντε αλλοδαποί χωρίς να διευκρινίσει την εθνικότητά τους.
Προσοχή σκληρές εικόνες:
🇮🇩 Indonesian nickel smelter blast kills 13 and wounds 38
An explosion occurred early morning Sunday at a nickel smelter furnace owned by Indonesia Tsingshan Stainless Steel (ITSS) on Sulawesi Island.#indonesia #blasting #explosion #accident pic.twitter.com/D9fUOBO5ij
— Attentive Media (@AttentiveCEE) December 24, 2023
Πώς συνέβη το δυστύχημα
Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που γίνονταν εργασίες επισκευής μιας υψικαμινου, όταν πήρε φωτιά εύφλεκτο υγρό. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα σε δεξαμενές οξυγόνου οι οποίες εξερράγησαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τονίζοντας πως οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά σήμερα το πρωί.
At least 12 people are killed and 39 injured in #Indonesia after an explosion at a Chinese-funded nickel-processing plant in an eastern province, an industrial park official says.https://t.co/d8FOEDUHr7
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) December 24, 2023
Οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια του νησιού Σουλαουέσι, που είναι μεγάλο κέντρο παραγωγής νικελίου και στο οποίο η Κίνα έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις, είναι συχνές.
Μάλιστα πέρυσι τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια ταραχών που είχαν ξεσπάσει στο ίδιο βιομηχανικό συγκρότημα με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση της ασφάλειας στους χώρους εργασίας σκοτώθηκαν σε εργοστάσιο τήξης νικελίου δύο εργάτες, ανάμεσά τους και ένας Κινέζος.