Την εκτίμηση πως ακόμη και σε περίοδο νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία υπενθυμίζει όποτε υπάρχουν ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, το αφήγημα της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εξέφρασε ο διεθνολόγος ερευνητής στο Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο, αποκλείοντας ενδεχόμενη υπογραφή ΑΟΖ, ενώ επεσήμανε πως η ελληνική διπλωματία φρόντισε να διασφαλίσει μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο.
«Μας κάνει λίγο εντύπωση ότι παλιά η Τουρκία όριζε την περιοχή, δηλαδή πηγαίναμε εμείς για παράδειγμα ανοιχτά του Καστελόριζου, κάνοντας άσκηση κι ερχόταν η τουρκική Navtex με αφήγημα τις παράνομες ασκήσεις διότι είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή. Αντίθετα, τώρα εκδίδει Navtex που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της περιοχής που η Τουρκία θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνονται ασκήσεις», επεσήμανε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και συνέχισε: «Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν έχουν φύγει από το τραπέζι».
«Οι Άραβες δεν αναγνωρίζουν στον κ. Ερντογάν το ρόλο του καλού πατερούλη»
Ο διεθνολόγος υποστήριξε πως η Τουρκία διεκδικεί ρόλο εγγυητή την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή καθώς η υποστήριξη στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι αντίστοιχη με τον ρόλο της στους Τουρκοκύπριους. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε όχημα τους Αδερφούς Μουσουλμάνους επιδιώκοντας να ελέγξει την περιοχή αλλά έχει χάσει σε αξιοπιστία.
«Οι Άραβες δεν αναγνωρίζουν στον κύριο Ερντογάν το ρόλο του καλού πατερούλη της Μέσης Ανατολής, γιατί πήγε να υπεισέλθει στα του οίκου τους», σημείωσε ο αναλυτής και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία κι έμεινε με μισή Λιβύη ο Ερντογάν και τώρα μεταβαίνει στην Αίγυπτο, στην πρώτη επίσκεψη από το 2011».
«Έχουμε διπλωματικά φροντίσει να μην έχουμε εκπλήξεις από την Αίγυπτο»
Στην συνέχεια ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος έκανε αναφορά στην ελληνική διπλωματία. «Η ελληνική διπλωματία φρόντισε στη μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο με συμφωνία που προβλέπει ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα προχωρήσει σε οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για το εναπομείναν κομμάτι, αν δεν έρθει σε διαβούλευση και συνεννόηση με το άλλο μέρος. Με λίγα λόγια, έχουμε διπλωματικά φροντίσει να μην έχουμε εκπλήξεις από την Αίγυπτο», τόνισε, ενώ σχετικά με το νοτιότερο σημείο της Γάζας με την Αίγυπτο, τη Ράφα όπου έχει συγκεντρωθεί άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, ο διεθνολόγος προειδοποιεί ότι θα συμβεί το χειρότερο εαν όντως εισέλθει ο στρατός του Ισραήλ:
«Το Ισραήλ λέει ότι μαζί με τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί έχουν εκεί πάει και στελέχη της Χαμάς, τα οποία από εκεί δραστηριοποιούνται κι έχουν εκεί μεταφερθεί και όμηροι. Αλλά εγώ νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι ότι τελικά το Ισραήλ θέλει να ελέγξει το σύνολο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ υπάρχει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη και το Ισραήλ έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα. Ενώ όλοι στην αρχή λέγαμε βεβαίως έγινε μια απαίσια τρομοκρατική επίθεση, είναι λογικό να υπάρχει αντίδραση. Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα άλλο άκρο, όπου έχει ισοπεδωθεί μια ολόκληρη περιοχή και υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι».