Ενα αίσθημα οριζόντιας δυσφορίας πλανιέται αυτή την εποχή πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετριάζοντας τις εορταστικές διαθέσεις. Το κόμμα, όπως παρατηρεί η πολιτική αγορά, πελαγοδρομεί στα ρηχά, χωρίς προορισμό, αλλά αυτό φαίνεται να μην απασχολεί τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος, σε αντίθεση με τον χρόνο που αφιερώνει στην προσωπική του υπερέκθεση, βραδυπορεί στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Η δυσφορία επεκτείνεται σε όλα τα στρατόπεδα που έχουν απομείνει μετά τις απανωτές διασπάσεις και οφείλεται συνοπτικά στην υπολειτουργία του κόμματος. Οπως παρατηρούν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στελέχη ειδικού βάρος, συνεδριάσεις διαρκώς αναβάλλονται ή μετατίθενται χρονικά και κατακτημένες συλλογικές διαδικασίες απαξιώνονται.
Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος δεν θέλει να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα οργανωτικά του. Γι’ αυτό και αναλίσκεται σε αιφνιδιαστικές επιδρομές ανά την ύπαιθρο και την προσωπική επαφή με τον λαό, η οποία, όπως εκτιμά, υπεραναπληρώνει, τουλάχιστον σε ψυχολογικό επίπεδο, την παντελή απουσία πολιτικού πλαισίου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για επισκέψεις και συναντήσεις κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αυτές που πραγματοποιούσαν κινηματογραφικοί αστέρες παλαιότερων δεκαετιών στην Περιφέρεια για να κόβουν εισιτήρια. Αυτή η τακτική, βέβαια, εξασφαλίζει κάποια βραχύβια έστω επικοινωνιακή λάμψη, αλλά, όπως σημειώνουν πολύπειρα κομματικά στελέχη, στερούνται ουσίας και πολιτικού περιεχομένου, υποβιβάζοντας την προτεραιότητα συμπαγών προγραμματικών προτάσεων και δεσμεύσεων.
Περιμένουν μάταια…
Η κατάσταση αυτή, όπως πληροφορούμαστε, έχει οξύνει τον προβληματισμό πολλών στελεχών που επέλεξαν να παραμείνουν στο κόμμα, περιμένοντας μάταια μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του χώρου με κινήσεις ενωτικές και οπωσδήποτε μεγαλύτερου βεληνεκούς από την ακατάπαυστη προσωπική προβολή του προέδρου. Χτυπητό παράδειγμα η ανώτατη παιδεία. Το Μαξίμου έχει ήδη σπεύσει να διαμορφώσει την ημερήσια διάταξη για ίδρυση κερδοσκοπικών στην ουσία ΑΕΙ με υψηλά δίδακτρα για τους έχοντες. Το σχέδιο, όπως είναι ξεκάθαρο, περιλαμβάνει περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και ενίσχυση ταυτόχρονα της Τεχνικής Εκπαίδευσης για την απόκτηση δεξιοτήτων ώστε να έχουμε «ψυκτικούς και τεχνίτες ανελκυστήρων από το Περιστέρι», όπως είχε εξαγγείλει στις εκλογές του 2019 ο Μητσοτάκης, προδιαγράφοντας ένα μέλλον χαμηλής κοινωνικής κινητικότητας για τα παιδιά των λαϊκών τάξεων. Ποια η θέση επ’ αυτών ενός κόμματος το οποίο στη μαρκίζα -τουλάχιστον ακόμα- φέρει τον τίτλο της Αριστεράς; Κανένας δεν ξέρει, διότι ο Κασσελάκης, που μέχρι νεωτέρας δηλώνει αντίθετος, δεν φρόντισε να θέσει το θέμα στα αρμόδια όργανα, αφήνοντας τα στελέχη του να αυτοσχεδιάζουν αμήχανα στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη.
Αρκετές γκρίνιες σήκωσαν και οι θέσεις Κασσελάκη για τους Πακιστανούς εργάτες γης. Πολλοί σύντροφοί του σχολίασαν αρνητικά ότι υιοθέτησε την ατζέντα Μητσοτάκη, ο οποίος ισοπέδωσε τις εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον εργατικά χέρια στις κατασκευές, στην ύπαιθρο και στις τουριστικές υπηρεσίες.
