«Ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ πρέπει να δοθούν στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου, παρά μόνο χωρικά ύδατα»!
Αυτό υποστηρίζουν πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, θεωρώντας πως, με βάση το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης. Παράλληλα, θεωρούν ότι, με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και ότι κανονικά πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών, καθώς και πόσο μακριά βρίσκονται από το ηπειρωτικό έδαφος.
Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις συμφωνίες της για οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης, θεωρώντας την Κύπρο «ηπειρωτικό έδαφος».
Διαβάστε επίσης: Δεν προκαλούν μόνο από αέρος! Πάνω από 1.900 θαλάσσιες παραβιάσεις έκαναν οι Τούρκοι φέτος
«Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος, μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και, μάλιστα, τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος», αναφέρουν οι πηγές.
Εξάλλου, όσον αφορά στο χάρτη που δημοσιοποίησε χθες ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως, σε αυτόν ορίζεται ότι στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί άλλη περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας πέραν των χωρικών τους υδάτων.
«Αιχμηρή» ανακοίνωση απο το ΥΠΕΞ της Ρωσίας
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να σχολιάσει σε «αιχμηρό» ύφος την υπογραφή των μνημονίων, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα ασφάλεια, ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής της κυβέρνησης της εθνικής συναίνεσης της Λιβύης F. Saraj.
Για την ακρίβεια, η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:
«Μια νομική αξιολόγηση αυτών των εγγράφων μπορεί να δοθεί μόνο αφού εξεταστεί το περιεχόμενό τους, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο, παρατηρήσαμε μια μάλλον οδυνηρή αντίδραση στην υπογραφή τους από πολλά μεσογειακά κράτη, κυρίως από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παρά την επίσημη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι το Τουρκικο-Λιβυκό Μνημόνιο οριοθέτησης των ζωνών δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα, η Αθήνα και η Λευκωσία κατηγόρησαν τα δύο κράτη ότι παραβιάζουν την UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας) και τα συμφέροντά τους.
Όσον αφορά το μνημόνιο για την ασφάλεια, η εμφάνισή του έδωσε τη βάση για ισχυρισμούς για την προσπάθεια της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική στήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης στην αντιπαράθεση της με τον Εθνικό Στρατό της Χαφτάρ της Λιβύης, μεταξύ άλλων μέσω μιας ανοιχτής παραβίασης του εμπάργκο όπλων. Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη πρότεινε ότι το έγγραφο μπορεί να εμποδίσει τη διεθνή συνάντηση για το συμβιβασμό της Λιβύης στο Βερολίνο που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις απευθείας στον Saraj.
Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές στα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική συνείδηση και θα απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο ως σύνολο».