Το αδιαχώρητο επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με ασθενείς που έχουν γρίπη τύπου Α. Όπως υποστηρίζει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, αρκετοί είναι ανεμβολίαστοι.
«Πανζουρλισμός γίνεται τώρα με τη γρίπη. Κι έχουμε και πολλές ιογενείς λοιμώξεις. Είναι πάρα πολλοί άρρωστοι και με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που φέτος κάνει βαριά ίωση», ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για μία 73χρονη γυναίκα που διαγνώστηκε με RSV στην Πνευμονολογική Κλινική την οποία διευθύνει, εισήχθη σε Μονάδα και διασωληνώθηκε:
«Η μοναδική ιογενής λοίμωξη φέτος που μπήκε φέτος στη Μονάδα με τραχειοστομία και βαριά κλινική εικόνα, ήταν από συγκυτιακό ιό RSV. Η συγκεκριμένη ασθενής η οποία πάσχει και από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διαγνώστηκε με RSV και εκδήλωσε βαρύτατη νόσο. Μπήκε στη Μονάδα έκατσε αρκετές μέρες διασωληνωμένη και τώρα την έχουν με τραχειοστομία».
«Οι απλές κλίνες γεμίζουν πάλι»
Ο Νίκος Τζανάκης εξήγησε πως αρκετά περιστατικά συνδέονται με χρόνια προβλήματα, κυρίως στο αναπνευστικό.
«Οι απλές κλίνες γεμίζουν πάλι, αλλά όχι τόσο οι ΜΕΘ παρ’ ότι διασωληνώνονται κάποιοι και έχουν πρόβλημα. Περισσότερο σε απλές κλίνες είναι το θέμα με ανθρώπους που έχουν χρόνια προβλήματα κυρίως από το αναπνευστικό, όπως ΧΑΠ ή πνευμονική ίνωση και δευτερευόντως όσοι έχουν καρδιακά ή συνδυασμό αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων», επεσήμανε μιλώντας στο iatropedia.gr και συνέχισε: «Στην κλινική μου δεν είχαμε άλλες αναπνευστικές ιώσεις σε ΜΕΘ με διασωληνώσεις, αν και είναι πολλά τα περιστατικά πανελλαδικά. Σε μας, οι περισσότεροι ξεπέρασαν τις λοιμώξεις με οξυγονοθεραπεία και σε απλή κλίνη».
Ο ίδιος υποστήριξε πως η γρίπη θα είχε υποχωρήσει όπως ο κορωνοϊός, αλλά «φούντωσε» ξανά λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. «Η γρίπη κάνει την κορύφωσή της. Ίσως θα είχε κορυφωθεί εάν δεν εμπλέκονταν και τα σχολεία τα οποία επιδείνωσαν την κατάσταση. Τώρα εισπράττουμε τις συνέπειες του ανοίγματος των σχολείων πριν από 2 με 2.5 εβδομάδες. Κι όλη αυτή τη κινητικότητα ίσως να καθυστερεί κάπως την κάμψη της επιδημικής κρίσης από τη γρίπη», σημείωσε.
Περιστατικά στρεπτόκοκκου
Ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ έκανε λόγο και για τα περιστατικά του στρεπτόκοκκου στους ενήλικες.
«Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στους ενήλικες είναι συνήθως φαρυγγοαμυγδαλίτιδες. Συνηθισμένα είναι τα περιστατικά. Οι διεισδυτικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις που είναι και οι πιο επικίνδυνες είναι πολύ πιο σπάνιες. Είναι 200 ή 250 περιστατικά τον χρόνο σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς κάποια από αυτά τα περιστατικά καταλήγουν», υποστήριξε ο Νίκος Τζανάκης.
«Δεν πήγε καλά φέτος ο εμβολιασμός»
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον εμβολιασμό των πολιτών. «Οι περισσότεροι που έρχονται με βαριές λοιμώξεις είναι ανεμβολίαστοι δυστυχώς από γρίπη και παρ’ ότι είναι με υποκείμενα νοσήματα. Δεν πήγε καλά ο εμβολιασμός φέτος. Έχει κουραστεί ο κόσμος; Δεν πρόλαβε; Δεν ξέρω τι έγινε… Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι από όσους εισάγονται στο νοσοκομείο και διαγιγνώσκονται με γρίπη είναι ανεμβολίαστοι για τη γρίπη. Οι 2 στους 3 που κάνουν εισαγωγή», σημείωσε, προτρέποντας ακόμη και τώρα όποιον δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχει αρρωστήσει, να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
Βέβαια, εξήγησε πως μετά την γρίπη ακολουθεί με βαρύτατες λοιμώξεις ο RSV, για τον οποίο ιό -όπως είπε ο καθηγητής- επίκειται η κυκλοφορία του εμβολίου. «Όμως έχουμε χάσει τη σεζόν και δεν έχουν βγει καν ακόμα ούτε οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού», διευκρίνισε και κατέληξε:
«Άλλες χώρες ξεκινούν τον εμβολιασμό από 60 ή 65 ετών, στην Αγγλία από 75 ετών και άνω, στη Γαλλία από 65 και άνω, στη Γερμανία από 60 ετών και άνω. Εδώ περιμένουμε τις συστάσεις ακόμα, σε ποιες περιπτώσεις δηλαδή θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η χορήγηση και αποζημίωση των εμβολίων στις ευάλωτες ομάδες κατά τα πρότυπα άλλων εμβολίων, όπως είναι το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα».