Κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες άσκησε με «πλάγιο» τρόπο ο Ζοζέπ Μπορέλ για την τραγική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι, αν πωλούσαν λιγότερα όπλα στο Ισραήλ, δεν θα υπήρχαν τόσες απώλειες αμάχων.
Ειδικότερα, ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σημερινές δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σχολίασε πως «αν πιστεύει κανείς ότι έχουν σκοτωθεί τόσο πολλοί άνθρωποι, ίσως θα πρέπει να παρέχει λιγότερα όπλα, για να αποτρέψει τους θανάτους τόσο πολλών ανθρώπων. Δεν είναι αυτό λογικό;». «Αν η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι πρόκειται για σφαγή, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται, ίσως πρέπει να σκεφτούμε την παροχή όπλων», πρόσθεσε.
“If you believe that too many people are being killed, maybe you should provide less arms.”
European Union foreign policy chief Josep Borrell has suggested the United States rethink its military aid to Israel – because of the high number of civilian casualties in the war in Gaza. pic.twitter.com/jVrXf5k9Qn— Channel 4 News (@Channel4News) February 12, 2024
Αφορμή για τη συγκεκριμένη δήλωση του ανώτατου αξιωματούχου της Ε.Ε., σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρξε δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την ισραηλινή επιχείρηση αντιποίνων εναντίον της Χαμάς. «Όλοι πάνε στο Τελ Αβίβ ικετεύοντας, λέγοντας “παρακαλώ μην το κάνετε αυτό”, προστατέψτε τους αμάχους, μη σκοτώνετε τόσους πολλούς ανθρώπους», τόνισε ο Μπορέλ, προσθέτοντας πως, «ωστόσο» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν ακούει κανέναν».
«Θα εκκενώσουν» τους Παλαιστίνιους. «Πού; Στο φεγγάρι;», διερωτήθηκε κατόπιν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αναφερόμενος στην επικείμενη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα που έχει προκύψει με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή – UNRWA), ο Μπορέλ υποστήριξε πως η διακοπή της οικονομικής υποστήριξης στη UNRWA θα σήμαινε μια «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, όχι μόνο επειδή είναι ανθρωπιστική επιταγή, αλλά γιατί θα είχε επικίνδυνες επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα».
Defiant Borrell Defends UNWRA Funding.
Borrell said such decisions (Withdrawing Funding) amounted to “collective punishment” rather than “individual accountability.”
“To discontinue the support of UNRWA would mean the interruption of vital services to millions of people in need” pic.twitter.com/w01gdpQVUT— GC 🇮🇪🇵🇸 (@GCIreland2022) February 12, 2024
Υπενθυμίζοντας ότι από την αρωγή της UNWRA εξαρτώνται πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιορδανία, μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Συρία, άλλο μισό εκατομμύριο άνθρωποι στον Λίβανο και 900 χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, ο ίδιος δήλωσε: «Εάν εξαφανιστεί αυτή η υπηρεσία, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Γι’ αυτό, θα πρέπει να εργαστούμε για μια λύση που θα κάνει δυνατή τη συνέχιση της βοήθειας της UNWRA και όχι να την ακυρώσουμε, μεγαλώνοντας το πρόβλημα».
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε, επίσης, ότι λίγα είναι τα κράτη-μέλη που αποφάσισαν να αναστείλουν την υποστήριξή τους στην UNWRA, ενώ άλλα αποφάσισαν να την αυξήσουν και τόνισε: «Είναι ένα ζήτημα που διχάζει την Ε.Ε. Όμως, νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι το έργο της UNRWA είναι κάτι που δεν μπορεί να διακοπεί».
Βαθιά αίσθηση πανικού και αγωνίας στη Ράφα
Το «παρών» στο άτυπο Συμβούλιο της Ε.Ε. που συζήτησε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Λωρίδα της Γάζας, έδωσε και ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λατζαρίνι, ο οποίος τόνισε ότι «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να λειτουργήσει ο ΟΗΕ στη Ράφα. Οι επόμενες ημέρες θα μας δείξουν εάν θα μπορέσουμε ή όχι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ένα εξαιρετικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον».
«Υπάρχει μια βαθιά αίσθηση πανικού και αγωνίας σχετικά με την προοπτική μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα», δήλωσε επίσης, σημειώνοντας ότι «το τίμημα που έχει πληρώσει ο άμαχος πληθυσμός είναι ανείπωτο», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι το 5% του πληθυσμού δύο εκατομμυρίων πολιτών στη Γάζα, «είτε σκοτώθηκε, είτε τραυματίστηκε είτε αγνοείται».