Φυτοζωούν οι Οργανώσεις Μελών
Την ίδια στιγμή, οι Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) φυτοζωούν μετά και την αποχώρηση των δυνάμεων της Νέας Αριστεράς και η συμμετοχή, όπως διαπιστώνεται, δεν προκαλεί ενθουσιασμό. Στις εσωκομματικές εκλογές γράφηκαν και πάλι μερικές δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη, τα οποία δεν έχουν δεχτεί ούτε καν μια τηλεφωνική κλήση… γνωριμίας! Αυτά την ώρα που ο Σ. Κασσελάκης στις περιοδείες του, όπου συμμετέχουν «μεταφερόμενα στελέχη», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην εφημερίδα, προσπαθεί να τονώσει ένα αίσθημα κομματικού πατριωτισμού, κάνοντας λόγο για χιλιάδες νέα μέλη που εγγράφονται μαζικά μετά τη διάσπαση και ενδυναμώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνολικά προβληματική εικόνα, η οποία αναμένεται να επιταθεί από το νέος έτος, όταν λόγω της εκλογικής καθίζησης θα μειωθεί κατά 3.000.000 ευρώ η κρατική χρηματοδότηση, αποτυπώνεται διαυγώς στις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά τρίτο κόμμα. Ενδεικτική του ρήγματος που υπάρχει στη σχέση του με σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος είναι και η υποχώρηση της εκλογικής επιρροής του (δηλαδή οι πολίτες που μπορεί να τον ψήφιζαν, αλλά και αυτοί που ουδέποτε θα τον ψήφιζαν).
Ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 το 37% των ψηφοφόρων θα μπορούσε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 26%, ενώ ένα εντυπωσιακό 73% δηλώνει ότι δεν θα τον ψήφιζε ποτέ. Αυτό που κατά γενική ομολογία σώζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χαμηλής ποιότητας αντιπολιτευτικός λόγος του ΚΙΝ.ΑΛ. – ΠΑΣΟΚ και του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος επιμένει να πετροβολά τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας αποστροφή και απέχθεια στον προοδευτικό χώρο.
Τρέχουν στη Νέα Αριστερά για τη συγκρότηση των πρώτων νομαρχιακών και τοπικών συντονιστικών
Στον αντίποδα, στην οργανωτική της συγκρότηση προχωρά με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα η Νέα Αριστερά. Στρατηγική επιλογή, όπως λένε τα στελέχη της, συνιστά η επιδίωξη να εξελιχθεί από Κοινοβουλευτική Ομάδα σε πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα, με παρουσία και παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη στελεχών από όλη την Ελλάδα και ήδη εκκινούν οι διαδικασίες συγκρότησης των πρώτων νομαρχιακών και τοπικών συντονιστικών, ενώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου έχει προγραμματίσει ανοιχτές συνελεύσεις με την παρουσία βουλευτών και στελεχών σε όλους τους νομούς, προκειμένου τον επόμενο μήνα σε πανελλαδική συνδιάσκεψη να αποφασιστεί η πορεία προς τις ευρωκάλπες και το ψηφοδέλτιο. Κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα της Νέας Αριστεράς είναι ο αγώνας κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ.
«Θα κηρύξουμε ανυπακοή! Θα δώσουμε μεγάλη μάχη για να μην περάσει» προϊδεάζει στέλεχος και βουλευτής του κόμματος, ο οποίος παραπέμπει στη δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση, σύμφωνα με την οποία «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αφορούν τον βαθύ ιδεολογικό πυρήνα της ελληνικής Δεξιάς και εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν μια ακόμα ευκαιρία κερδοσκοπίας. Το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο που επαγγέλλεται η κυβέρνηση είναι ένα ψέμα. Είναι ο δρόμος για τη δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων και της υποβάθμισης των πανεπιστημίων της χώρας μας».
Μετά τις γιορτές η Νέα Αριστερά θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για μεγάλα ζητήματα με πρώτο το στεγαστικό πρόβλημα. Τα στελέχη της δηλώνουν ότι είχαν προϋπολογίσει τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις και εκτιμούν τώρα ότι μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων αριστερών θα πυκνώσει τις γραμμές, βλέποντας ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε από το κόμμα Κασσελάκη.