Με πρόφαση τα δικαιώματα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου παρά τις έντονες αντιδράσεις δεκάδων βουλευτών της Ν.Δ. και το «όχι» της Εκκλησίας που στοιχειοθέτησε με μία ιστορική εισήγηση ο μητροπολίτης Μεσογαίας στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
«Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού» είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως σέβεται απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά «αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας, όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις», ενώ θύμισε και παλαιότερες διαφωνίες της Εκκλησίας, όπως είναι η καύση των νεκρών και οι ταυτότητες, «αλλά αποδείχθηκε ότι η κοινωνία ήταν ώριμη και τα θέματα αυτά δεν έβλαψαν την κοινωνία». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και σε θέματα του κλήρου».
Είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα, με το οποίο επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών και η προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., είπε πως είναι ικανοποιημένος γιατί το θέμα συζητήθηκε νηφάλια. «Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, της παράδοσης και της εξέλιξης. Σέβομαι όλες τις απόψεις» είπε και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «δεν επεκτείνει τη δυνατότητα της παρένθετης κύησης, αλλά προσθέτει δικαιώματα σε κάποιους χωρίς να αφαιρεί δικαιώματα από τους πολλούς, επίσης δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης και αποφεύγονται χαρακτηρισμοί όπως γονέας 1 και γονέας 2».
Στην επιχειρηματολογία του αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Η χώρα μας ανήκει πολιτικά, αμυντικά, κοινωνικά, πολιτισμικά εις την Δύση, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για αυτό το όραμά μας είναι η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη εκείνα που αποδίδουν σημασία σε ατομικά δικαιώματα, ελευθερίες και κράτος δικαίου» είπε. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ισχύει ήδη σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς να έχει βλάψει την κοινωνική αρμονία.
Το νομοσχέδιο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Οπως είπε, το νομοσχέδιο στον πυρήνα του «εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Ελληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών», ενώ διευκρίνισε πως «δεν επεκτείνουμε το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και την παρένθετη κύηση) στα ζευγάρια ανδρών».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα έναντι της Εκκλησίας και της απόφασης της Ιεράς Συνόδου να σταλούν επιστολές προς τους 300 της Βουλής αλλά και να διαβαστεί επιστολή από άμβωνος στους πιστούς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης. «Εχουμε απόλυτο σεβασμό στις απόψεις της Εκκλησίας, είναι διαχρονικός ο σεβασμός αυτός. Ειδικά στις τελευταίες κρίσεις η Εκκλησία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στήριξη της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία και φέρνει νομοσχέδια και ψηφίζουν οι βουλευτές. Δεν θα μπαίναμε ποτέ σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό μίλησαν 14 υπουργοί. Μεταξύ αυτών, οι Σοφία Ζαχαράκη, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Ειρήνη Αγαπηδάκη σε δηλώσεις τους στη συνέχεια εξέφρασαν την υποστήριξη τους στο νομοσχέδιο. «Νομοθετούμε έχοντας την αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό. Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Εχοντας απόλυτη συνείδηση ότι το πρόβλημα και το δικαίωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών» είπε η κυρία Ζαχαράκη.