Στη σύσταση ειδικής επιτροπής προσλήψεων, αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της συγκεκριμένης επιτροπής θα είναι να επεξεργάζεται τις ανάγκες των υπουργείων σε προσωπικό, να τις αξιολογεί και να τις προωθεί προς υλοποίηση.
Ουσιαστικά, θα κινεί όλη τη διαδικασία, προκειμένου να έχουν καταγραφεί τα συνολικά αιτήματα για προσλήψεις και στο υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου να υποβάλλεται συγκεκριμένη, ρεαλιστική πρόταση, εντός των τιθέμενων δημοσιονομικών δεσμεύσεων, για τις ανάγκες των φορέων του Δημοσίου.
Η επιλογή του συγκεκριμένου υπουργικού συμβουλίου δεν είναι τυχαία, καθώς εκείνη την περίοδο θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος, μεγάλος κύκλος της κινητικότητας, θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα δεδομένα και, πάνω σε συγκεκριμένους αριθμούς (θέσεων και υπαλλήλων), θα μπορεί να γίνει ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων του επόμενου έτους.
Το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από σχετικές διατάξεις που βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση, έχει ήδη εξαγγείλει τη μείωση των ετήσιων κύκλων κινητικότητας από τρεις σε δύο. Ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρώνεται μέχρι τον Μάιο κάθε έτους και ο δεύτερος θα αφορά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, με δυνατότητα συμμετοχής των φορέων που δεν πήραν νέους υπαλλήλους με τον πρώτο κύκλο.
Αυτή τη στιγμή «τρέχει» ο νέος κύκλος κινητικότητας με τον οποίο έχουν ανοίξει 7.225 θέσεις, οι 6.752 εξ αυτών για μετατάξεις και οι 473 για αποσπάσεις. Οι υπάλληλοι που επιθυμούν να φύγουν από την υπηρεσία τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μετάταξη σε κενή θέση έως τη 17η Δεκεμβρίου.
Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός προχώρησε σε συνολική ενημέρωση για τα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού. Οι αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διετία 2018-2019 ήταν περίπου 20.000, όσες θα είναι και οι προσλήψεις, σε εφαρμογή του κανόνα «1:1».
Με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του έτους, κατά την τελευταία διετία, θα έχουν προσληφθεί 18.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, δίνεται η δυνατότητα και κάποιων επιπλέον προσλήψεων, οι οποίες θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα, βάσει των οριστικών σχετικών αιτημάτων των υπουργείων.
Παράλληλα, σε συμφωνία και με τους θεσμούς, εκτός του κανόνα «1:1» υπολογίζονται για τη διετία 2019-2020 επιπροσθέτως 20.000 περίπου προσλήψεις, όπως στην Ειδική Αγωγή, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το ιατρικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο των υπηρετούντων στο Δημόσιο ανέρχεται σε 525.268 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ το έκτακτο προσωπικό ανέρχεται σε 51.680 άτομα.
Ταχύτερες διαδικασίες
Σε εξέλιξη βρίσκονται νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν
- α) το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο δρομολογείται η σύνδεση κινητικότητας και προσλήψεων για αποτελεσματικότερη στελέχωση,
- β) την άμεση αναμόρφωση του ν. 2190/1994, προκειμένου, πλην της αντικειμενικότητας, να διασφαλιστούν η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στις διαδικασίες προσλήψεων και
- γ) την κατάργηση των εξαιρέσεων από την έγκριση της τριμελούς επιτροπής για τις μετατάξεις (ΠΥΣ 33/2006) για τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου,εφόσον η δαπάνη για τις αποδοχές αυτών επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό Προϋπολογισμό ή καλύπτεται από επιχορήγηση του ενδιαφερόμενου φορέα από τον κρατικό Προϋπολογισμό.