Στον εισαγγελέα οδηγούνται τα κυβερνητικά όργια με τις χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ προς ανύπαρκτα ΜΜΕ με πρόσχημα την καμπάνια για τον κορωνοϊό την άνοιξη του 2020. Tα ευρήματα από το πόρισμα-φωτιά του ΣΔΟΕ για τη λίστα Πέτσα, που έφερε χθες στο φως το «Documento», αφορούν ζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 3.000.000 ευρώ, αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που ερεύνησαν τη συγκεκριμένη σύμβαση διαπίστωσαν ότι η εταιρία Initiative Media, συμφερόντων του διαφημιστή Μιχάλη Γκάλγκου, που ανέλαβε να μοιράσει το ποσό 15.906.000 ευρώ κρατικού χρήματος, έδωσε παρανόμως διαφήμιση 3.000.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία σε 270 ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αλλά και σε ανύπαρκτα sites, όπως αυτό της συζύγου του Ανδρέα Πάτση.
Χωρίς προϋποθέσεις
Συγκεκριμένα, πρόκειται για εκατοντάδες ΜΜΕ τα οποία δεν είχαν εγγραφεί, όπως ορίζει η νομοθεσία, στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν κρατική διαφήμιση.
Την ίδια ώρα οι εισαγγελικές Αρχές καλούν σε ανωμοτί κατάθεση, ως υπόπτους δηλαδή, τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής Υπηρεσιών Επικοινωνίας της γ.γ. Ενημέρωσης για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δημοσίου, καθώς επίσης και τον νόμιμο εκπρόσωπο της Initiative Γκάλγκο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου.
Επειτα από ανάθεση της κυβέρνησης, η Initiative ανέλαβε να μοιράσει σε ΜΜΕ περί τα 16.000.000 ευρώ κρατικού χρήματος, με σκοπό την επικοινωνία και την ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα πρόληψης έναντι του κορωνοϊού, σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς όλα τα ΜΜΕ θέλοντας και μη έπαιζαν από το πρωί μέχρι το βράδυ πρώτο και σχεδόν μοναδικό θέμα την πανδημία.
Τον Απρίλιο του 2021 κατέθεσαν μήνυση 48 πολίτες για τα εκατομμύρια ευρώ της λίστας Πέτσα. Η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος ξεκίνησε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα της συνέργειας σε απιστία, φορολογικών παραβάσεων και παραβάσεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Τον Μάιο του 2022 ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και η πορισματική αναφορά διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος. Οπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, από το σύνολο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ που μπήκαν στη λίστα Πέτσα, τα 270 δεν ήταν εγγεγραμμένα στο σχετικό μητρώο, κατά παράβαση του νόμου.
Οπως υπογραμμίζεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος προς τον πταισματοδίκη, τα πρόσωπα που κλήθηκαν σε ανωμοτί κατάθεση «κατόπιν συναπόφασης και με κοινό δόλο εξέδωσαν το 18/8/2020 πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής αποφασίζοντας ομόφωνα την οριστική παραλαβή των υπηρεσιών της από 26/3/2020 σύμβασης παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας κι ενημέρωσης».
Ζημιά 3.000.000 ευρώ
Από τα αξιοσημείωτα του πορίσματος του ΣΔΟΕ, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, είναι και το γεγονός ότι οι ελεγκτές δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να ελέγξουν αν η διαφημιστική δαπάνη κατανεμήθηκε στα ΜΜΕ με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια αναλογικότητας.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ, δηλαδή, διαπιστώνει μεν ζημία 3.000.000 ευρώ του Δημοσίου, αλλά δεν εξετάζει καν τον τρόπο διάθεσης της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης. Επειδή, όπως αναφέρεται, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ «αδυνατούν να προβούν σε εξειδικευμένο έλεγχο» λόγω της έλλειψης «απαραίτητης υποδομής».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των οργίων που ανακάλυψε το ΣΔΟΕ είναι και το site της συζύγου του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Πάτση, κουμπάρου του Πέτσα, όπως και τα sites συμφερόντων Μένιου Φουρθιώτη, για τα οποία δόθηκαν αρχικά εντολές καταχώρισης διαφήμισης, αλλά μετά τον σάλο ανακλήθηκαν. Στη λίστα περιλαμβάνονται και blogs μηδενικής επισκεψιμότητας που τους δόθηκαν από 1.000 ευρώ έκαστο, αλλά και ανύπαρκτα sites, όπως ενός που είχε τελευταία είδηση από τον Ιανουάριο του… 2010!
O Πέτσας «κρύφτηκε» πίσω από το πόρισμα
Με την απάντηση που έδωσε χθες ο άτυπος «πατέρας» της συγκεκριμένης λίστας Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας – Ενημέρωσης το επίμαχο διάστημα επί πανδημίας, «κρύφτηκε» ουσιαστικά πίσω από το πόρισμα της Ν.Δ. στην εξεταστική, αποδίδοντας τα πάντα στις έκτακτες συνθήκες λόγω κορωνοϊού.
Χαρακτήρισε «νόμιμη και σωτήρια» την ενημερωτική εκστρατεία λόγω του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι η «επιδημιολογική κρίση δικαιολόγησε την υιοθέτηση εξαιρετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπισή της και στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων». Και συνέχισε αναφέροντας ότι «αυτό είναι το ειδικό νομικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε για την ενημερωτική εκστρατεία “Μένουμε σπίτι – Μένουμε ασφαλείς” και οποιαδήποτε σύγχυση με άλλες, προϊσχύουσες ή μεταγενέστερες διατάξεις οδηγεί σε εσφαλμένη νομική αφετηρία και σε πλάνη όσον αφορά στην εξαγωγή συμπερασμάτων ή διαμόρφωση πορισμάτων».
Ο κ. Πέτσας δικαιολογεί την όλη διαδικασία ως «εκ των πραγμάτων απρόβλεπτη και κατεπείγουσα ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας» και τονίζει πως «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει παρανομία». Ο πρώην υφυπουργός και νυν βουλευτής εξακολουθεί λόγω της… επίκλησης ειδικών συνθηκών να μη δίνει καμία απάντηση για τα ανύπαρκτα sites που έλαβαν κρατικό χρήμα, ούτε για τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν τα λεφτά. Να σημειωθεί ότι ο Πέτσας δεν έδωσε ποτέ το «παρών» στην εξεταστική επιτροπή.
Δικαίωση για τη «δ» που επί δυο μήνες ζητούσε πρωτοσέλιδα διαφάνεια
Να σημειωθεί πως την άνοιξη του 2020 η «δημοκρατία» είχε καθημερινό «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδό της επί σχεδόν δύο μήνες με αίτημα να δοθούν τα ονόματα των μέσων που χρηματοδοτήθηκαν από τη λίστα Πέτσα.
Η εφημερίδα ζητούσε επιμόνως να αναρτηθούν όλα τα ποσά της κρατικής δαπάνης 20.000.000 ευρώ στη Δι@ύγεια, κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να κάνει σε εκείνο το διάστημα.
Στη συνέχεια συστάθηκε εξεταστική επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της τον Ιανουάριο του 2022. Η Επιτροπή, όπως αναμενόταν, υπερψήφισε την πρόταση πορίσματος, που κατατέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, μόνο με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών. Το πόρισμα καταψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.