Στην αναμόρφωση του συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος και στη συνέχεια τη μείωση των τεκμηρίων κατά μέσο όρο 30% από το 2025.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας συγκρότησε εξαμελή επιτροπή με έργο την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και τη διατύπωση απόψεων και προτάσεων σχετικά με το θέμα της αναμόρφωσης των τεκμηρίων και της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Η επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και εκτάκτως, όταν προκύπτουν επείγοντα θέματα, ενώ επικεφαλής είναι η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής Μαρία Ψύλλα, με στόχο να παραδοθεί το πόρισμα έως τον Απρίλιο.
Η επιτροπή θα προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που οδηγούν πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν φόρους εισοδήματος δυσανάλογα υψηλούς για τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι αποκάλυψε 1.800.000 φορολογουμένους που έπεσαν στη «φάκα» των τεκμηρίων και ενώ είχαν δηλώσει εισοδήματα ύψους 3,23 δισ. ευρώ, τελικά φορολογήθηκαν για εισοδήματα 8,8 δισ. ευρώ, λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης.
Οι αλλαγές στα τεκμήρια
Τα τεκμήρια διαβίωσης θα διατηρηθούν έως το τέλος του 2024 και θα μειωθούν το 2025, ενώ, όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, το «κούρεμα» κατά 30% μεσοσταθμικά των τεκμηρίων διαβίωσης σημαίνει ότι το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης θα μειωθεί:
- Από 3.000 ευρώ σε 2.100 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης.
- Από 2.500 ευρώ σε 1.750 ευρώ, αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με την ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.
Παράλληλα σχεδιάζεται να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. και σκάφη αναψυχής. Οι κλίμακες προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων θα αναμορφωθούν, προκειμένου να γίνουν πιο δίκαιες.
Συγκεκριμένα, τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν σήμερα για τους φορολογουμένους:
α) Οι κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
β) Τα αυτοκίνητα. Το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και αρχίζει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.200 κ.ε.
γ) Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
δ) Οι δαπάνες για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
ε) Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.