Υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων και τις κλιμακούμενες αντιδράσεις από γεωργούς και κτηνοτρόφους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν κάνει ένα βήμα πίσω και επιτρέπει «εκπτώσεις» στην ΚΑΠ.
Η Γαλλία στις φλόγες από την εξέγερση των αγροτών
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί στους αγρότες να επωφεληθούν για το 2024 από τις παρεκκλίσεις των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές. Η πρόταση της Κομισιόν εστάλη την Τετάρτη στις χώρες μέλη της ΕΕ και συνιστά μια πρώτη πολιτική απάντηση στην αγωνία των αγροτών για το εισόδημά τους.
Σύυμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, επισημαίνει σε δήλωσή της: «Οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και η καρδιά των αγροτικών περιοχών μας. Η διαρκής δέσμευση της Κομισιόν εκπληρώνεται μέσω του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος βοηθά στην σταθεροποίηση του εισοδήματος των Ευρωπαίων αγροτών, επιβραβεύοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους για το κλίμα και την βιωσιμότητα.
Το σημερινό μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους αγρότες σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους αγρότες μας για να διασφαλίσουμε ότι η ΚΑΠ επιτυγχάνει την σωστή ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης στις ανάγκες τους, ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δημόσια αγαθά για τους πολίτες μας».
Για να λάβουν την στήριξη της ΚAΠ οι αγρότες πρέπει να σέβονται ένα ενισχυμένο σύνολο 9 προτύπων επωφελών για το περιβάλλον και το κλίμα. Αυτή η αρχή ισχύει για σχεδόν το 90% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην ΕΕ και παίζει σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση πρακτικών της βιώσιμης γεωργίας. Το σύνολο των βασικών προτύπων αππκαλείται GAEC, «Καλές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Συνθήκες».
Η πρόταση της Κομισιόιν χαρακτηρίζεται προσεκτικά βαθμονομημένη και παρέχει την σωστή ισορροπία μεταξύ της παροχής ανακούφισης στους αγρότες που αντιμετωπίζουν πλείστες κρίσεις και της προστασίας της βιοποικιλότητας και ποιότητας του εδάφους, επισημαίνεται από τις Βρυξέλλες.