Πανηγυρίζουν στην Τουρκία για τα F-16! «Δεν θα χρειαστεί ούτε ψηφοφορία» 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα «βλέπει» να πέφτουν σύντομα οι υπογραφές

Must Read

Ύμνους για τα αμερικανικά F-16 που θα προμηθευτεί η Τουρκία γράφουν σήμερα τα ΜΜΕ, μετά την επιστολή του Τζο Μπάιντεν με την οποία ζητά από το κογκρέσο να προχωρήσει η πώληση των μαχητικών!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε είχε δείξει πρόσφατα τις προθέσεις του, όταν σε συνέντευξή του μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν στα Χανιά, δήλωσε ότι δεν θα εμπλακεί στο ζήτημα της πώλησης των εξοπλιστικών στους Τούρκους.

Τουρκικά ΜΜΕ γράφουν ότι η επιστολή Μπάιντεν έγινε πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα, επικαλούμενα μάλιστα και τα ελληνικά.

«Οι New York Times, μια από τις κορυφαίες εφημερίδες των ΗΠΑ, ανακοίνωσε αυτή την εξέλιξη στους αναγνώστες της με τίτλο ”Ο Μπάιντεν προτρέπει το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα την πώληση F-16 στην Τουρκία”» γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ. «Το Bloomberg έγραψε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε στους βουλευτές του Κογκρέσου αφού η Τουρκία συμφώνησε να επιτρέψει στη Σουηδία να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Ζήτησε να εγκριθεί η πώληση 16 πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία» σημειώνουν τα τουρκικά μέσα. «Οι Arab News έγραψαν: Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση» είναι ένας ακόμη τίτλος των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

«Θετικό το βήμα Μπάιντεν» λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ανέφεραν στη Sabah: «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να σταλεί μια αίτηση σχετικά με το ζήτημα στο Κογκρέσο και να ξεκινήσουν επισήμως τα διαδικαστικά μέσω του Κογκρέσου. Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί θετικά».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας: «Σχετικά με την προμήθεια των F-16: Επιστολές αιτήματος (LOR) για την Προμήθεια 40 F-16 Block-70 και τον εκσυγχρονισμό των 79 αεροσκαφών Viper εντός του πλαισίου των Επειγουσών Επιχειρησιακών Αναγκών της Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεών μας εστάλησαν πρώτα στο Γραφείο Άμυνας Συνεργασίας των ΗΠΑ (ODC-T) στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Αναμένεται επί του παρόντος να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία έγκρισης από το Κογκρέσο για τις επιστολές προσφοράς και αποδοχής των δύο έργων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρούμε θετικό το βήμα που έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στέλνοντας επιστολή σύστασης στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται να γίνει είναι να σταλεί μια αίτηση σχετικά με αυτό στο Κογκρέσο και να ξεκινήσει ο επίσημος διαδικαστικός χειρισμός μέσω του Κογκρέσου. Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί θετικά».

Τζεφ Φλέικ: «Μάλλον δεν θα χρειαστεί ψηφοφορία»

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ο οποίος ανέφερε στην Hurriyet ότι πιθανόν να μην χρειαστεί ψηφοφορία για την αγοραπωλησία των μαχητικών.

«Μπορούμε να εκφράσουμε την τρέχουσα διαδικασία ως εξής: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ειδοποιεί το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να προχωρήσει στις στρατιωτικές πωλήσεις. Εάν το Κογκρέσο δεν αντιταχθεί, η πώληση θα ολοκληρωθεί. Αρα μάλλον δεν θα δούμε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, δεν χρειάζεται. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο εάν υπάρξει αντίθεση για αυτό το θέμα» ανέφερε ο Φλέικ και πρόσθεσε: «Το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει είναι ικανοποιητικό και μιλάω συχνά με τους παλιούς μου φίλους στο Κογκρέσο. Αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Ο ίδιος μιλώντας στο Reuters υποστήριξε ότι σύντομα ο Ερντογάν θα υπογράψει για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO και ότι αυτό θα φέρει άμεση έγκριση για να προχωρήσει η πώληση των F-16.

Δείτε επίσης:

Όταν ο Κυριάκος τσίριζοντας στη Βουλή, διέψευδε ότι ο Μπάιντεν θα δώσει F-16 στην Τουρκία…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This