Σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως προσέβαλε το 2018 η ιλαρά, προκαλώντας τον θάνατο 140.000, κυρίως, παιδιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι θάνατοι από ιλαρά που καταγράφηκαν αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί.
«Το γεγονός ότι ένα παιδί πεθαίνει από μια ασθένεια που προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, όπως η ιλαρά, είναι ειλικρινά κάτι εξοργιστικό και αποτελεί συλλογική αποτυχία να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου», επεσήμανε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους.
Ακόμα πιο δυσοίωνη φαίνεται να είναι η εικόνα για το 2019, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία μέχρι τον Νοέμβριο δείχνουν τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι.
Στις ΗΠΑ έχει ήδη αναφερθεί για φέτος ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ τέσσερις χώρες της Ευρώπης –η Ελλάδα, η Αλβανία, η Τσεχία και η Βρετανία– έπαψαν να θεωρούνται από τον ΠΟΥ «ελεύθερες της ιλαράς» το 2018 μετά την επανεμφάνιση μεγάλων επιδημιών.
Μείωση 70% στους εμβολιασμούς
Επιπλέον, επιδημία στο αρχιπέλαγος της Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει προσβάλει περισσότερους από 4.200 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 60 ατόμων, κυρίως παιδιών κάτω των 4 ετών.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο ΠΟΥ και η Unicef ανακοίνωσαν ότι το 2018 περίπου το 86% των παιδιών έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά λιγότερο από το 70% έλαβε τη δεύτερη δόση που απαιτείται για να καλυφθούν πλήρως.
Πιο συγκεκριμένα, στα πλούσια κράτη το ποσοστό εμβολιασμού έχει μειωθεί καθώς κάποιοι γονείς αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς στα παιδιά τους για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους. Ο μύθος ότι το εμβόλιο αυτό συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού έχει καταρριφθεί επιστημονικά, ωστόσο κάποιοι γονείς εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί.