Η έξτρα ζήτηση έφερε νέα παράταση.
Συγκεκριμένα, έως την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων που αφορά την χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε πολίτες που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για την θέρμανσή τους (air condition, ηλεκτρικές σόμπες, κ.ά.).
Η έκτακτη ενίσχυση αφορά φυσικά πρόσωπα τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για την θέρμανση της κύριας κατοικίας. Εξαιρούνται ωστόσο οι δικαιούχοι:
Επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κλπ), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν, όπως και οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
Δεν θα γίνεται εξάλλου αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες από μία αιτήσεις, από τον ίδιο Α.Φ.Μ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν ενίσχυση που κυμαίνεται από 45-480 ευρώ για την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1/1-31/3). Το ποσό χορηγείται ως έναντι ή ως εκκαθαριστικό σε λογαριασμό που εκδίδεται από τον -εκάστοτε- προμηθευτή.
Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου. Να τονίσουμε πως οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχου ηλεκτρονικά, μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, (https://www1.aade.gr/gsisapps/oilbftelectric/login/login.htm), με χρήση κωδικών TAXISnet.
Αξιοποιούνται επίσης δεδομένα που αφορούν Ταχυδρομικούς Κώδικες, δήμους και οικισμούς. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες. Αποτελούν ουσιαστικά δείκτη για την δριμύτητα κλίματος της περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας.
Τα κριτήρια είναι διευρυμένα, όπως αναφέρεται επίσημα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό να ανέρχεται: Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Έως 29.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού τέκνων και των εισοδηματικών κριτηρίων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022.
Εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.
Ακίνητης περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, βάσει πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και μονογονεϊκές οικογένειες.