Βατερλώ Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφυλοφίλων!

Δεν έχει προηγούμενο τέτοιο φιάσκο σε ολόκληρη την μεταπολίτευση: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρακτικά έχασε τη δεδηλωμένη!

Must Read

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, αφορά στον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο  και υπερψηφίστηκε επί της αρχής, παρά τις ποικίλες αντιδράσεις ακόμη και από στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μια κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά απόψε έχασε τη δεδηλωμένη, καθώς κατά το Σύνταγμα η δεδηλωμένη χάνεται όταν το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει λιγότερες από 120 ψήφους σε ψήφιση νομοσχεδίου.

Συνολικά 254 βουλευτές κατέθεσαν την ψήφο τους, οι 176 εκ των οποίων ψήφισαν «ναι», οι 76 «όχι» και οι άλλοι δύο «παρών». Απουσίασαν συνολικά 45 βουλευτές, με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς να μετρούν… σημαντικές απώλειες και την Πλεύση Ελευθερίας να είναι η μόνη από τις παρατάξεις που στήριξαν το επίμαχο αυτό νομοσχέδιο που είδε σύσσωμα τα (έξι) μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας να το υπερψηφίζουν.

20240215-analitiko

Συνολικά οι 254 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία ψήφισαν ως εξής:

  • Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
  • Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
  • Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών
  • Το άρθρο 4 (Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
  • Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
  • Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»
  • Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»
  • Το άρθρο 8 (Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
  • Το άρθρο 9 (Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
  • Το άρθρο 10 (Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»
  • Το άρθρο 11 (Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»
  • Το άρθρο 12 (Εξουσιοδοτικές διατάξεις) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»
  • Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
  • Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»

Όσον αφορά στην κυβερνώσα παράταξη, είκοσι ήταν τελικά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν «όχι» (οι κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτριος Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης), 107 ψήφισαν «ναι», ενώ 31 απείχαν, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (…) και οι υφυπουργοί Σταύρος Κελέτσης, Ιωάννης Μπούγας και Μαρία Κεφάλα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τον Παύλο Πολάκη, απουσίασε και ο Όθων Ηλιόπουλος, ενώ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, απείχαν από την ψηφοφορία οι Ευ. Λιακούλη, Εμ. Χνάρης, Αικ. Καζάνη, Αν. Πουλάς, Στ. Μιχαηλίδης, Παν. Παρασκευαΐδης, Χρ. Στάρακα, Αν. Νικολαΐδης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μπ. Μπαράν, και Απ. Πάνας.

Απόντες, εξάλλου, ήταν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Όσον αφορά, τέλος, στους ανεξάρτητους βουλευτές, οι Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος και Αρετή Παπαϊωάννου δήλωσαν «όχι», ενώ ο Μιχάλης Χουρδάκης δήλωσε «παρών».

  • Δείτε το ρεπορτάζ:
Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This