Λιγότερες από 15 ώρες απομένουν για το κρίσιμο ραντεβού της 15μελούς επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους πρώτους να φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους -ακόμη και να «εισβάλλουν» με τα τρακτέρ τους στην πρωτεύουσα- στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και τον δεύτερο να ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι του διαλόγου ένα μέτρο-«έκπληξη».
Οι αγρότες σε όλη τη χώρα παρέμειναν και σήμερα στα μπλόκα, σε αναμονή του αποτελέσματος της συνάντησης, με τον Παύλο Μαρινάκη να εκφράζει, πάντως, την αισιοδοξία του ότι οι διαδοχικές συναντήσεις αγροτών – πρωθυπουργού αύριο το μεσημέρι θα αποδώσουν καρπούς. «Εμείς διαβάσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα αιτήματα των εκπροσώπων των μπλόκων των αγροτών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Υπενθυμίζω και τη στήριξη στο ρεύμα. Οπότε θα γίνει, νομίζω, ένας ουσιαστικός διάλογος αύριο. Είμαστε αισιόδοξοι… Η αισιοδοξία μας προκύπτει από το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται ο αγροτικός κόσμος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ότι έχει απέναντί του μια κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε πράξεις, δεν μένει μόνο στα λόγια, όπως έμεναν, ενδεχομένως, κάποιες άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κυβέρνηση πρότεινε άμεσα λύσεις στον αγροτικό κόσμο και με τη συνέχιση του διαλόγου θα έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, εκτίμησε από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας σήμερα στη Βουλή. «Όσο και να προσπαθείτε να το αποδημήσετε, η ΝΔ είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη με έρεισμα στους αγρότες. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό κάθε αγρότη και κτηνοτρόφου. Ετοιμάζουμε επτά νέα νομοθετήματα. Μέσα στο ’24. Περιμένετε να δείτε ολοκληρωμένο το όραμα μας, πριν προβείτε σε άτοπη κριτική που θα σας εκθέσει», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο «παρά πέντε» της κρίσιμης συνάντησης, πάντως, οι αγρότες προχώρησαν σε μια ακόμη κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Έξω από την Καρδίτσα αγρότες έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους. «Απαιτούμε άμεση λύση. Δεν προσερχόμαστε στον διάλογο για φωτογραφία με τον πρωθυπουργό και καφέ», τόνισε ένας εξ αυτών στην ΕΡΤ.
Συμβολική συγκέντρωση, εξάλλου, έκαναν αγρότες και στο τελωνείο των Ευζώνων, τονίζοντας ότι, μετά τη συνάντηση με το πρωθυπουργό, θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Στο τραπέζι του διαλόγου
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα «ζεστό» χρήμα.
Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο, με το βάρος να πέφτει κυρίως στην στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία. Στο τραπέζι θα πέσει και η μάχη απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Παράλληλα, από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης θα βρεθούν:
- οι παρεμβάσεις στην ενέργεια
- η μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα
- η επιτάχυνση των δόσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης
- το μέτρο – «έκπληξη»
Από πλευράς κυβέρνησης, στο πλευρό του πρωθυπουργού θα βρεθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Λ. Αυγενάκης, Θοδωρής Σκυλακάκης (για τα θέματα ενέργειας), Θάνος Πετραλιάς (για την οικονομία) και Χρήστος Τριαντόπουλος (αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή). Παράλληλα, από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, Στ. Παπασταύρου και Μ. Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Πολιτικοί διαξιφισμοί για το αγροτικό
Στο μεταξύ, η πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζεται, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει ευθύνες στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, επιμένοντας στην κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση του αγροτικού, ενώ ο Βασίλης Μεταξάς του ΚΚΕ δήλωσε τα εξής: «Έναν δρόμο έχετε μπροστά σας. Στο αυριανό ραντεβού να έχετε χρονοδιάγραμμα στήριξης. Πρέπει να απαντήσετε, γιατί δίνετε τα πάντα όλα στους μεγάλους ομίλους. Οι τακτικισμοί σας, η καταστολή κλπ., έχουν πέσει στο κενό».
«Καλούμε τους αγρότες να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Το μόνο που τους ζητούμε είναι να κάνουν ένα ερώτημα στον πρωθυπουργό: πώς είναι δυνατόν οι εφοπλιστές να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο και οι αγρότες να μην έχουν;», αναρωτήθηκε δικαιολογημένα ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Έτοιμοι για το ραντεβού οι αγρότες
Συνολικά 15 αγρότες, έξι από τη Μακεδονία, άλλους έξι από τη Θεσσαλία, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και έναν από την Πελοπόννησο αναμένεται να συναντήσει αύριο το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, τα 15 μέλη της αντιπροσωπείας των αγροτών είναι οι:
Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).
Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι αγρότες έχουν ήδη κάνει γνωστά τα αιτήματά τους, όπως αυτά αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, στη Νίκαια της Λάρισας. Τα βασικά αιτήματα αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ενώ υπάρχει και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.
Πιο αναλυτικά, τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι τα ακόλουθα:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.
Νωρίς το απόγευμα, αγρότες από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση. Άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων ώστε να διέρχονται ελεύθερα τα οχήματα. Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, μάλιστα, ήθελαν να ανεβάσουν πάνω στη γέφυρα τέσσερα τρακτέρ με ελληνικές σημαίες. Τα τέσσερα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα έφτασαν στην άλλη πλευρά της γέφυρας από την πλευρά του Ρίο, προκειμένου να διαδηλώσουν ειρηνικά, έχοντας ανοιχτές τις μπάρες.
Στο μπλόκο του Πλατύκαμπου βρέθηκε ο μητροπολίτης Λαρίσης
Στο μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο Λάρισας βρέθηκε αργά το απόγευμα ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος, στον οποίο οι αγρότες έκαναν δώρο ένα ομοίωμα του μνημείου του Κιλελέρ.
Ο Μητροπολίτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγρότες και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «μακάρι να μην υπήρχαν αυτά τα μπλόκα. Δυστυχώς η κατάσταση είναι τέτοια που μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι ίσως φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι αγρότες έχουν τόσο δίκιο ή για να το πω καλύτερα είναι η πρώτη χρονιά που οι αγρότες έχουν μόνο δίκιο, ιδίως εδώ στην κατεστραμμένη Θεσσαλία».
Ακόμη πρόσθεσε ότι «για κάποιους ισχύει το “εφτώχευσαν και πείνασαν”. Αυτό το είδαμε, είδαμε την καταστροφική μανία της φύσης, είδαμε πολλές φορές τα αποτελέσματα των λάθος πολιτικών. Σε κάθε περίπτωση εδώ έχουμε τους ανθρώπους μας που αγωνίζονται. Πριν λίγες μέρες ήταν η γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους. Στον Εσπερινό πήγα στον Πλατύκαμπο και στη λειτουργία πήγα στη Νίκαια. Είναι χωριά κατ’ εξοχήν του αγροτικού αγώνα και τα δύο χωριά του δήμου Κιλελέρ. Οι αγρότες ήταν στα μπλόκα και οι οικογένειές τους ήταν πίσω στην εκκλησία. Έπρεπε να στηριχθούν οι οικογένειες, για να καταλάβουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο δίκαιο σε αυτόν τον αγώνα έτσι όπως εκτυλίσσεται. Δόξα το Θεό είναι ένας αγώνας με επιχειρήματα, με στοιχεία και χωρίς βία. Και αυτό είναι κάτι που τιμάει και τον τόπο μας και αναδεικνύει περισσότερο το δίκαιό μας. Ένα δίκαιο που πρέπει να το κατανοήσουν πολλοί. Είπατε πριν ότι κάναμε πολλά στις πλημμύρες. Μακάρι να μην χρειαζόταν να κάνω τίποτα. Μακάρι να μην χρειαζόταν να βγούμε στις λάσπες, να μην χρειαζόταν να αγωνιστούμε τις ημέρες μετά τον “Daniel” και τον “Elias”».
Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο «πάνε πολλοί να θίξουν, ή να βάλουν χέρι στη διατροφική μας αλυσίδα. Και δεν καταλαβαίνουν ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός για την πρόληψη πολλών ασθενειών και οικονομικών δυσκολιών. Αυτό που γίνεται εδώ στη Θεσσαλία δεν είναι αμελητέο, δεν πρέπει να παραθεωρείται και δεν πρέπει κάποιοι ελαφρά τη καρδία να το προσπερνούν».
- «Απόβαση» στο κέντρο των Τρικάλων με 200 τρακτέρ
- «Παρέλαση» τρακτέρ σε Σπάρτη και Άργος – Αγρότες πέταξαν άχυρα και έχυσαν γάλα
- Στα μπλόκα και σήμερα οι αγρότες – Αναμένουν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό
- Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις: «Αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς, πρέπει να βρεθεί λύση»
- Στα άκρα οι σχέσεις αγροτών – κυβέρνησης: Επόμενος σταθμός των τρακτέρ η Αθήνα;